Οι πυροτεχνουργοί απέναντι στο ΓΕΣ – Ένας απ΄ αυτούς εξηγεί την αντιπαράθεσή τους

Η ηγεσία του ΓΕΣ δεν προτίθεται να αλλάξει κάτι στο θέμα των πυροτεχνουργών και θα επιμείνει στην εκπαίδευση και πιστοποίησή τους η οποία είναι ανεξάρτητη από την εμπειρία που έχει ο καθένας. Δεν θεωρεί ότι αυτή η διαδικασία τους υποτιμά,αντιθέτως θεωρεί ότι ανεβάζει σημαντικά τα επίπεδα ασφαλείας στην έτσι κι αλλιώς άκρως επικίνδυνη δουλειά τους. Και κάνει σαφές ότι για να λαμβάνει κάποιος τα ανάλογα επιδόματα θα πρέπει να πιστοποιηθεί.

Αυτή είναι η πλευρά του ΓΕΣ όπως την “άκουσε” το Onalert.gr.

Η άλλη πλευρά είναι αυτή των πυροτεχνουργών . Ένας απ΄ αυτούς με το κείμενο που ακολουθεί εξηγεί γιατί υπάρχει αντίδραση.

Γράφει λοιπόν:

Οι πυροτεχνουργοί γνωστοί παγκοσμίως ως EOD (Explosives Ordnance Disposal) έννοια την οποία όπως είναι στα Αγγλικά προσπαθεί να την «λανσάρει» ως κάτι το καινούργιο στην Ελλάδα το Μηχανικό, βλέπεται είναι της μόδας τελευταία στην Χώρα μας οι ξενόγλωσσοι τίτλοι λες και η Ελληνική γλώσσα είναι φτωχή σε λέξεις, είναι τεχνική ειδικότητα του Σώματος Υλικού Πολέμου (ΣΥΠ) και προβλέπεται από συστάσεως του το 1946, με το ΦΕΚ 42 / 22-2-49 (Αρθρο 67).


Την ειδικότητα του Πυροτεχνουργού στον Στρατό Ξηράς (ΣΞ) κατέχουν σήμερα ΑξκοΙ, Ανθστές, Μ, Υπαξκοί που προέρχονται από τη ΣΜΥ, ΕΜΘ, ΕΠΥ, ΕΠΟΠ καθώς και μικρός αριθμός Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ).

Τα τελευταία δε 3 χρόνια λαμβάνουν εξειδίκευση στην ειδικότητα αυτή και Διοικητικοί Ανθυπολοχαγοί του ΣΥΠ, προερχόμενοι από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ). Όλοι οι παραπάνω Πυρoτεχνουργοί, ανήκουν στο ΣΥΠ και εκπαιδεύονται σε σχολεία που λειτουργούν στο ΚΕΥΠ, στην 695 ΑΒΠ, αριθμός δε στελεχών στην ΕΛ.ΑΣ για θέματα εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (ΑΕΜ ή κατά ΝΑΤΟ, Ιmprovised Explosives Device Disposal – IEDD) και το εξωτερικό (Αμερική, Μ. Βρετανία, Ιταλία, Γερμανία, Ρωσία, Σλοβακία κ.λ.π.). Επίσης στο Βασικό σχολείο των Πυροτεχνουργών, διάρκειας 24 εβδομάδων, το οποίο κατά ομολογία εκπαιδευθέντων είναι υψηλού επιπέδου και εφάμιλλο αυτών του εξωτερικού, εκπαιδεύονται και Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς και του Λιμενικού Σώματος.

Οι Πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, στα πλαίσια της ειδικότητάς τους εκτελούν τις παρακάτω εργασίες:

α. Εξουδετέρωση-καταστροφή των πάσης φύσεως εγκατεσπαρμένων-εγκαταλελειμμένων Πυρομαχικών (βλήματα παντός τύπου, κατάλοιπα διαφόρων πολέμων, νάρκες ξηράς, βόμβες Αεροπορίας, καθώς και πυρομαχικά του Ναυτικού όπως νάρκες, τορπίλες, βόμβες βυθού, τα οποία έχουν εκβρασθεί στην ξηρά).


β. Καταστροφή ναρκών που προέρχονται από άρση ναρκοπεδίων (το θέμα είναι επίκαιρο λόγω της Συνθήκης της Οττάβα).


γ. Εξουδετέρωση και καταστροφή κάθε είδους πυρομαχικού εκτός παγιδευμένων ναρκών που ανευρίσκονται εντός ναρκοπεδίων (Ν/Π) και υπόπτων χώρων (Υ/Χ).


δ. Εξουδετέρωση και καταστροφή των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (ΑΕΜ-IED) που ανευρίσκονται εντός ή εγγύς στρατιωτικών εγκαταστάσεων και μέσων ή όπου αλλού ήθελε καθορισθεί αρμοδίως με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις του ΥΕΘΑ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ενίσχυση της ΕΛΑΣ, όπως για παράδειγμα κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων κ.λ.π.


ε. Ανασκευή – αντικατάσταση πυροτεχνικών στοιχείων σε όλα τα πυρομαχικά όταν αυτό απαιτείται στα εξεταστήρια πυρομαχικών, καθώς και εκτέλεση δειγματοληψιών και φυσικοχημικών εξετάσεων πυριτίδων.


στ. Καταστροφή εκρηκτικών υλών (ΕΥ) και πυρομαχικών των αποθεμάτων πυρομαχικών του ΣΞ τα οποία μετά από επιθεώρηση χαρακτηρίζονται άχρηστα και επικίνδυνα και μετά από έγκριση του αρμόδιου φορέα ( ΓΕΣ/ΔΥΠ/5ο ).


ζ. Επέμβαση, αφόπλιση, εξουδετέρωση και καταστροφή ειδικών πυρομαχικών (πυραύλων), τα οποία απέτυχαν στην πυροδότηση για εκτόξευση (σε εκπαιδευτικές και πραγματικές βολές).


η. Επέμβαση για αναγνώριση, εξουδετέρωση, μόνωση και τελική καταστροφή Χημικών πυρομαχικών.


θ. Επιθεώρηση όλων των πυρομαχικών πριν από κάθε βολή όλων των Μονάδων του ΣΞ, για να διαπιστωθεί η καλή λειτουργία τους για την αποφυγή ατυχημάτων.

ι. Επιθεώρηση όλων των πυρομαχικών Βασικών Φόρτων (ΒΦ) όλων των Μονάδων του ΣΞ, για την διαπίστωση της καλής εναποθήκευσης, συντήρησης στους χώρους όπου αυτά είναι εναποθηκευμένα.

ια. Επιθεώρηση όλων των αποθεμάτων πυρομαχικών Γ΄ Γραμμής των Μονάδων πυρομαχικών (δηλαδή όλων των πυρομαχικών του Ελληνικού Στρατού) στα εξεταστήρια αυτών, όπως αυτό προβλέπεται περιοδικά και με βάση τον ετήσιο προγραμματισμό.
Όλα τα παραπάνω είναι Νομοθετημένα και θεσμοθετημένα με διάφορους Νόμους του Ελληνικού Κράτους και Συμφωνίες Τυποποίησης του ΝΑΤΟ (STANAG ή ΣΤΥΠ). ΝΔ 1033/71, ΣΤΥΠ 2377, 2389, 2143, 2897.

Για όλα δε τα παραπάνω οι πυροτεχνουργοί δεν ελάμβαναν και ούτε λαμβάνουν μέχρι τώρα κανένα επίδομα επικίνδυνης εργασίας, παρά τις μέχρι σήμερα δεκάδες ερωτήσεις – επερωτήσεις Βουλευτών όλων των κομμάτων, στη Βουλή των Ελλήνων και τις άπειρες υποσχέσεις των εκάστοτε πολιτικών προϊσταμένων του ΥΕΘΑ.

Προφανώς διότι κανείς πυροτεχνουργός δεν προέρχεται από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) και εκ των γεγονότων απεδείχθη ότι τα εμπόδια στην χορήγηση επιδόματος επικίνδυνης εργασίας, ήταν από την Στρατιωτική και όχι από την Πολιτική Ιεραρχία. Φυσικά επίδομα επικίνδυνης εργασίας λαμβάνουν άλλες ειδικότητες, «οι οποίες έχουν μέρος της επικινδυνότητας των Πυροτεχνουργών» και «ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ ΚΑΛΩΣ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ», όπως οι Ναρκαλιευτές του ΤΕΝΞ, (οι οποίοι ασχολούνται με το 1/100 των πυρομαχικών, δηλαδή μόνο με τις νάρκες, οι Ανιχνευτές – Εξουδετερωτές της ΕΛΑΣ, (ΤΕΕΜ) οι οποίοι ασχολούνται μόνο με τα αυτοσχέδια, δηλαδή, κομμάτι της ειδικότητας του Πυροτεχνουργού, καθήκοντα τα οποία είχαμε εξ ολοκλήρου οι Πυροτεχνουργοί με Πολιτικό προσωπικό του ΤΕΝΞ ειδικότητας Ναρκαλιευτή μέχρι το 1988 και συνεχίζουμε και σήμερα να έχουμε μόνο για τις Στρατιωτικές εγκαταστάσεις, Ανιχνευτές – Εξουδετερωτές του Λιμενικού Σώματος οι οποίοι ασχολούνται μόνο με τα αυτοσχέδια, (δηλαδή κομμάτι της ειδικότητας του πυροτεχνουργού), και μόνο στο χώρο αρμοδιότητάς τους, δηλαδή τα Λιμάνια, κ.λ.π.

Από πολλών ετών (η πρώτη κρούση έγινε το 1989) υπάρχει μία «διαχρονική προσπάθεια» της ηγεσίας του Μηχανικού (ΜΧ) να καρπωθεί μέρος των καθηκόντων των πυροτεχνουργών, «βλέποντας πολύ μακριά», ότι η καταστροφή των ναρκών ήταν θέμα χρόνου, άρα το Όπλο του Μηχανικού με τι έργο θα ασχολείτο; Άρα πιο είναι το ποιο κοντινό αντικείμενο «να πάρουμε με το έτσι θέλω;». Κάποια από τα καθήκοντα των πυροτεχνουργών διότι ανήκουν σε Σώμα και όχι Όπλο, άρα δεν έχουν Αντιστράτηγο και δεν μπορούν να αντιδράσουν. Όλα αυτά τα χρόνια έκαναν διάφορες ενέργειες αλλά έβρισκαν την σθεναρή αντίσταση των άλλων κυρίως Αντιστρατήγων, οι οποίοι ήξεραν (από τις Μονάδες και Σχηματισμούς όταν υπηρετούσαν ως Διοικητές) το έργο, τον επαγγελματισμό και την πολυετή πείρα των πυροτεχνουργών. (καθ΄ότι το όπλο του ΜΧ είχε 20 και πλέον χρόνια να έχει Αντιστράτηγο σε κεραία θέση), και όχι των Διευθυντών του ΣΥΠ, οι οποίοι φοβούμενοι των προϊστάμενό τους, δεν προέβαλαν «έστω για την τιμή των όπλων», καμία αντίσταση. Δηλαδή κανείς δεν βρέθηκε να πει «το 1%, που έμεινε από άποψη εκρηκτικών και καταστροφών στο Μηχανικό, να τα πάρουν οι Πυροτεχνουργοί του ΣΥΠ, που έχουν το υπόλοιπο 99%, να τελειώνουμε».

Εδώ και λίγα χρόνια όμως το ΜΧ που έχει Αντιστράτηγο, ο οποίος από την ανάληψη των καθηκόντων του «έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου» για το πώς θα πάρει μέρος των καθηκόντων των πυροτεχνουργών, μη υπολογίζοντας κανέναν και τίποτα. Αλλαγές ΠΟΥ, ειδικοτήτων που προβλέπονται στο Μηχανικό, κ.λ.π. Ούτε αντιδράσεις,(των πυροτεχνουργών ΜΟΝΟ, διότι ο Δντής της ΔΥΠ/ΓΕΣ είναι Υποστράτηγος και όπως προαναφέρθηκε τελεί υπό τας διαταγάς του ) ούτε οικονομικό κόστος, (διότι ο ειδικός εξοπλισμός των πυροτεχνουργών υπάρχει, όπως στολές EOD, ROBOT εξουδετέρωσης κ.λ.π.) σπαταλώντας μερικά εκατομμύρια ευρώ για εξοπλισμό και εκπαίδευση προσωπικού, ούτε τον σοβαρότατο κίνδυνο ατυχημάτων, λόγω έλλειψης πείρας του προσωπικού του ΜΧ, ούτε τίποτα. Φυσικά όλα αυτά, μετά από 5 χρόνια, μέχρι να εκπαιδεύσει προσωπικό γιατί τώρα δεν υπάρχει. Δηλαδή οι Πυροτεχνουργοί για 70 ολόκληρα χρόνια κάνουν αυτή την δουλειά και ξαφνικά επειδή κάποιος το θέλει, τέλος του 2014 δεν θα εκτελούν πλέον τα καθήκοντά τους, γιατί είναι προϊόντα και έχουν ημερομηνία λήξεως.

Διαβάστε ακόμη:

Πυροτεχνουργός πάει το ΓΕΣ στα δικαστήρια – Μια ενδιαφέρουσα δίκη αύριο στην Αθήνα

Οι Έλληνες Hurt Locker που τους θυμόμαστε μόνο νεκρούς. ΒΙΝΤΕΟ για τους πυροτεχνουργούς