Προσγειώθηκε Μέγαρα το όγδοο NH – 90

Προσγειώθηκε χθες το απόγευμα (Τρίτη) στο αεροδρόμιο των Μεγάρων το 8ο μεταφορικό ελικόπτερο ΝΗ-90 της Αεροπορίας Στρατού από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία NHI / Eurocopter (φωτο από άφιξη).. 
 
Με την ολοκλήρωση παραλαβής του 8ου αυτού ελικοπτέρου συμπληρώνεται ο απαραίτητος αριθμός για την συγκρότηση πλήρως ενός Λόχου Ελικοπτέρων ΝΗ-90 του 2ου ΤΕΑΣ, ώστε να ξεκινήσει και υπό αυτή την μορφή η διαδικασία επιχειρησιακής αξιοποίησης και εν συνεχεία η ένταξη σε άλλου τύπου επιχειρησιακών σχεδίων.Η διαδικασία αυτή είναι ήδη σε εξέλιξη καθώς προσωπικό (ιπτάμενο και τεχνικό) και υποδομές -τεχνικές και εφοδιαστικές – είναι ήδη έτοιμα στο πλαίσιο προγραμματισμού.

 Το 7ο , που είχε φθάσει στις 2 Οκτωβρίου,έχει ενταχθεί πλήρως στο πρόγραμμα πτήσεων- όπως και όλα τα προηγούμενα.

Οι παραδόσεις , σύμφωνα με πηγές της Αεροπορίας Στρατού, προχωρούν κανονικά μετά την έναρξή τους  τον Ιούνιο του 2011 με την παραλαβή των  δύο πρώτων. 
Μέχρι σήμερα η Αεροπορία Στρατού έχει παραλάβει κανονικά τα αναμενόμενα ελικόπτερα εκ των οποίων τα πρώτα είχαν ήδη αποκτήσει πιστοποιητικό «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» (FOC) από πέρυσι και ακολουθούν σταδιακά  οι υπόλοιπες πιστοποιήσεις.Τα  έχοντα πιστοποιητικό FOC μπορούν να κάνουν οποιαδήποτε αποστολή, ακόμα και μεταφορά 20 στρατιωτών με πλήρη εξάρτυση και φόρτο  ή 18 αλεξιπτωτιστών  το καθένα, από την Κρήτη στην Κύπρο!

Η έκπτωση στην τιμή λόγω καθυστερήσεων

Η Αεροπορία Στρατού αναμένει συνολικά 20 ΝΗ-90  ( 16 με διαμόρφωση μεταφοράς μαχητών και 4 μεταφοράς τραυματιών).Το τρέχον χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των ΝΗ-90 συνετάγη επί υπουργίας Ε. Βενιζέλου, οπότε και επετεύχθη έκπτωση δεκάδων εκατομμυρίων. ευρώ στην συμβατική τιμή απόκτησης λόγω καθυστερήσεων των κατασκευαστών, μετά από διαπραγματευσεις με τους κατασκευαστές. 
 
Παράλληλα, όπως έχει ενημερώσει το ΥΠΕΘΑ,  τα νέα μεταφορικά ελικόπτερα ΝΗ-90 εφοδιάζονται με κάδους δασοπυρόσβεσης για χρήση σε πυρκαγιές.
Να σημειωθεί ότι αρχικά, προ πολλών ετών,  είχε αποφασιστεί η χρήση κάδων από τα  Σινούκ (CHINOOK), αλλά αργότερα ατόνησε ή και καταργήθηκε λόγω σειράς προβλημάτων και για προστασία τους από το θαλασσινό νερό. Πριν λίγα χρόνια όμως ενεργοποιήθηκε και πάλι η χρήση τους . 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα NH-90 του Ελληνικού Στρατού στον αέρα! Φωτογραφίες και βίντεο.

NH-90: Έρχεται το όγδοο ελικόπτερο άρχισε πτήσεις το έβδομο