Γιατί ο Ήσυχος δείχνει να έχει καταλάβει το πραγματικό πρόβλημα της θητείας

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ


Ο Κώστας Ήσυχος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί “μιλιταριστής”! Η αλήθεια είναι ότι αν μερικά χρόνια πριν κα΄ποιος του έλεγε ότι θα γινόταν Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας θα γελούσε. Η προσωπική του ιστορία και διαδρομή δείχνει ότι πιστεύει περισσότερο στην δύναμη της πολιτικής και της διπλωματίας και λιγότερο σ΄ αυτή των όπλων. Ίσως γι΄ αυτό δείχνει στα πρώτα του βήματα στο ΥΠΕΘΑ να έχει κατανοήσει καλύτερα και από τους πιο έμπειρους στρατιωτικούς το πραγματικό πρόβλημα που υπάρχει με την θητεία. Η χθεσινή του κίνηση να συνοδεύσει τους “ψαρωμένους” νεοσύλλεκτους από την πύλη του Αυλώνα και να περάσει μαζί τους όλη την πρώτη ψυχοφθόρα μέρα το απεοδεικνύει.

Το πρόβλημα της θητείας είναι ότι όλοι μας ανεξαιρέτως την φοβόμασταν και την βαριόμασταν. Δυστυχώς την θεωρούσαμε και την θεωρούν και σήμερα οι νέοι κάτι άχρηστο. Μια περίοδος της ζωής τους που δεν τους προσφέρει τίποτα. Αυτό πρέπει να αλλάξουμε πρώτα απ΄ όλα. Και δεν αλλάζει όταν ο νέος περάσει την πόρτα της πύλης. Αλλάζει πολύ πριν. Από τα παιδικά του και τα εφηβικά του χρόνια. Από το σχολείο. Και από την νοοτροπία όλων μας και κυρίως των γονιών που με το πέρασμα των χρόνων έγιναν -και γίναμε- υπερποστατευτικοί και φοβικοί. Εμείς οι γονείς περνάμε στην επόμενη γενιά τον “φόβο” της θητείας .

Και βέβαια οι πολιτικοί και οι πολιτικάντηδες δεκαετίες τώρα όπου “μυρίσουν” φόβο στήνουν “μαγαζάκι” για να τον εκμεταλλευθούν. Το ρουσφέτι και το βυσμα ανθούσε πάντα και υποσχόταν “ψηφαλάκια με την σέσουλα” σε κάθε επίδοξο εθνοσωτήρα. Από κοντά όλοι “τσιμπολογούσαν” από την εξυπηρέτηση. “Παράγοντες” , ιερείς, δήμαρχοι , δημοσιογράφοι,απόστρατοι όλοι μας βαλαμε το χεράκι μας να θεριέψει το τέρας του ρουσφετιού και σ΄ αυτό να προσδοκά κάθε νέος που περνούσε την πύλη για να καταταγει.

Ο Ήσυχος μίλησε χθες και στους γονείς για να τους δώσει να καταλάβουν ότι η θητεία δεν είναι…φυλάκιση. Δεν είναι τιμωρία. Χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή για να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία. Και συνέπεια στον πόλεμο που έχει κυρήξει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ κατά του…βύσματος.

Χρειάζεται βέβαια και κάτι ακόμη. Η θητεία να γίνει πραγματικά δημιουργική . Και αυτό δεν λύνεται μόνο με την προσωπική επαφή που προς τιμήν του είχε χθες ο Ήσυχος με τους νεοσυλλεκτους στον Αυλώνα. Χρειάζεται επανασχεδιασμός της εκπαίδευσης των στρατιωτών και όλης της θητείας τους. Για να καταλάβουν γιατί έχουν δίκιο όσοι λένε ότι η θητεία δεν είναι υποχρέωση αλλά δικαίωμα.

Διαβάστε ακόμη:

Υπουργός κατατάχθηκε! Ο ΑΝΥΕΘΑ Ήσυχος στο λεωφορείο μαζί με νεοσύλλεκτους -ΦΩΤΟ