Η ελληνική συνοδεία στο «Charles de Gaulle», οι κοινές αεροπορικές ασκήσεις και η «θερμή» Μεσόγειος

Μπορεί οι υπογραφές στη συμφωνία απόκτησης των γαλλικών μαχητικών Rafale και η ανακοίνωση της Γαλλίδας Υπουργού Άμυνας για πρόταση που περιλαμβάνει τη ναυπήγηση τεσσάρων φρεγατών Belharra να «μονοπώλησαν» το ενδιαφέρον, ωστόσο η Φλοράνς Παρλί έκανε και άλλες δηλώσεις που αξίζουν προσοχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ελληνική συνοδεία στο «Charles de Gaulle».

Η  Γαλλίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι γαλλικές αεροπορικές δυνάμεις θα συμμετέχουν σε ασκήσεις με την ελληνική Πολεμική Αεροπορία, ενώ το περίφημο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» θα πλεύσει στην ανατολική Μεσόγειο, υπό τη συνοδεία φρεγάτας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Ειδικότερα, η Γαλλία θα συμμετέχει:

 

Ελληνική συνοδεία στο «Σαρλ ντε Γκωλ»

Εκτός όμως από τις επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις, μια εξίσου σημαντική αλλά και συμβολική ενέργεια θα είναι η συνοδεία μιας ελληνικής φρεγάτας στο γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ» .

Συγκεκριμένα, η ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού θα αναπτυχθεί στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου περί τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου, δίνοντας την ευκαιρία να «ταξιδέψουν οι δυνάμεις μας πλάι-πλάι και να μάθουν να συνεργάζονται ενισχύοντας τη διαλειτουργικότητα τους» , όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας.

Η ίδια πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι «αυτή η συνεργασία που οικοδομούμε, συγκεκριμένα στη Μεσόγειο, είναι ουσιαστική για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου, για να γίνει σεβαστό το δικαίωμα και η ελευθερία κυκλοφορίας».

«Μπορούμε να στηριχτούμε στην Ελλάδα»

Συνεχίζοντας, η Φλοράνς Παρλί τόνισε ότι «Αυτός ο χώρος που βρίσκεται στο σταυροδρόμι πολλών κρίσεων -στη Λιβύη, στη Συρία- υπόκειται σε αυξανόμενες εντάσεις και απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις, είναι ουσιώδες οι Ευρωπαίοι να συνειδητοποιήσουν ότι από κοινού, αποκτώντας τις κατάλληλες ικανότητες, θα μπορέσουμε να βρούμε βιώσιμες λύσεις«.

Κλείνοντας η Γαλλίδα Υπουργός Άμυνας έστειλε το δικό της «μήνυμα» για το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή λέγοντας ότι «πρέπει να συνεχίσουμε μαζί την ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κυριαρχίας που βέβαια έρχεται να συμπληρώσει το διατλαντικό δεσμό. Και σε αυτό το θέμα, όπως και σε πολλά άλλα, η Γαλλία γνωρίζει ότι μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας«.