Η Χάλκη ανοίγει αλλά για μία συναυλία

Επιμέλεια Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης  στην Κωνσταντινούπολη θα »ανοίξει» τι πύλες της με μουσική.  Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες θα βγουν μαζί επί σκηνής την Κυριακή  για συναυλία που διοργανώνεται με την ονομασία «Πολιτιστικό ταξίδι από την Ελλάδα στην Τουρκία».

 Η Σχολή, η οποία  συστάθηκε ως Θεολογική Σχολή το 1844 για τη διαφύλαξη της θρησκευτικής ενότητας μεταξύ των Χριστιανών Ορθοδόξων και έκλεισε το 1971, τον τελευταίο καιρό είναι και πάλι στην επικαιρότητα για το αν θα επαναλειτουργήσει ή όχι, γράφει η Radikal.

Αρχικά είχε ειπωθεί ότι η ρύθμιση για την επαναλειτουργία της θα συμπεριληφθεί στο πακέτο εκδημοκρατισμού, που ετοιμάζει ο Τούρκος Πρωθυπουργός, στη συνέχεια άλλαξε με τη δήλωση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος είχε πει «θα πρέπει να ωριμάσουν ορισμένες εσωτερικές και εξωτερικές συνθήκες για να υλοποιηθεί»- εννοώντας να υπάρξει αμοιβαιότητα με την Ελλάδα με άλλα θέματα. Τις προάλλες όμως πάλι αναφέρθηκε σε δημοσίευμα ως μέρος του πακέτου εκδημοκρατισμού προφανώς διότι καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων  και δεν έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά θέματα. Άλλωστε αυτό λένε στην Τουρκία οι ΗΠΑ και άλλες χώρες…
 

Τις τελευταίες μέρες βιώνεται μία διαφορετική »προετοιμασία» στη Θεολογική Σχολή, η οποία σε 127 χρόνια είχε δώσει 1.000 περίπου αποφοίτους και μεταξύ των αποφοίτων της υπήρξαν και 12 Οικουμενικοί Πατριάρχες

Στις 22 Σεπτεμβρίου, την Κυριακή, στη Σχολή θα γίνει μία δραστηριότητα με την ονομασία «Πολιτιστικό ταξίδι από την Ελλάδα στην Τουρκία» και μετά το «Συμπόσιο Θρησκευτικής Μουσικής» στη Χάλκη, στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 18:30 θα βρεθούν Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες. Στη δραστηριότητα θα έρθουν από την Ελλάδα οι μουσικοί Ελένη Τσαλιγοπούλου και Κώστας Θωμαΐδης, τους οποίους θα συνοδεύσουν στην Τουρκία ο Μουσταφά Ντογάν Ντικμέν, ο Ενγκίν Αρσλάν και η Ελληνίδα καλλιτέχνης Βασιλική Παπαγεωργίου, που έχει εγκατασταθεί στη Χάλκη. Ακόμα θα λάβουν μέρος, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Στάθη Σουλή, η ορχήστρα του Θανάση Τσιπινάκη και η ορχήστρα Bosphorus.
 

Μεταξύ αυτών που θα έρθουν από την Ελλάδα θα είναι ο πιανίστας Γιώργος Ανδρέου, ο καλλιτέχνης πνευστών Μάνος Αχαλινατόπουλος και στην εκδήλωση θα λάβουν μέρος και οι θρησκευτικοί ηγέτες. Μεταξύ αυτών που θα παρακολουθήσουν την εκδήλωση θα είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Βουλγαρίας, Νεόφυτος, που θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη μεταξύ 20-23 Σεπτεμβρίου.
 Σημειώνεται ότι η Θεολογική Σχολή στη Χάλκη είχε ανοίξει τις πόρτες της και στις 29 Αυγούστου  2010 σε μία έκθεση που είχε οργανωθεί από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη  και το Δήμο Αθηναίων.