Ημερίδα: Το Κουρδικό ζήτημα και ο πόλεμος στη Συρία με ομιλητή τον Salih Muslim

Το Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ) διοργανώνει εκδήλωση-ομιλία τoυ Συμπροέδρου του Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας της Rojava (Συριακό Κουρδιστάν) κ. Salih Muslim με θέμα: Το κουρδικό ζήτημα και ο πόλεμος στη Συρία.

H ομιλία θα διεξαχθεί στην κουρδική γλώσσα με μετάφραση στην ελληνική.

Η εκδήλωση, η οποία είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό, θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου (6:30 μ.μ.) στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Χιλλ 3-5, Πλάκα).

Σύντομο βιογραφικό του κ. Salih Muslim

Ο Κος Salih Muslim Muhammad είναι συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της ουσιαστικά αυτόνομης περιοχής Ροτζάβα που ελέγχεται από τους Κούρδους στη Βόρεια Συρία. Ως πληρεξούσιος συντονιστής της Εθνικής Επιτροπής Συντονισμού για τη Δημοκρατική Αλλαγή, αποτελεί το πιο επιφανές μέλος της Κουρδικής αντιπολίτευσης στο Συριακό εμφύλιο πόλεμο.

Ο Κος Muslim αναμείχθηκε αρχικά με το Κουρδικό κίνημα την δεκαετία του 1970 όταν σπούδαζε στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης αφού επηρεάστηκε από το συνεχόμενο αγώνα του Mustafa Barzani ενάντια στην Ιρακινή κυβέρνηση, η αποτυχία του οποίου τον παρακίνησε να εμπλακεί πιο ενεργά.

Το 1998 εντάχθηκε στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν της Συρίας (KDP-S), το Συριακό παρακλάδι δηλαδή του Ιρακινού Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος (KDP). Το 2003 αποχώρησε απογοητευμένος με την αποτυχία του κόμματος να επιτύχει τους στόχους του και προσχώρησε στο νεοσυσταθέν Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD). Έγινε μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του PYD και το 2010 εκλέχθηκε επικεφαλής του κόμματος. Μετά την φυλάκιση του ίδιου και της συζύγου του, Ayşe Efendi, στη Συρία, κατέφυγε το 2010 σε ένα στρατόπεδο της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν (PUK) και επέστρεψε στο Qamishli τον Μάρτιο του 2011, μετά την έναρξη του Συριακού εμφυλίου.