«Κάλπες» για την εκλογή εν ενεργεία στα ΔΣ των Μετοχικών Ταμείων υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ

Αιρετοί εκπρόσωποι των εν ενεργεία στρατιωτικών στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια συνάντησης που είχαν στελέχη του με το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών.

Το αιρετός σημαίνει ότι οι εν ενεργεία στρατιωτικοί θα εκλέγονται και το ερώτημα είναι από ποιους; Μετά τα όσα έγιναν και αποκαλύφθηκαν στα Μετοχικά Ταμεία κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την τοποθέτηση εν ενεργεία στελεχών στα ΔΣ τους για να υπάρχει άμεση επαφή. Το πως και από ποιους θα εκλέγονται όμως οι στρατιωτικοί είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει θέμα μεγάλης συζήτησης.

Ποιο είναι το σχέδιο; Στα ΔΣ να συμμετέχουν οι “προβλεπόμενοι” αξιωματικοί που υπηρετούν στις οικονομικές θέσεις,αλλά να εκλέγονται μέσω των Ενώσεων Στρατιωτικών και ένας ή δύο ακόμη εν ενεργεία στρατιωτικοί .

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΟΕΣ η συνάντηση στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, έγινε ανάμεσα στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών Αντισυνταγματάρχη Ανέστη Τσουκαράκη, Σμηναγό Θεοφάνη Φούκα, Υπολοχαγό Χρήστο Μαστρογιαννάκη, Αρχικελευστή Αθανάσιο Τσάκαλο και στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και Βουλευτή Α’ Πειραιά και Νησιών του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, στον Συντονιστή της Επιτροπής Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Βαρεμένο και στο μέλος της εν λόγω Επιτροπής και Βουλευτή Β’ Αθηνών Ελένη Αυλωνίτου.
 
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ΠΟΕΣ αναφέρθηκαν στα εξής ζητήματα :
 
(α) νομοθετική κατοχύρωση της συλλογικής έκφρασης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
 
(β) σεβασμός στο ωράριο εργασίας και καταβολή υπερωριακής αποζημίωσης και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων
 
(γ) κατάργηση της άνισης συνταξιοδοτικής μεταχείρισης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατετάγησαν από 01-7-1990 έως και 31-12-1992
 
(δ) συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων των εν ενεργεία στρατιωτικών στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων και των υπ’ αυτών ειδικών λογαριασμών
 
(ε) εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων
 
(στ) δημιουργία Obudsman (Συνηγόρου του Στρατιωτικού)
 
Κατά τη διαλογική συζήτηση που ακολούθησε, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκαν στην ανάγκη να γίνει σεβαστή η συλλογική έκφραση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων από την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Η οριστική διευθέτηση του συγκεκριμένου θέματος απαιτεί μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να ρυθμιστούν επαρκώς και παράγωγα θέματα, όπως είναι η συμμετοχή αιρετών εκπροσώπων στα Διοικητικά Συμβούλια των Μετοχικών Ταμείων.
 
Πάγια προγραμματική θέση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και εξαντλητικά ωράρια, περιπτώσεις που την τελευταία διετία είδαν συχνά το φως της δημοσιότητας, δεν συμβαδίζουν με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου στρατού με υψηλό ηθικό και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά. Η διαμόρφωση ενός εργασιακού πλαισίου που θα εξασφαλίζει την μέγιστη αξιοποίηση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εντός ανθρώπινων συνθηκών εργασίας και με γνώμονα την εξυπηρέτηση της αποστολής των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Αποτελεί διαπίστωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι οι μνημονιακοί Νόμοι έχουν δημιουργήσει σοβαρές ανισότητες στο σύνολο των εργαζομένων. Η άνιση μεταχείριση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που κατετάγησαν από 01-7-1990 έως και 31-12-1992 αποτελεί εκδήλωση των επιλογών των Κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών. Η πάγια δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανατροπή αυτών των πολιτικών ισοδυναμεί με την ακύρωση των συνεπειών παρόμοιων πρακτικών και την αποκατάσταση εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών αδικιών, όπως αυτή που χωρίς εύλογη αιτία υφίσταται η συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών.
 
Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβεί παρά σε ελλιπή εφαρμογή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για το μισθολογικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και, σε πολλές περιπτώσεις, ό,τι δίνει με το ένα χέρι στους ένστολους το παίρνει με το άλλο. Για τον ΣΥΡΙΖΑ η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι σεβαστή.
 
Γενικότερα, επισημάναμε ότι οι εξαγγελίες του Προέδρου Α. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη για τη φορολογική δικαιοσύνη και τη ρύθμιση των οφειλών αφορούν και τους ενστόλους και ότι, σε κάθε περίπτωση, η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ κατατείνει στην ενίσχυση του πραγματικού -και όχι ενός εικονικού- εισοδήματος. Είναι γνωστές, επίσης, οι θέσεις του για την έμμεση εισοδηματική ενίσχυσή τους και την στήριξη της βιωσιμότητας των Ταμείων τους με την αξιοποίηση στην κατεύθυνση αυτή περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και όχι με την τοποθέτησή της στον Πύθο των Δαναϊδων που ονομάζεται ΤΑΙΠΕΔ.
 
Παραμένει ανεξήγητο για ποιο λόγο η Κυβέρνηση δεν προχωρεί στην άμεση υλοποίηση μέτρων μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους και παροχών σε είδος, που ενισχύουν το πραγματικό εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την υποχρεωτικότητα των συνυπηρετήσεων.
 
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει θετικά θεσμούς που συμβάλλουν στην εκδημοκρατικοποίηση του Στρατεύματος και την ενίσχυση της διαφάνειας, όπως είναι ο θεσμός του Συνηγόρου του Στρατιωτικού.

Διαβάστε ακόμη:

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα Σώματα Ασφαλείας ακούστηκε στην Βουλή – «Όχι στρατιωτικοποίηση»

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις για το μισθολόγιο των στρατιωτικών


«Τους στρατιωτικούς τους χρειαζόμαστε»! Ένας αριστερός που έγραψε για τον Άρη λέει αληθειες