Κορυφώνεται η αγωνία για τους πιλότους του F-4 που κατέπεσε στα ανοιχτά της Ανδραβίδας

Δεν έχουν αποδώσει καρπούς οι έρευνες για τον εντοπισμό των πιλότων του F-4 Phantom της Πολεμικής Αεροπορίας που κατέπεσε στα ανοικτά της Ανδραβίδας.

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που γίνονται από αέρα και θάλασσα, πέραν κάποιων συντριμμιών που ανήκουν στο μαχητικό αεροσκάφος, δεν έχει εντοπιστεί κάτι άλλο.

Το γεγονός οδηγεί στο συμπέρασμα πως οι δύο πιλότοι του F-4 δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το αυτόματο σύστημα εκτόξευσης – παρά τις περί του αντιθέτου αρχικές πληροφορίες – καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα γινόταν εκπομπή σήματος και ο εντοπισμός τους θα ήταν σχετικά εύκολος, με δεδομένο ότι οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή είναι καλές.

Στην εκδοχή ότι οι πιλότοι του F-4 δεν πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτόξευσης συνηγορεί και το γεγονός ότι στο σενάριο της άσκησης στην οποία έπαιρνε μέρος το διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφους, ήταν η πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, περίπου στα 300 μέτρα από την θάλασσα.

Τι ανέφερε η πιό πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΕΑ:

«Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30 διθέσιο αεροσκάφος F-4 Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τους δύο Ιπταμένους. Στην περιοχή έχουν σπεύσει 2 ελικόπτερα ΑΒ-205 της Πολεμικής Αεροπορίας, 1 ελικόπτερο S-70 του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα βρίσκεται και 1 C-130».