ΚΥΣΕΑ: «Πράσινο φως» για εξοπλισμούς 4,3 δισεκ. ευρώ – «Ασπίδα του Αχιλλέα», C-390, Victa και V-BAT ξεχωρίζουν

Επίσης συμπεριλαμβάνονται προγράμματα για πυραύλους Hellfire, σόναρ για τις φρεγάτες MEKO, UAV τύπου Heron και διόπτρες νυχτερινής όρασης

Σύστημα αεράμυνας τύπου SPYDER Σύστημα αεράμυνας τύπου SPYDER / Φωτογραφία Rafael

Προσθήκη του onalert.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία από τις πολεμικές συγκρούσεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν αποφασιστικό βήμα και περνούν σε μια «νέα εποχή» αφού το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε σήμερα (23.07.2026) προμήθειες εξοπλισμών αξίας 4,3 δισεκ ευρώ, με σημείο αναφοράς την «Ασπίδα του Αχιλλέα», αεροσκάφη τύπου C-390 και μη επανδρωμένες πλατφόρμες όπως τα Victa και τα V-BAT.

Τα προγράμματα αυτά έχουν μελετηθεί και εγκριθεί από το ΓΕΕΘΑ, σε συνεργασία με τα υπόλοιπα Επιτελεία και με την υλοποίηση τους οι Ένοπλες Δυνάμεις «ανεβαίνουν» πολλά επίπεδα, με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ να «ξεκλειδώνει» νέες επιχειρησιακές δυνατότητες όπως π.χ στην αεράμυνα με την «Ασπίδα του Αχιλλέα» αλλά και σε αποστολές ειδικών δυνάμεων με τα Victa αλλά και τα V-BAT.

Ειδικότερα, στην κορυφή του τεράστιου «πακέτου» εξοπλισμών βρίσκεται ο νέος αντιαεροπορικός, αντιβαλλιστικός και anti-drone θόλος της χώρας – γνωστός και ως «Ασπίδα του Αχιλλέα», με εκτιμώμενο κόστος που υπερβαίνει ελάχιστα τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά με «κλειδωμένη» ελληνική συμμετοχή που αγγίζει το 25%, το οποίο ανέρχεται στα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Για το θέμα αυτό, το ΥΠΕΘΑ υπογραμμίζει πως η ελληνική συμμετοχή στον «θόλο» δεν εφαρμόζεται στη λογική αγοράς οπλικών συστημάτων από το Ισραήλ, αλλά στην παραγωγή ισραηλινών συστημάτων στην Ελλάδα, ενώ η συνεργασία με ελληνικές εταιρείες θα λειτουργήσει ως καταλύτης για να δημιουργηθεί παραγωγική βάση με στόχο τις εξαγωγές.

Μάλιστα, το δίκτυο αυτό θα μετατρέπει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μια σύγχρονη μηχανή λήψη και επεξεργασίας όλων των δεδομένων σε όλες τις προκλήσεις.

Ο αντιαεροπορικός θόλος και τα C-390

Ο «θόλος» είναι το μεγαλύτερο, ακριβότερο και επιχειρησιακά πιο κρίσιμο από όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, διότι έχει στόχο να εδραιώσει μια ενιαία, δικτυοκεντρική και πολυστρωματική αρχιτεκτονική για την αεροπορική προστασία και άμυνα της χώρας από ένα ευρύ φάσμα απειλών, όπως πύραυλοι cruise, βλήματα πυροβολικού, drones αλλά και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, χάρη στα ισραηλινά συστήματα David’s Sling, Barak MX και Spyder.

Όμως, το ΚΥΣΕΑ έδωσε το «πράσινο φως» και για τρία νέα μεταφορικά αεροσκάφη τύπου C-390 Millennium που διαθέτουν προηγμένες επιχειρησιακές δυνατότητες, το κόστος των οποίων ανέρχεται σε περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώνεται επίσης πως η συμφωνία αναμένεται να υλοποιηθεί με διακρατική συμφωνία με την Πορτογαλία και η εκτίμηση είναι πως οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν από το 2027 και θα ολοκληρωθούν το 2030. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΘΑ, τα αεροσκάφη αυτά διπλασιάζουν την ταχύτητα μεταφοράς, ενώ διασφαλίζεται η δυνατότητα συντήρησής τους από την ΕΑΒ.

Heron, Victa, V-BAT και non kinetic συστήματα αντι-drone

Ιδιαίτερη σημασία έχει η έγκριση του ΚΥΣΕΑ για να αποκτηθούν μη επανδρωμένες πλατφόρμες.

Αρχικά η αγορά μη επανδρωμένου αεροσκάφους τύπου Heron, το οποίο σε δεύτερο χρόνο θα αναπτύσσεται σε διαμόρφωση που θα επιτρέπει την ενσωμάτωση οπλικών συστημάτων, κάτι που τα μετατρέπει από πλατφόρμες σε μέσο για αποστολές κρούσης, αλλά και ισραηλινά non-kinetic συστήματα για την αντιμετώπιση μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Στην εξίσωση μπαίνουν πλέον και τα 10 υποβρύχια οχήματα τύπου VICTA που προορίζονται για τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και τις Μονάδες της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, ένα πρόγραμμα με προϋπολογισμό περίπου 145 εκατομμύρια ευρώ και ο σχεδιασμός του οποίου προβλέπει την κατασκευή ή ολοκλήρωση σημαντικού μέρους των οχημάτων στην Ελλάδα.

Μπορούν να κινούνται με υψηλή ταχύτητα στην επιφάνεια και στη συνέχεια να καταδύεται, μεταφέροντας ομάδα ειδικών δυνάμεων στην περιοχή της αποστολής με αυξημένη μυστικότητα, μια εξαιρετική δυνατότητα στο περιβάλλον του Αιγαίου, καθώς επιτρέπει την ταχεία προσέγγιση μιας περιοχής, τη διείσδυση κάτω από την επιφάνεια και την αποβίβαση προσωπικού σε απόσταση ασφαλείας από τον στόχο.

Έτσι, μπορούν να αξιοποιηθούν για αναγνώριση ακτών, ειδική επιτήρηση, επιχειρήσεις κατάληψης ή ανακατάληψης νησίδων, δολιοφθορά εχθρικών εγκαταστάσεων, προστασία κρίσιμων υποδομών και αποστολές μεταφοράς ειδικού εξοπλισμού. Σε δεύτερο χρόνο, αυτά θα μπορούν να αναπτύσσονται αυτόνομα στο πεδίο επιχειρήσεων.

Στη συνέχεια, μεγάλη αξία έχουν τα επιπλέον 10 drones τύπου V-BAT, που θα αυξήσουν σε 20 το συνολικό αριθμό μη επανδρωμένων αεροσκαφών που θα έχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις στο οπλοστάσιό τους, ενώ ήδη έχουν δοκιμαστεί επιχειρησιακά σε Ρόδο και Λέσβο, με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα.

Η προμήθεια είκοσι αεροχημάτων θα επιτρέψει τη δημιουργία μόνιμων δικτύων επιτήρησης στα νησιά και στον Έβρο. Παράλληλα, τα V-BAT μπορούν να λειτουργούν ως προωθημένοι αισθητήρες για το πυροβολικό, τα παράκτια πυραυλικά συστήματα, τα επιθετικά ελικόπτερα και τα πλοία του Στόλου.

Μικροδορυφόροι, Hellfire, σόναρ για MEKO

Τέλος, οι προμήθειες μικροδορυφόρων επιτήρησης (Synthetic Aperture Radar) και η συμμετοχή των ελληνικών δυνάμεων σε αστερισμό μικρών δορυφόρων καθώς επίσης τα αντιαρματικά – κατευθυνόμενα με σύστημα λέιζερ – βλήματα τύπου Hellfire για τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου Apache της Αεροπορίας Στρατού, που συνδυάζονται με έναν αριθμό κινητήρων από τα ΗΑΕ.

Οι σύγχρονες διόπτρες νυχτερινής παρατήρησης αναβαθμίζουν σημαντικά τις ικανότητες των ελληνικών δυνάμεων σε τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο, καθώς θα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της στολής του σύγχρονου μαχητή και τα οποία θα μεταφέρουν εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Τέλος, τα νέα ισραηλινά σόναρ τύπου M660 HMS (Hull Mounted Sonar) αξίας περίπου 24 εκατομμυρίων ευρώ για τις τέσσερις φρεγάτες MEKO 200HN κλάσης «ΥΔΡΑ» θα αντικαταστήσουν παλαιότερο εξοπλισμό, θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες εντοπισμού και παρακολούθησης υποβρυχίων, θα ενσωματωθούν στο αναβαθμισμένο σύστημα μάχης TACTICOS των MEKO και θα λειτουργούν σε συνδυασμό με τα ελικόπτερα MH-60R, τα οργανικά μέσα των πλοίων και τα δεδομένα από άλλες μονάδες του Στόλου.

Συμπερασματικά, τα εξοπλιστικά προγράμματα που ενέκρινε το ΚΥΣΕΑ αποτυπώνουν τη μετάβαση από την αγορά μεμονωμένων οπλικών συστημάτων στη δημιουργία ενός πλέγματος αισθητήρων, φορέων, όπλων και κέντρων διοίκησης, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και σε διακλαδικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το onalert.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την άμυνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ