Lancet: Η στιγμή που ρωσικό drone «καμικάζι» χτυπά ουκρανικό περιπολικό σκάφος [vid]

Ένα εντυπωσιακό βίντεο δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti και έγινε «viral» μέσα σε λίγες ώρες, καθώς σύμφωνα με αναλυτές πρόκειται για το πρώτο καταγεγραμμένο πλήγμα από ρωσικής κατασκευής drone «καμικάζι» Lancet εναντίον μονάδας επιφανείας του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού.

Συγκεκριμένα, ένα από τα λίγα εναπομείναντα περιπολικά σκάφη τύπου Gyurza-M χτυπήθηκε από ρωσικό περιφερόμενο πυρομαχικό τύπου Lancet, η χρήση του οποίου έγινε γνωστή επισήμως για πρώτη φορά τον περασμένο Ιούνιο από την ρωσική κρατική εταιρεία τεχνολογίας Rostec. Στα πλάνα φαίνεται καρέ καρέ η στιγμή που το drone καμικάζι χτυπά το ουκρανικό περιπολικό, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες του The Drive, βρισκόταν κοντά στο λιμάνι Οτσάκιβ στη Μαύρη Θάλασσα και εν τέλει δεν υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες επισκευής του.

Τα χαρακτηριστικά τους

Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι η Ρωσία μπορεί πλέον με επιτυχία να πραγματοποιήσει επιτυχημένα πλήγματα κατά ουκρανικών στόχων με την χρήση ρωσικών – και όχι απαραίτητα ιρανικών – περιφερόμενων πυρομαχικών, μια σημαντική εξέλιξη την ίδια στιγμή που οι δυτικοί αναλυτές επιμένουν ότι η Μόσχα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα διαθεσιμότητας και έλλειψης βλημάτων ακριβείας.

Σημειώνεται ότι το drone καμικάζι τύπου Lancet είναι, σύμφωνα με την Rostec, εξαιρετικά αυτόνομο και φέρει ένα οπτικο-ηλεκτρονικό σύστημα που βοηθά στην ανεξάρτητη αναγνώριση και καταστροφή ενός στόχου, έχει μέγιστο βάρος απογείωσης τα 12 κιλά και μπορεί να χτυπήσει στόχους στα 40 χιλιόμετρα, ενώ έχει ακόμα την δυνατότητα να μεταφέρει εικόνα στον χειριστή από το ενσωματωμένο σύστημα στόχευσης μέσω ζεύξης δεδομένων.

Από την άλλη, τα ουκρανικά περιπολικά σκάφη τύπου Gyurza-M έχουν μήκος 23 μέτρα, πλήρωμα πέντε ατόμων και είναι κατάλληλα για αποστολές σε ποτάμια και σε παράκτιες περιοχές. Έχουν δύο τηλεχειριζόμενους πυργίσκους που είναι εξοπλισμένοι με πυροβόλα τύπου ZTM-1 των 30 χιλιοστών, εκτοξευτή βομβίδων των 30 χιλιοστών, πολυβόλα των 7,62 χιλιοστών ενώ το πλήρωμα έχει στη διάθεσή του και φορητά συστήματα αεράμυνας (MANPADS). Στην αρχή του πολέμου οι Ουκρανοί διέθεταν συνολικά επτά τέτοια περιπολικά σκάφη ωστόσο, μετά την κατάληψη της πόλης Μπερντιάνσκ, το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό παρέμεινε μόνο με τρία.

Φωτογραφία Υπουργείο Άμυνας Ουκρανίας