Με τα στίγματα του σκάφους απαντά η Ελληνική Ακτοφυλακή

Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ 

Με τα στίγματα της πορείας του σκάφους της Ελληνικής Ακτοφυλακής -Λιμενικού επιμένει να απαντά το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στους ισχυρισμούς διαφόρων αξιωματούχων της ΕΕ και Οργανώσεων ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που φαίνεται να υιοθετούν τις καταγγελίες των διασωθέντων λαθρομεταναστών ότι το σκάφος βυθίστηκε με τα τραγικά αποτελέσματα ενώ αυτό δήθεν ρυμουλκείτο προς την Τουρκία.

Με τον πιο επίσημο τρόπο η ελληνική πλευρά επικαλείται τα στίγματα της πορείας του ελληνικού σκάφους το οποίο   είχε ως μόνη αποστολή την διάσωση των λαθρομεταναστών , όπως έχει γίνει και πολλές άλλες φορές, όταν οι Τούρκοι διακινητές έστελναν στο άγνωστο με »καρυδότσουφλα» τους λαθρομετανάστες:.«Δεν ισχύει καθόλου, ότι ρυμουλκούσαμε το σκάφος προς τις τουρκικές ακτές, (αυτό) φαίνεται και από τα στίγματα», είπε ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στις επικρίσεις του Επιτρόπου της ΕΕ,αλλά και άλλων εκπροσώπων οργανώσεων μεταξύ των οποίων και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ ότι το Λιμενικό »έσπρωχνε». τους λαθρομετανάστες  προς Τουρκία.

Τα υιοθετούν και οι Τούρκοι!

Τον ισχυρισμό αυτό προβάλει παράλληλα και ο τουρκικός τύπος , ξεχνώντας και παραβλέποντας από που και με την ανοχή ποιών είχαν μπει στο αλιευτικό οι λαθρομετανάστες, ποιοι είχαν εισπράξει τον »κεφαλικό φόρο»  για να τους στείλουν προς την Ελλάδα ( Φαρμακονήσι) με τόσο κακό καιρό.Ενδεικτικό είναι ότι η αγγλόγλωσση τουρκική εφημερίδα Today’s Zaman υιοθετεί πλήρως την ουσία της καταγγελίας  της Οργάνωσης Pro Asyl (»Οργανισμός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τους Πρόσφυγες») και έχει ως τίτλο : << 12 πρόσφυγες σκοτώθηκαν στην διάρκεια της παράνομης επιχείρησης επαναπροώθησης στα ανοιχτά ελληνικού νησιού > («12 refugees killed during alleged push back operation off Greek island»). 

Ωστόσο η ένταση των επικρίσεων από το εξωτερικό – έστω και αν δεν υιοθετούνταν πλήρως οι καταγγελίες κατά του Λιμενικού - ώθησαν το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΔΗΜΑΡ  να ζητήσουν από το Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας να κάνει έρευνα προς κάθε κατεύθυνση: 
 
<<.Οι μαρτυρίες των διασωθέντων για τις πραγματικές συνθήκες του ναυαγίου πρέπει να αξιοποιηθούν και να αξιολογηθούν όχι μόνο για να αποδοθούν τυχόν ευθύνες αλλά και να διορθωθούν, αν υπάρχουν, κενά στα επιχειρησιακά σχέδια διάσωσης>> ανέφερε μεταξύ άλλων χθες το ΠΑΣΟΚ .

<<Να γίνει και έρευνα>>

Ενδελεχή έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν φέρουν ευθύνες οι άνδρες του Λιμενικού για τη βύθιση του σκάφους με μετανάστες στο Φαρμακονήσι, ζητάει με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι καταγγελίες των επιζησάντων του ναυαγίου στο Φαρμακονήσι γεννούν τεράστια ερωτήματα για τη στάση του Λιμενικού και είναι επείγον να γίνει ενδελεχής έρευνα για το εάν άνδρες του Λιμενικού φέρουν ευθύνες για τη βύθιση του σκάφους, που στοίχισε τις ζωές 12 προσφύγων, εκ των οποίων εννέα ήταν παιδιά.
Δυστυχώς, επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις σημερινές δηλώσεις του ο υπουργός Ναυτιλίας, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, δεν φάνηκε να έχει συναίσθηση της σοβαρότητας των γεγονότων. Όσα είπε, αποτελούν μνημείο πολιτικής αναισθησίας και απαξίωσης της ανθρώπινης ζωής.
Είναι ώρα η κυβέρνηση να εισακούσει την έκκληση του επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νιλς Μούιζνιεκς και να σταματήσει τις «άτυπες» επαναπροωθήσεις που θέτουν ζωές σε κίνδυνο και παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι επικρίσεις από τα κόμματα προκάλεσε – όπως έγραψε ήδη το OnAlert- σφοδρή αντιπαράθεση  μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με αυτά :«Ο Μούιζνιεκς (σ.σ. ο Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ) και διάφοροι άλλοι θέλουν να προκαλέσουν πολιτικό θέμα στην Ελλάδα. Κανένας ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από το ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει για να ενημερωθεί» επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο κ. Μ. Βαρβιτσιώτης.Ο Υπουργός ανέφερε ακόμα  ότι 

<<Ήταν ακυβέρνητο το σκάφος, περίπου 2,5 μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου. Έσπευσε εν μέσω θαλασσοταραχής σκάφος του λιμενικού για να μπορέσει να το ρυμουλκήσει. Έπεσε μια γυναίκα και ένα παιδί στη θάλασσα γυρίσανε οι μετανάστες όλοι προς αυτή την πλευρά με συνέπεια να τουμπάρει το σκάφος>>. 

 Νέα ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Η απάντηση αυτή προκάλεσε νέα ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ:
 
<<Ατυχέστατη η δήλωση του Υπουργού ναυτιλίας, Μ. Βαρβιτσιώτη. 
Είναι αναγκαία η πλήρης διερεύνηση των αιτιών που προκάλεσαν  την ανθρώπινη τραγωδία στο Φαρμακονήσι.
Η προστασία των συνόρων πρέπει να είναι αποτελεσματική και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρωτίστως της ανθρώπινης ζωής απόλυτος>>. 

 Η οργάνωση Pro Asyl - που έχει και άλλες φορές επικρίνει την Ελλάδα για κακή συμπεριφορά στους μετανάστες   σε Δελτίο της περιλαμβανει δηλώσεις  του  κ. Karl Kopp , Διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Pro Asyl :» Είναι πολύ πιθανό ότι η ενέργεια αυτή της φρουράς ελληνικών ακτών να ήταν παράνομη λειτουργία επαναπροώθησης  και όχι  διάσωση στη θάλασσα «, λέει αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Παραθέτει τις καταγγελίες των διασωθέντων αλλά και την  εκδοχή του Λιμενικού.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οργάνωση, υποστηρίζει ότι η ανατροπή του σκάφους, οφείλεται στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ένας μεγάλος αριθμός των ατόμων που επέβαιναν σε αυτό συγκεντρώθηκαν μόνο στη μία του πλευρά.
»Επιφυλακτικός» ο διευθυντής της Pro Asyl

 «Είναι πολύ πιθανό ότι πρόκειται για παράνομη προσπάθεια απώθησης εκ μέρους της ελληνικής Ακτοφυλακής και όχι για προσπάθεια διάσωσης», δήλωσε ο Karl Kopp, διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Οργάνωσης Pro Asyl, αφήνοντας ( με το »πολύ πιθανό » που λέει) όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.
Έχοντας πάρει τον έλεγχο του σκάφους, οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν αυτομάτως την ευθύνη για τη ζωή όσων επέβαιναν σε αυτό. Τόσο ο Pro Asyl όσο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και τους Εξόριστους (ECRE) απηύθυναν έκκληση για ανεξάρτητη και αποτελεσματική διερεύνηση των συνθηκών που προκάλεσαν την απώλεια τόσων ζωών.
«Αυτά τα σύνορα είναι ευρωπαϊκά, στηρίζονται από ευρωπαϊκά κονδύλια και την Frontex. Η ΕΕ φέρει την ευθύνη λήψης όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί ότι η ζωή έχει προτεραιότητα και ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα γίνονται σεβαστά στα σύνορά της», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ECRE κ. Michael Diedring, και πρόσθεσε ότι «Κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να προστατεύεται η ανθρώπινη ζωή και να παύσουν οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
 
Επισημαίνεται δε ακόμη , ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των Ταμείων Επιστροφής και Εξωτερικών Συνόρων, χορήγησε στην Ελλάδα την περίοδο 2011 – 2013, το ποσό των 227.576.503 ευρώ

<<Να μοιράζονται και τα βάρη κ. Michael Diedring,!>>


Εμείς από την πλευρά μας λέμε ότι πρέπει  κάποιος να πει στον κ.  Michael Diedring  του ECRE- και όποιον άλλο χρειάζεται - ,ότι ναι μεν είναι ευρωπαϊκά τα σύνορα, άλλα  ευρωπαϊκά  είναι όχι μόνο για τα ανθρώπινα διακαιώματα ( που τηρούνται) αλλά και  όλες οι υποχρεώσεις για την φύλαξη!
 ’Όπως επίσης να του πει ότι ευρωπαϊκές - κοινές δηλαδή για όλους – πρέπει να είναι και οι συνέπειες από τις μεταναστευτικές ροές  και τα βάρη να μοιράζονται! ΜΕ ΔΥΌ ΛΌΓΙΑ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΤΗΣ ΕΕ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΕΠ ΤΟΥΣ!