«ΜΕΔΟΥΣΑ – 13»: Επαναπρογραμματίζεται για το 2024 η διακλαδική άσκηση των ελληνικών και αιγυπτιακών Ενόπλων Δυνάμεων

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ.Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, απάντησε σε ερώτηση σχετικά με την διακλαδική άσκηση «ΜΕΔΟΥΣΑ – 13», την οποία διεξάγει η Ελλάδα σε συνεργασία με τις αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 3 Νοεμβρίου, το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι η άσκηση αναβάλλεται μετά από αίτημα της αιγυπτιακής πλευράς, λόγω του πολέμου που ξέσπασε στη Γάζα και το Ισραήλ και επηρεάζει άμεσα την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

Αρχικά είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 16 έως 24 Νοεμβρίου 2023 στην ευρύτερη περιοχή του Μυρτώου Πελάγους και της Κρήτης.

Συγκεκριμένα ο ΥΕΘΑ είπε:

«Στις 2 Νοεμβρίου 2023, και ενώ είχε ολοκληρωθεί η σχεδίαση της διακλαδικής άσκησης «ΜΕΔΟΥΣΑ – 13», οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις ζήτησαν την αναβολή και τον επαναπρογραμματισμό της σε χρόνο που θα καθορισθεί αργότερα, σε συντονισμό με την ελληνική πλευρά, υπό το πρίσμα των τρεχουσών συνθηκών που επικρατούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 7 Νοεμβρίου 2023 η Χώρα μας ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά, μέσω του Ακολούθου Άμυνας (ΑΚΑΜ) της Ελλάδας στο Κάιρο, για την ημέτερη συμφωνία επί του ανωτέρου αιτήματος. Κατόπιν των ανωτέρω, η εν λόγω άσκηση θα επαναπρογραμματισθεί εντός του έτους 2024, έπειτα από σχετική συνεννόηση των συμμετεχόντων.

Πάγια μέριμνα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και των Γενικών Επιτελείων αποτελεί η συμμετοχή των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε διεθνείς ασκήσεις με σκοπό την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων τους, την ισχυροποίηση των δεσμών με σύμμαχες Χώρες και την προβολή της ελληνικής ισχύος διεθνώς».

Φωτογραφία αρχείου