Μεραρχία Κρητών.Η «μεταμόρφωσή» της 100 χρόνια μετά από τη «γέννησή» της

Σε νέα δομή αερομεταφερόμενου σχηματισμού μετασχηματίζεται η 5η (V) Μεραρχία Κρητών, στον Βλητέ Σούδας, όπως ανακοίνωσε χθες ο διοικητής της Μονάδας, ταξίαρχος Γιώργος Στρατιδάκης, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης εκατό χρόνων από την ίδρυσή της (17 Σεπτεμβρίου 1912).
Η Μεραρχία, υλοποιώντας το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, στην έκταση που την αφορά, αναδιοργανώνεται και μετασχηματίζεται σε μια νέα δομή αερομεταφερόμενου σχηματισμού, ώστε να μπορεί να αντεπεξέλθει στις επιχειρησιακές απαιτήσεις ενός σύγχρονου πεδίου μάχης και στις ιδιομορφίες των αποστολών της, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατιδάκης.
Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση μιας αερομεταφερόμενης μονάδας και βρίσκεται σε εξέλιξη η αναδιοργάνωση και των υπολοίπων μονάδων αυτής, ώστε να γίνουν όλες ικανές να διεξάγουν ειδικές αερομεταφερόμενες επιχειρήσεις.
Ο διοικητής της 5ης Μεραρχίας Κρητών τόνισε ακόμη ότι στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας σήμερα έχουμε ιερό χρέος, τόσο στους ήρωες του παρελθόντος όσο και στις επερχόμενες γενεές να φανούμε άξιοι συνεχιστές των ιδανικών, πιστοί στην παράδοση της 5ης Μεραρχίας, αλλά και να αποτελέσουμε αχτίδα αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον.
Στη διάρκεια της ομιλίας αναφέρθηκε, ακόμη, στην ίδρυση της 5ης Μεραρχίας και στον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε σε διάφορες κρίσιμες ιστορικές περιόδους για τη χώρα.
Σημειώνεται ότι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το πρωί στην έδρα της Μεραρχίας (Στρατόπεδο Στεφανάκη) καθώς και το απόγευμα στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Στη διάρκεια της απογευματινής εκδήλωσης τιμήθηκαν επτά πρώην διοικητές της Μονάδας, οι οποίοι κατάφεραν να δώσουν το παρών: ο υποστράτηγος Μ. Κεκάκης, οι αντιστράτηγοι Ν. Τσαγκαράκης, Θ. Κουτσουμάνης, Κ. Ρουσελάκης, Ν. Πλιάκος, Γ. Κουριδάκης και ο υποστράτηγος Μ. Πολέντας. Επίσης, τιμήθηκαν τέσσερις έφεδροι αξιωματικοί, που υπηρέτησαν στη Μεραρχία κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για τους: Νίκο Κοπασάκη, Παύλο Βερναδάκη, Γιάννη Παπαγεωργίου και Κώστα Παπαγιαννάκη.
 
Πηγή: Χανιώτικα Νέα