MH-60 Romeo: «Να μην ξεχνάμε ότι και η Τουρκία επιταχύνει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα» είπε ο Μητσοτάκης για την άφιξη των νέων ελικοπτέρων του ΠΝ [pics, vid]

Τα πρώτα υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου MH-60 Romeo έφτασαν στην βάση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού στο Κοτρώνι Μαραθώνα, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μάλιστα, όπως φαίνεται στα πλάνα του OnAlert, ο Έλληνας Πρωθυπουργός θέλησε να δει από κοντά τα πανίσχυρα ελικόπτερα του Πολεμικού Ναυτικού για να μάθει πληροφορίες αλλά και λεπτομέρειες για τα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά τους, τις δυνατότητες και τον ειδικό εξοπλισμό που φέρουν από τον Πλοίαρχο Αθανάσιο Φώσκα, τον Διοικητή της Αεροπορίας Ναυτικού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στη συνέχεια ότι: «Τα ελικόπτερα αυτά ενισχύουν την αξία τους σε μια εποχή σε καιρούς που δυστυχώς εντείνεται η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή μας. Και παρά την ηρεμία που ευτυχώς επικρατεί τώρα στο Αιγαίο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι και οι εξ ανατολών γείτονές μας επιταχύνουν το δικό τους εξοπλιστικό πρόγραμμα».

Ο ίδιος τόνισε ακόμα: «Επιβάλλονται συνεπώς προσεγγίσεις όμως σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπονται οι ψευδαισθήσεις. Και όλοι οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά ποτέ αφελείς. Μένοντας προσηλωμένοι στην πυξίδα που δείχνει πάντα την ειρήνη, το διεθνές δίκαιο και τη συνεργασία».

Όπως έχουμε γράψει, τα τρία πρώτα Romeo αναμένεται να ενταχθούν στην 1η Μοίρα Ελικοπτέρων του Στόλου μαζί με τα γερασμένα AB-212. Σταδιακά και έως τις αρχές του 2025, το Πολεμικό Ναυτικό θα παραλάβει ακόμη τέσσερα για να συμπληρωθεί ο αριθμός των επτά καινούργιων ΜΗ-60R και να προχωρήσει η απόσυρση των παλαιότερων ελικοπτέρων, στα οποία ήδη οι διαθεσιμότητες έχουν πέσει χαμηλά τα τελευταία χρόνια.

Ενώ ταυτόχρονα, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι κτιριακές εγκαταστάσεις με το νέο σύγχρονο υπόστεγο, όπως και άλλες βοηθητικές υποδομές. Επιπλέον, θα προχωρά και η εκπαίδευση νέων πληρωμάτων για τα καινούργια ελικόπτερα από τους πυρήνες – κυβερνήτες και τεχνικοί – οι οποίοι ήδη έχουν εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ.

Οι πρώτες εικόνες και τα πλάνα από το «καλωσόρισμα» των MH-60 Romeo: