Μητσοτάκης: Επανεξετάζεται το επίδομα Στόλου – Τα στελέχη στη γέφυρα των Belharra πρέπει να γνωρίζουν ότι το κράτος τα σέβεται

Την είδηση ότι επανεξετάζεται το επίδομα Στόλου, ώστε να αυξηθούν οι αποδοχές των στελεχών του Πολεμικού Ναυτικού, γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Όταν μιλάμε για εξειδικευμένα όπλα οι άνθρωποι που φορούν το εθνόσημο που τα χειρίζονται πρέπει να αμείβονται καλά.

Έχουμε κάνει βήματα προς αυτό και πρέπει να γίνουν περισσότερα για τον Στόλο και το γνωρίζει και ο υπουργός Άμυνας αυτό, ώστε να ξέρουν τα στελέχη που θα κάτσουν στη γέφυρα μιας Belharra ότι το ελληνικό κράτος σέβεται τον αγώνα τους.

Πάντα ο ιδιωτικός τομέας θα πληρώνει καλύτερα από το κράτος αλλά τίποτα δεν θα ξεπερνά την περηφάνια του εθνόσημου. Υπάρχουν αποστάσεις που πρέπει να διανυθούν και γίνονται προσπάθειες να γίνει αυτό».

Αναφορικά με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τους αμερικανικούς εξοπλισμούς ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η επιστολή την οποία μου έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αποτελεί την καλύτερη απόδειξη του στρατηγικού βάθους και της αυτοτέλειας των ελληνοαμερικανικών σχέσεων».

Τόνισε ακόμα ότι ως χώρα θα έχουμε ένα ποιοτικό πλεονέκτημα και επίσης θα λάβουμε δωρεάν υλικό για την ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας. Πρόσθεσε δε ότι σκοπός ήταν πάντα να μπορούμε να διατηρήσουμε ένα τακτικό πλεονέκτημα ποιοτικό όχι ποσοτικό.

«Ήταν μια μακρά διαπραγμάτευση και η απόδειξη για το πως βλέπουν οι ΗΠΑ την Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Για το κόστος της προμήθειας των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35 από την Ελλάδα,  ο πρωθυπουργός είπε ότι η πρώτη φάση δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Έχουμε εξασφαλίσει τον δημοσιονομικό χώρο για μια μοίρα F-35 και έχουμε πετύχει ένα μακροχρόνιο σχεδιασμό ως προς τις αμυντικές μας δαπάνες», ανέφερε.

Για τα F-16 στην Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ήταν ότι δεν μπορούμε να επιβάλλουμε στις ΗΠΑ τι θα πουλήσουν στην Άγκυρα, αλλά και ότι αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

Πρόσθεσε ακόμα ότι πρέπει να διαφυλάξουμε το καλό κλίμα το οποίο έχει οικοδομηθεί με την Τουρκία. Βλέπω συζητήσεις και από τις δυο πλευρές που παραπέμπουν σε αντιπαράθεση ενώ έχουμε κάνει σημαντικά βήματα όλους αυτούς τους μήνες και είμαστε σε πορεία εξομάλυνσης. «Αυτό το κεκτημένο πρέπει να το διατηρήσουμε», είπε, προσθέτοντας πως πρόθεσή του είναι να επισκεφθεί την Άγκυρα τον ερχόμενο Μάιο.

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν περί εχθρού που πέταξαν στη θάλασσα νστη Σμύρνη, ο πρωθυπουργός είπε: «Όποιος πιστεύει ότι η ελληνοτουρκική προσέγγιση θα προχωρήσει χωρίς αναταράξεις είναι εκτός τόπου και χρόνου αλλά πρέπει να βλέπουμε και την μεγάλη εικόνα».