NATO: Ρωσικά πολεμικά πλοία παρακολουθούνται «στενά» στη Βόρεια Θάλασσα

Οι ναυτικές δυνάμεις του NATO παρακολουθούν τρία ρωσικά πολεμικά πλοία τα οποία διέρχονται στην περιοχή της Κελτικής Θάλασσας και της Βόρειας Θάλασσας τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου από τη Συμμαχική Ναυτική Διοίκηση του ΝΑΤΟ (MARCOM), αυτή η κοινή προσπάθεια έχει συντονιστεί με πολλές οντότητες, συμπεριλαμβανομένης της Μόνιμης Ναυτικής Ομάδας 1 του NATO (SNMG1) και των Κέντρων Ναυτικών Επιχειρήσεων των Συμμαχικών Ναυτικών.

«Η τακτική παρακολούθηση περιοχών και δραστηριοτήτων που ενδιαφέρουν τη θαλάσσια ασφάλεια των Εθνών της Συμμαχίας είναι σημαντικό μέρος των ευθυνών του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Διοικητής των Δυνάμεων Επιφάνειας του NATO, Αντιναύαρχος Στέφαν Πάουλι. «Δημιουργεί συνολική θαλάσσια συνείδηση ​​και συμβάλλει στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας για τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα».

Η SNMG1 είναι η Ομάδα Εργασίας Πολύ Υψηλής Ετοιμότητας του ΝΑΤΟ που αποτελείται από πλοία από την Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Νορβηγία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ομοίως, η Μόνιμη Ναυτική Ομάδα Δύο του NATO (SNMG2) αναπτύσσεται στη Μεσόγειο Θάλασσα και διατηρεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των θαλάσσιων επιχειρήσεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης, ενδεικτικά, της παρουσίας μονάδων του Ρωσικού Ναυτικού. Μέσω στενού και μόνιμου συντονισμού μεταξύ της MARCOM και των Συμμαχικών εθνικών αρχηγείων, το ΝΑΤΟ μεγιστοποιεί την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα. Υπό τη διοίκηση του αντιναυάρχου Scott Sciretta του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, το SNMG2 περιλαμβάνει πλοία από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρόλο που ένας αριθμός πλοίων του NATO, των Συμμάχων, των Εταίρων και της Ρωσίας πλέουν στις ίδιες περιοχές, το ΝΑΤΟ δεν έχει παρατηρήσει καμία επιθετική συμπεριφορά από τα ρωσικά πλοία. Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παραμένουν σε επαγρύπνηση και προσαρμόζονται συνεχώς στις μεταβαλλόμενες τακτικές καταστάσεις.