Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Πωλούνται … αλλά χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα

Η κυβέρνηση έχει ως στόχο την αξιοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και η  πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δρομολογεί πλειοδοτικό διαγωνισμό για την πώληση τους στις αρχές του επόμενου έτους.

Παρόλα αυτά, παραμένουν στα συρτάρια οι απαραίτητες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού νομοθετικές ρυθμίσεις με σημαντικότερη τη διάταξη που ρυθμίζει το ζήτημα παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού προκειμένου τα ναυπηγεία να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα!

Στον νέο αναπτυξιακό νόμο (Ν.4635/2019) που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την περασμένη εβδομάδα δεν περιελήφθησαν τελικώς οι διατάξεις του άρθρου  81, οι οποίες θέτουν ξανά σε ισχύ την παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού που είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο στα μέσα της δεκαετίας του 1950 προκειμένου να κατασκευάσει ο Νιάρχος τα ναυπηγεία.

Οι διατάξεις περιλαμβάνονταν  στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου αλλά, για άγνωστο λόγο, αποσύρθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης και δεν συμπεριλήφθηκαν τελικώς στον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert η πολιτική ηγεσία διαβεβαίωσε τους εργαζομένους των στα ναυπηγείων ότι η εν λόγω ρύθμιση θα ενταχθεί στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του έτους.

Είναι προφανές ότι χωρίς  τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση ακυρώνεται στην ουσία ο προγραμματισμένος για τους πρώτους μήνες του 2020 καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον η πώληση ναυπηγείων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο χώρο.

Η παραχώρηση έπαυσε να ισχύει λόγω των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν μετά το 2014 και την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στα ΕΝΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο ειδικός διαχειριστής έχει αναλάβει να διασφαλίσει την ομαλή ολοκλήρωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του Π.Ν καθώς και την εφαρμογή της απόφασης της ευρωπαϊκής επιτροπής για διαχωρισμό του στρατιωτικού και εμπορικού  τμήματος των ναυπηγείων και εκποίησης του δευτέρου.