Νοθεία καυσίμων στις ΕΔ: «Άρματα μάχης «μένουν» στα πεδία ασκήσεων από νοθεία».Καταγγελίες-σοκ

«Κέντρα παραεξουσίας» που δεν αφήνουν να αντιμετωπιστεί το λαθρεμπόριο των καυσίμων στις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα καταγγέλλει στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Σούρλας ο οποίος χαρακτηρίζει τη νοθεία στα καύσιμα ως «το μεγαλύτερο σκάνδαλο του αιώνα». Διευκρινίζοντας τι εννοεί «κέντρα παραεξουσίας» ο κ. Σούρλας ο οποίος μιλάει από τον νέο θεσμικό του ρόλο ως Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει:
 
«Υπάρχει μία διαπλοκή πολιτικών, οικονομικών παραγόντων πολιτικών που εξουσιάζουν τον τόπο, και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας. Είναι το αμαρτωλό τρίγωνο που ποδηγετεί την πολιτική ζωή του τόπου, τη δημοκρατία μας. Και είναι το πλέον ανησυχητικό.»
 
Οι καταγγελίες του κ. Σούρλα είναι ιδιαίτερα αιχμηρές και έγιναν στο πλαίσιο μεγάλης τηλεοπτικής Έρευνας που ξεκίνησε η διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ και ο Γιώργος Κουβαράς για τα μεγάλα ποσά που φοροδιαφεύγουν από το λαθρεμπόριο και μπορείτε να παρακολουθήσετε στη διεύθυνση www.amna.gr.
 
Οι δηλώσεις του κ. Σούρλα στην έρευνα είναι οι ακόλουθες:
 
Για το λαθρεμπόριο στις Ένοπλες Δυνάμεις:
 
«Είναι εθνικό πρόβλημα γιατί υπονομεύεται η αμυντική θωράκιση της χώρας. Όταν άρματα μάχης μένουν στα πεδία των ασκήσεων, στις παρελάσεις. Όταν οχήματα του στρατού, της πυροσβεστικής αστυνομίας μένουν στο δρόμο λόγω των νοθευμένων καυσίμων, είναι εθνικό έγκλημα.»
 
«Είναι οικονομικό έγκλημα όταν χάνονται περίπου τρία δισεκατομμύρια το χρόνο από τη λαθραία διακίνηση των καυσίμων και από την νοθεία. Σε μια χρονική περίοδο που δοκιμάζεται η χώρα μας, και αντιστοιχούν τα ποσά αυτά περίπου στην περικοπή των μισθών και των συντάξεων.»
 
«Είναι έγκλημα πολιτικό γιατί αυτό το άφθονο βρώμικο χρήμα, το μαύρο χρήμα είναι πολύ μεγάλο και όταν αυτό διαχέεται σε κομματικούς οργανισμούς και σε πολιτικούς δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου. Αποτελούν κατά την εκτίμηση μου ισχυρά κέντρα παραεξουσίας και πρέπει να παταχθεί.»
 
Στις δηλώσεις του ο κ. Σούρλας αναφέρεται σε στοιχεία που έχει παραδώσει στον οικονομικό Εισαγγελέας κ. Πεπόνη και αφορούν υποθέσεις νοθείας στις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνει στοιχεία για δήθεν εξαγωγές καυσίμων στα Σκόπια που επιστρέφουν στην ελληνική αγορά παράνομα και χωρίς παραστατικά, αναφέρεται σε νόμο που δίνει με απευθείας ανάθεση την προμήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων και ισχύει από την περίοδο της δικτατορίας και παραθέτει σειρά στοιχείων με αποτελέσματα χημικών αναλύσεων για τη νοθεία στα καύσιμα. Ακόμα, αναφέρεται σε έγγραφο-Πόρισμα για την πάταξη του λαθρεμπορίου που έχει κατατεθεί από το 2006 και ουσιαστικά μπήκε στο αρχείο.
 
«Έχω καταθέσει 30 δείγματα νοθευμένων καυσίμων. Μέχρι τώρα δεν έχει ασκηθεί καμία δίωξη. Έχω ενημερώσει Πρωθυπουργούς, Υπουργούς Αμύνης. Τα καύσιμα αυτή την στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις προμηθεύονται με μία πολιτική απόφαση που εκδόθηκε πριν από 43 χρόνια από το δικτάτορα Παπαδόπουλο, από τον Ανδριτσόπουλο και από τον Μακαρέζο. Και από τότε μέχρι σήμερα έχουν περάσει 16 Υπουργοί και 11 Πρωθυπουργοί. Και συνεχίζει να υπάρχει αυτή η Υπουργική Απόφαση . Δεν σταματάω τόσο στο θέμα της δικτατορίας αλλά η προμήθεια στις Ένοπλες Δυνάμεις γίνεται με ανάθεση. Δεν γίνεται με διαγωνισμό. Όταν υπάρχουν 18 χώρες στην Ε.Ε. που από τα στοιχεία που βρήκα μπορούσαν να μας προμηθεύσουν με καλύτερες τιμές. Για 300 εκατομμύρια λίτρα το χρόνο».

 
«Προσωπικά έχω δώσει έναν αγώνα οκτώ ολόκληρα χρόνια. Επώδυνος αγώνας .Δύσκολος αγώνας. Αλλά πιστεύω ότι θα είναι αποτελεσματικός. Και δεν πίστευα έτσι προχωρώντας στην πολιτική μου σταδιοδρομία ότι θα βρισκόμουν μπροστά σε επίορκους, διεφθαρμένους κρατικούς λειτουργούς και στο χώρο της δικαιοσύνης και στο χώρο του στρατού, και στο χώρο της πολιτικής.» «Και όταν καταθέτω στην ηγεσία της τακτικής δικαιοσύνης, χωρίς να υπάρχει καμία πρόοδος, και όταν υπάρχουν εδώ αποφάσεις της στρατιωτικής δικαιοσύνης που τις βάζουν στο αρχείο. Ευτυχώς τελευταία και ελπίζω σε αυτό, ότι ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ο κ. Κολιοκώστας και οι οικονομικοί Εισαγγελείς ο κ. Πεπόνης και ο κ. Λακίτης ελπίζω να προχωρήσουν αυτή την υπόθεση.»
 
Για το λαθρεμπόριο μέσω Σκοπίων …
 
«Φαίνεται από ένα έγγραφο που πήρα από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ότι γίνονται εξαγωγές στα Σκόπια, να σας πω μόνο το 2010 55 εκατομ. Δολάρια. Από στοιχεία που πήρα από την FYROM φαίνονται εισαγωγές μηδέν. Αυτά δεν τα γνωρίζουν;».
 
ΤΟ σκάνδαλο του αιώνα
 
«Τo θέμα των καυσίμων είπαμε είναι το σκάνδαλο του αιώνα. Ο Κοσκωτάς φαντάζει μπουμπούκι μπροστά σε αυτά τα κυκλώματα. Και ακόμα και το χρηματιστήριο. Τα κυκλώματα περίπου είναι γνωστά. Τα διυλιστήρια στην Ελλάδα είναι τρία-τέσσερα Οι εισαγωγείς είναι καμιά δεκαριά. Αυτοί διαθέτουν τα τάνκερ. Τα δεξαμενόπλοια. Τα χρήματα, τις δυνατότητες. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι δεν μπορούν να τους εντοπίσουν. Αλλά αν κάποιοι εξ αυτών μπαινοβγαίνουν στα κόμματα, αν κάποιοι εξ αυτών χρηματοδοτούν πολιτικούς, αν κάποιοι εξ αυτών εξοντώνουν πολιτικά πολιτικούς, είναι φυσικό να φθάσουμε σε αυτή την σημερινή μας κατάσταση.
 
Για τα κέντρα παραεξουσίας
 
«Υπάρχει μία διαπλοκή πολιτικών, οικονομικών παραγόντων πολιτικών που εξουσιάζουν τον τόπο, και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Αυτό είναι το τρίγωνο της αμαρτίας. Είναι το αμαρτωλό τρίγωνο που ποδηγετεί την πολιτική ζωή του τόπου, τη δημοκρατία μας. Και είναι το πλέον ανησυχητικό. Με τις ενέργειες του έχουν δηλητηριάσει τη δημοκρατία μας. Επηρεάζουν τη λειτουργία της ποιοτικής δημοκρατίας .Τα ποσά τα οποία διαθέτουν είναι τεράστια .Οι αποκλεισμοί που έζησα και εγώ προεκλογικά. Λόγω των αποκαλύψεων για τα νοθευμένα καύσιμα. Βρέθηκα μπροστά σε έναν αποκλεισμό. Προωθούν τους ημέτερους, εξοντώνουν τους απέναντι. Και έτσι προχωράει στο χειρότερο η πολιτική ζωή του τόπου, την οποία πρέπει και οφείλουμε να εξυγιάνουμε.»
 
Στην έρευνα της διαδικτυακής τηλεόρασης του ΑΜΠΕ παρουσιάζονται εικόνες από το παράνομο εργαστήριο νοθείας καυσίμων στο Αιγάλεω, δίνονται λεπτομέρειες για τα κυκλώματα στο Πέραμα και αποκαλύπτεται πως το ναυτιλιακό πετρέλαιο και το πετρέλαιο θέρμανσης μετατρέπεται σε πετρέλαιο κίνησης. Ακόμη δίνονται στοιχεία από το Γενικό Διευθυντή του ΣΕΕΠΕ κ. Ανδρέα Πετριανίδη ο οποίος τονίζει την ανάγκη να αυξηθούν οι έλεγχοι από το κράτος και δίνει στοιχεία για το μέγεθος του λαθρεμπορίου που αφορά το 20% της διακίνησης καυσίμων με αποτέλεσμα να χάνονται 500 εκατομ. ευρώ κάθε χρόνο.
Γιώργος Κουβαράς