Ο Νίξον και «Ο πόλεμος κατά του καρκίνου»

Ειναι σωστό να χρησιμοποιούμε λέξεις με πολεμικές αποχρώσεις οταν αναφερόμαστε στον καρκίνο; Αυτο ειναι το ερώτημα που θέτει στο ρεπορτάζ του για το Βρετανικό Πρακτορείο ο Αντριου Γκρέυστοουν. Η λέξη «μαχεται» για παράδειγμα, ή η φράση «μάχη ενάντια στον καρκίνο» ποσο κατάλληλες ειναι για την περίπτωση;
Ωστόσο οπως αποκαλύπτει ο δημοσιογράφος οι λέξεις αυτες σε συνδυασμό με την επάρατη νόσο δεν ειναι τυχαίες καθώς ηταν δημιούργημα του Αμερικανού προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον.

Το καλοκαίρι του 1971, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν υπό πίεση . Μετά από 10 χρόνια στο Βιετνάμ, το κοινό άρχισε να χάνει την διάθεση του για πόλεμο και ο Νίξον άρχισε να αποσύρει τα στρατεύματα του.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο στις 23 Δεκεμβρίου 1971, ο Νίξον υπέγραψε τον Εθνικό νόμο Καρκίνου. Αφιέρωσε $ 1,5 δισ. σε αυτό που πολύ σύντομα έκανε γνωστό ως «Ο πόλεμος κατά του καρκίνου» .

Έχοντας αποτύχει στο Βιετ Κονγκ, ο Νίξον ήλπιζε οτι στρέφοντας την προσοχή του σε ένα εχθρό που επηρέαζε άμεσα εκατομμύρια Αμερικανούς θα του έδινε την πιο σημαντική νίκη της προεδρίας του.

Βέβαια ο Νίξον δεν νίκησε το καρκίνο αλλα άλλαξε ριζικά τον τρόπο με τον οποίο μιλάμε για τον καρκίνο. Μέχρι τότε ο καρκίνος ηταν μυστικό για πολλές οικογένειες και πολλοί ασθενείς δεν έλεγαν καν οτι έπασχαν απο την ασθένεια. Την δεκαετία του 70 ο καρκίνος απέκτησε νέους όρους.

Για 40 χρόνια η «γλώσσα του πολέμου» κυριαρχεί στον τομέα του καρκίνου.

Έχουμε δώσει στον καρκίνο μια προσωπικότητα και τον έχουμε κάνει εχθρό, ώστε σήμερα το να λέμε οτι «πολεμάει τον καρκίνο» , «δίνει μάχη ενάντια στον καρκίνο» ειναι απόλυτα φυσιολογικό.

Στην πραγματικότητα, ο καρκίνος είναι πολλές διαφορετικές ασθένειες, αλλά τις έχουμε μετατρέψει σε έναν ενιαίο αντίπαλο. Μάλλον αυτο δεν είναι τυχαίο, σημειώνει ο δημοσιογράφος του BBC, που συνέβη σε μια στιγμή που οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ασχολούνται με τον εξίσου αφηρημένο και φαινομενικά αδύνατο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Όμως η γλωσσα του πολέμου μπορεί να λειτουργήσει θετικά για τους διαφορους ερευνητικούς οργανισμούς κατα του καρκίνου.
Η Νατάσα Χίλ, εκπρόσωπος της Cancer Research UK δήλωσε ότι οι χορηγοί ανταποκρίνονται θετικά σε μηνύματα που προσωποποιούν τον καρκίνο και τον αντιμετωπίζουν ως εχθρό.

Ίσως τελικά «ο πόλεμος κατά του καρκίνου» να ήταν και ο μόνος «θετικός» πόλεμος …

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΤΩΝ New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όταν ομολόγησε ο Νίξον – Η ιστορική συνέντευξη στον Φρόστ

Γουότεργκεϊτ: Στη δημοσιότητα οι συνομιλίες Νίξον