Οι ποιητές στο πολεμικό μέτωπο

 Απόψε ο Πολιτιστικός Οργανισμός Ιστορικού Κέντρου Αθήνας «Γλαύκα» διοργανώνει βραδιά ποίησης αφιερωμένη στους ποιητές των οποίων οι στίχοι πρωταγωνίστησαν στον πόλεμο, αλλά και σε δημιουργούς που με την ποίησή τους αποτύπωσαν με το δικό τους αισθητήριο την εθνική συστράτευση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 72ης επετείου από την κήρυξη του ελληνοϊταλικού πολέμου. Αποσκοπεί στην ανάδειξη των λογοτεχνών, ειδικότερα των Ελλήνων ποιητών, που συνέβαλαν στον αγώνα της ελευθερίας και της δημοκρατίας είτε πολεμώντας στο αλβανικό μέτωπο, αποκτώντας εμπειρία του πεδίου των μαχών, είτε βιώνοντας εκ του σύνεγγυς τον παλμό των γεγονότων με άμεση επίδραση στο έργο τους.

Η επιλογή των ποιημάτων έγινε με την πρόθεση αποτύπωσης της ιστορικής στιγμής μέσα από το ιδιαίτερο βλέμμα των ποιητών όσο και επισήμανσης του αισθητικού επιπέδου της παραγόμενης λογοτεχνίας στη συγκυρία της πολεμικής ατμόσφαιρας.

Έξι σύγχρονοι δημιουργοί (Λένα Καλλέργη – Γιώργος Χουλιάρας -Παυλίδα Παμπούδη – Γιώργος Μπλάνας – Βασίλης Ρούβαλης – Κώστας Καναβούρης) αναλαμβάνουν την «περιήγηση» σε ποιήματα των ομοτέχνων τους (Φώτης Αγγουλές, Νικηφόρος Βρεττάκος, Θωμάς Γκόρπας, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Γιάννης Ρίτσος, Γιώργος Σαραντάρης, Αγγελος Σικελιανός, Τάκης Σινόπουλος, Μανώλης Αναγνωστάκης, Ανδρέας Εμπειρίκος.)

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε τρία από τα café της Πλατείας Αγίας Ειρήνης την ίδια ώρα.

Πληροφορίες εκδήλωσης
Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012
Πλατεία Αγ. Ειρήνης,
Διασταύρωση οδών Αιόλου και Αθηναΐδος

Λένα Καλλέργη – Γιώργος Χουλιάρας | Tailor Made | 20.00
Παυλίδα Παμπούδη – Γιώργος Μπλάνας | Throubi | 20.00
Βασίλης Ρούβαλης – Κώστας Καναβούρης | Rooster | 20.00

Πηγη- elculture.gr