Οι «στοχασμοί» του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και τα συγχαρητήρια από τον υιό υπουργό Ναυτιλίας

Παρουσία πολλών μελών της Κυβέρνησης, αρχηγών πολιτικών κομμάτων, Βουλευτών, Δικαστικών, πρώην Υπουργών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και πλήθους κόσμου, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης παρουσίασε χθες το βιβλίο του «Συνταγματικοί Στοχασμοί».

Στην κατάμεστη αίθουσα κεντρικού Ξενοδοχείου των Αθηνών παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης και ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης. Από πλευράς της Κυβέρνησης παρόντες ήταν, εκτός φυσικά από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ο Υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αν. Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Γεροντόπουλος και ο Υφυπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων, Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Παρόντες, επίσης, ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής, Ιωάννης Τραγάκης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη και oι Πρώην Πρόεδροι της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας και Απόστολος Κακλαμάνης. Παραβρέθηκαν ακόμη η πρώην Ελληνίδα Επίτροπος στην Ε.Ε, Μαρία Δαμανάκη, καθώς και οι πρώην Υπουργοί Πέτρος Μολυβιάτης, Κωστής Χατζηδάκης, Γιάννης Μιχελάκης, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Νίκος Γκελεστάθης, Γιώργος Αλογοσκούφης, Θόδωρος Ρουσόπουλος, Αλέξανδρος Παπαδόγγονας, Νίκος Σηφουνάκης, Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος και Σωτήρης Χατζηγάκης. Στην παρουσίαση παρόντες ήταν, επίσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρος Φορτσάκης και ο Εθνικός Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Ιωάννης Τέντες, ενώ το παρόν έδωσαν και πολλοί νυν και πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές αρκετών κομμάτων.

Με τους «Συνταγματικούς Στοχασμούς», που προλογίζει ο Ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ. και πρώην Υπουργός, Αντώνης Μανιτάκης, ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης επιχειρεί να συμβάλλει στο δημόσιο διάλογο για την επικείμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος. Έχοντας μετάσχει σε όλες τις Επιτροπές Αναθεώρησης του Συντάγματος από το 1963 και έπειτα, εκ των οποίων το 2001 ως Γενικός Εισηγητής, ο επί σειρά ετών Υπουργός, Βουλευτής και Ευρωβουλευτής καταθέτει στις σελίδες του βιβλίου το καταστάλαγμα της μακράς κοινοβουλευτικής του πείρας.

Για τους «Συνταγματικούς Στοχασμούς» που αποτελεί το νέο, έκτο κατά σειρά βιβλίο του Ιωάννη Βαρβιτσιώτη για το Ελληνικό Σύνταγμα, μίλησαν ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ο επίσης Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του Πανεπιστήμιου Αθηνών , Σταύρος Τσακυράκης, ο Αρεοπαγίτης ε.τ. και Πρόεδρος της Εταιρίας Δικαστικών Μελετών, Ιωάννης Χαµηλοθώρης, καθώς και οι συντελεστές της έκδοσης.
Στη συζήτηση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος, Παύλος Τσίμας, παρενέβη, παράλληλα, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ. και πρώην Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραµµένος.

Ο Φίλιππος Σπυρόπουλος επικεντρώθηκε «στη μεσότητα του περιεχομένου και το δωρικό ύφος», στοιχεία τα οποία χαρακτηρίζουν τους «Συνταγματικούς Στοχασμούς». «Αποτελούν ένα επίκαιρο, αλλά και κλασσικό βιβλίο. Οι προτάσεις που καταγράφει είναι ζυγισμένες, ώριμες και αιτιολογημένες», τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η μέριμνα που επιδεικνύει ο συγγραφέας για την εξέλιξη του πολιτεύματός μας είναι βαθύτατα δημοκρατική. Για αυτό το λόγο το πόνημά του θα επηρεάσει τα μέγιστα τη Συνταγματική Αναθεώρηση και θα διαβάζεται για πολλά χρόνια», είπε.

Ο Σταύρος Τσακυράκης, επεσήμανε την προσήλωση με την οποία ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης υπηρέτησε για πολλές δεκαετίες τη Δημοκρατία από διάφορα πόστα. «Δεν υπάρχει αμφιβολία», σημείωσε χαρακτηριστικά, «ότι εξέχουσα θέση στα ενδιαφέροντά του είχε πάντα το Σύνταγμα». Χαρακτηρίζοντας ως «ιδιαίτερα χρήσιμο» το έκτο κατά σειρά βιβλίο του συγγραφέα για το θέμα αυτό, τόνισε ότι «οι προβληματισμοί που καταθέτει μέσα από τις σελίδες του δεν αποτελούν λεπτομέρειες, αλλά αφορούν την εν γένει λειτουργία του». «Εξάλλου», προσέθεσε, «ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης έχει αποδείξει ότι δεν είναι από τους πολιτικούς που ασχολούνται ευκαιριακά με το Σύνταγμα».

Ο Ιωάννης Χαµηλοθώρης, από την πλευρά του, τόνισε την πολύτιμη συμβολή του συγγραφέα στη δημιουργία του «πλέον επιτυχημένου», όπως το χαρακτήρισε, «Συντάγματος του 1975», σημειώνοντας, παράλληλα, ότι στη μακρά πορεία του υπήρξε πάντα πολιτικός της προσφοράς. «Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στο βιβλίο του διατυπώνει αξιοσημείωτους προβληματισμούς και προτάσεις που μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στην παρούσα συγκυρία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Παναγιώτης Πικραµµένος, κατά την παρέμβασή του, εστιάστηκε στους βασικούς τομείς οι οποίοι, κατά τη γνώμη του, καθιστούν αναγκαία τη Συνταγματική Αναθεώρηση. «Ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, με το βιβλίο αυτό δίνει το ερέθισμα για συνταγματικούς στοχασμούς, αξιοποιώντας τη μακρά εμπειρία του, αλλά και τη βαθειά μελέτη που έχει κάνει στο θέμα αυτό», σημείωσε συγκεκριμένα και προσέθεσε: «Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλει καθοριστικά στο διάλογο για την Αναθεώρηση».

Οι συντελεστές της έκδοσης, τέλος, στάθηκαν στο περιεχόμενο του βιβλίου που αποκρυσταλλώνει τις σκέψεις, τις ιδέες και τις προτάσεις του συγγραφέα για τη θεσμική συγκρότηση της πολιτείας, ενώ ο Παύλος Τσίμας ανέφερε ότι «αν κάποιες από αυτές είχαν εισακουστεί σε προηγούμενες Συνταγματικές Αναθεωρήσεις θα ήμασταν πολύ καλύτερα σήμερα». Παράλληλα, ανέγνωσε επιστολή που είχε αποστείλει ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Χαρ. Αθανασίου, στην οποία και υπογράμμιζε τη χρησιμότητα των προτάσεων του συγγραφέα στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στο κλείσιμο της παρουσίασης ο Ιωάννης Βαρβιτσιώτης ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνέδραμαν στην έκδοση του νέου του βιβλίου. «Μέσα στις σελίδες του διατυπώνω τις σκέψεις μου για μια νέα Αναθεώρηση του Συντάγματος την οποία κρίνω επιβεβλημένη».

«Αν δεν επιτευχθεί, όμως, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας», προσέθεσε, «όλα αυτά θα παραμείνουν στις καλένδες και η προσπάθεια αυτή δε θα προχωρήσει. Ελπίζω ότι οι βουλευτές θα αφουγκραστούν την επιθυμία των πολιτών που είναι να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή. Πιστεύω βαθύτατα ότι υπάρχουν πολλοί βουλευτές οι οποίοι θα εκτιμήσουν τη βούληση του λαού. Ας ελπίσουμε ότι τα ήθη και τα έθιμά μας θα αναβαθμιστούν. Γιατί αυτός ο τόπος αξίζει καλύτερες ημέρες», κατέληξε.