Ούτε μία σύσκεψη για τις 3 αυτοκτονίες στις ΕΔ; Προέχουν άλλα;

Σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Όπως γίνεται από την αυτοκτονία του υπολοχαγού στην Χαλκίδα ,η τακτική είναι ίδια για την στρατιωτική ηγεσία της χώρας. Ακολουθώντας την γνωστή “επικοινωνιακή τακτική” ότι στην Ελλάδα ακόμη και …τα θαύματα “κρατάνε τρεις μέρες”, όλη η ανώτατη ιεραρχία περιμένει …το τριήμερο για να ξεχαστεί η αυτοκτονία που προηγήθηκε!

Ούτε μια σύσκεψη ,έστω για τυπικούς λόγους δεν έγινε ,για να υπάρξει έστω ένας προβληματισμός. Δεν μπορεί όλα τα στελέχη και οι στρατεύσιμοι να είναι απλά “ψυχολογικά ευάλωτοι” και να αυτοκτονούν. ‘Οχι δεν υπήρξε καμία ανκοίνωση για οποιαδήποτε τέτοια σύσκεψη.

Αντιθέτως έφθασε στα δημοσιογραφικά γραφεία η ανακοίνωση του ΓΕΣ για τις παιδικές κατασκηνώσεις στις Κεχριές Κορινθίας, με την οποία αν καταλάβαμε καλά μας ενημέρωνε ότι απλά λειτουργούν κανονικά! Το ΓΕΕΘΑ προφανώς δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί , αφού οι προτετοιμασίες για την αναχώρηση του Αρχηγού και του επιτελείου του βρίσκονται στην κορύφωσή τους. Ούτε καν ένα tweet από τον Αρχηγό ή από τον εκπρόσωπό του ο οποίος έγινε κι αυτός πρόσφατα χρήστης του.

Το ΓΕΝ και το ΓΕΑ σ΄ αυτή τη φάση δεν έχουν περιστατικό αυτοκτονίας και απλά μένουν …εκτός κάδρου!

Η πολιτική ηγεσία; Ούτε φωνή ,ούτε ακρόαση. Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει τις ανησυχίες του για τις πιθανές εκλογές και την τύχη των ΑΝΕΛ. Ο Δημήτρης Βίτσας κι αυτός δείχνει απορροφημένος από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Ο απόστρατος τεθωρακισμένος στρατηγός και ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας προτιμά μέχρι στιγμής να μην αρθρώσει λέξη . Αν και γνωρίζει το πρόβλημα με τις αυτοκτονίες στον στρατό.

Όσο για εμάς τους δημοσιογράφους; Κάποιες μέρες ακόμη θα ασχοληθούμε και μετά θα ψάξουμε για “φρέσκα” θέματα. Λέμε να πρωτοτυπήσουμε.

Τίποτα και κανείς δεν ξεχνιέται στην “κοινότητα” των στρατιωτικών. Κάθε τραγωδία που πλήττει την “οικογένειά” τους, βάζει ένα ακόμη λιθαράκι στο τείχος της αγανάκτησής τους. Κι έχει υψωθεί μεγάλο τείχος από το 2010 και μετά . Τείχος που τους απομονώνει από την φυσική τους ηγεσία. Κι αυτό είναι και δυσάρεστο και επικίνδυνο. Έκαναν πολύ μεγάλη υπομονή όλα αυτά τα χρόνια οι στρατιωτικοί για να μην επηρεαστούν από τις συνέπειες της κρίσης και της απάνθρωπης επίθεσης που δέχτηκαν από διαδοχικές κυβερνήσεις. Επιθέσεις που δεν είχαν να κάνουν μόνο με τις περικοπές που υπέστησαν στους μισθούς τους,αλλά με τις περικοπές που επέβαλλαν με την συμπεριφορά τους πολιτικοί και σττατιωτικοί ηγέτες στην αξιοπρέπειά τους.

Αυτό που “σκοτώνει” την ψυχολογία των στρατιωτικών είναι ότι νοιώθουν τελείως ξεκρέμαστοι και μόνοι. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων ,μόνο τον ρόλο των “συνδικαλιστών” του προσωπικού αρνούνται να παίξουν,φοβούμενοι ότι θα γίνουν δυσάρεστοι στους πολιτικούς τους προϊσταμένους. Και για να είμαστε και δίκαιοι όσοι τόλμησαν να κάνουν ένα βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση …αποκεφαλίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες: Ναύαρχος Χρηστιδης και οι Στρατηγοί Ζιαζιάς,Γκίνης ,Μανωλάς προσπάθησαν και … “εκτελέστηκαν” με τον ίδιο τρόπο και πολλοί λένε και από τον ίδιο…δήμιο.

Τα θαύματα μπορεί να κρατάνε τρεις μέρες στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζουν κάποιοι …νεόκοποι επικοινωνιολόγοι του Χολαργού, Οι τραγωδίες που πλήττουν όμως τις ΕΔ η μία μετά την άλλη να είναι βέβαιοι ότι θα παραμείνουν για αρκετό καιρό στο φως της δημοσιότητας. Γι΄ αυτό ας το πάρουν απόφαση κι ας ασχοληθούν έστω για μια φορά σοβαρά με τα φλέγοντα ζητήματα του προσωπικού.