ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ: Οι πυροτεχνουργοί τώρα αρχίζουν τα «δύσκολα» – ΒΙΝΤΕΟ

Μια ακόμα άσκηση «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ» τελείωσε με απόλυτη επιτυχία και όλοι όσοι την παρακολούθησαν παρατήρησαν τη μεγάλη ισχύ πυρός που είχαν τα οπλικά συστήματα των Ενόπλων δυνάμεων. Αεροπλάνα , ελικόπτερα , άρματα , πυροβόλα , όλμοι , κατευθυνόμενα βλήματα , χειροβομβίδες, οπλοβομβίδες και χιλιάδες σφαίρες από τα πολυβόλα ήχησαν και κατατρόπωσαν τον εχθρό, συμφώνα με το σενάριο της άσκησης. Χρησιμοποιήθηκαν όλα τα είδη των πυρομαχικών.
Η άσκηση τελείωσε αλλά κάποιοι παραμένουν ακόμη εκεί, όπως εκεί ήταν και πριν ακόμη η άσκηση ξεκινήσει, κάνοντας και τότε αλλά και τώρα, την δουλειά τους αγόγγυστα με υψηλό το αίσθημα της ευθύνης.
Αυτοί, οι πυροτεχνουργοί του Στρατού μας, έχοντας σαν αποστολή να διατηρούν τα πυρομαχικά της πατρίδας μας σε άριστη κατάσταση, έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε κάθε είδους επιχείρηση.
Η δουλειά τους ξεκινά από της αποθήκες πυρομαχικών, που έχουν αποθηκευμένα τα πυρομαχικά, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλούς αποθήκευσης, συνεχίζεται στα εξεταστήρια πυρομαχικών, στα οποία αποσυναρμολογούν τα πυρομαχικά και αντικαταστούν τα άχρηστα ή ληγμένα κομμάτια με εύχρηστα, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σωστά.
Όταν έρθει η ώρα τα πυρομαχικά αυτά να χορηγηθούν στις Μονάδες μας , τότε επιθεωρούνται ξανά , έτσι ώστε να μην υπάρξει περίπτωση χορήγησης ελαττωματικού ή δεσμευμένου πυρομαχικού.
Πριν από κάθε άσκηση – βολή, όπως και σ’ αυτήν του «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ», και πριν μπουν τα βλήματα στα πυροβόλα, τα πυρομαχικά επιθεωρούνται ξανά από τους πυροτεχνουργούς στο πεδίο Ββλής , έτσι ώστε να μειωθεί στο απειροελάχιστο η χρήση ακατάλληλου πυρομαχικού.
Στη συνέχεια όλοι είναι στις θέσεις τους , οι επίσημοι καταφθάνουν, οι σειρήνες ηχούν, η άσκηση ξεκινά, τα πολυβόλα βρυχώνται, η γη τραντάζεται από τις εκρήξεις των πυρομαχικών, η άσκηση τελειώνει επιτυχώς, οι επίσημοι αποχωρούν, οι Μονάδες μας παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής, ο πυροτεχνουργός όμως παραμένει εκεί, στο πεδίο βολής. Η δουλειά του δεν τελείωσε. Έχει σαν αποστολή να καταστρέψει εξ επαφής όσα πυρομαχικά δεν λειτούργησαν και παραμένουν «ΖΕΣΤΑ» στο έδαφος. Πρέπει να πάει δίπλα τους να τοποθετήσει εκρηκτικά και να τα πυροδοτήσει με ασφάλεια προκειμένου να μη μείνει τίποτα.
Η αποστολή τους άκρως επικίνδυνη από τις αποθήκες μέχρι το πεδίο βολής.
Φέτος και για πρώτη φορά , το έργο του πυροτεχνουργού μέσω της διμοιρίας εξουδετερώσεως βομβών , παρουσιάστηκε στην έκθεση της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2015» μαζί με τα αλλά οπλικά συστήματα και μάλιστα πραγματοποιήθηκε και ελεγχόμενη έκρηξη βλήματος από απόσταση με την χρήση τηλε-πυροδότησης από τον Πρωθυπουργό της Χώρας.
Ένα μεγάλο μπράβο, για αυτούς τους Στρατιωτικούς , που το μόνο που προσπαθούν να κάνουν είναι τη δουλειά τους.