Πλειστηριασμοί: είναι ικανοί ή ανίκανοι για όλα; Ένας υποναύαρχος γράφει

Ένας υποναύαρχος ο Στέλιος Φενέκος απόψεις και κείμενα του οποίου συχνά φιλοξενούμε γράφει για την υπόθεση των πλειστηριασμών και αναρωτιέται αν οι κυβερνώντες είναι ικανοί ή ανίκανοι για όλα. Μεγάλο ερώτημα.

«Ξεκινάς μια μικρή επιχειρηματική δραστηριότητα για να δημιουργήσεις για σένα και τα παιδιά σου.

Για να πάρεις δάνειο και να ξεκινήσεις, έρχεται η Τράπεζα και σου ζητάει να βάλεις υποθήκη ένα πολύ μεγαλύτερης αξίας σπίτι (ίσως και το μοναδικό που έχεις). Ξεκινάς καλά και ξαφνικά λόγω των εσφαλμένων επιλογών της κυβέρνησης, της διαφθοράς που καλλιεργεί και του χρηματοπιστωτικού συστήματος που δημιουργεί φούσκες και τοξικά προϊόντα, η οικονομία καταρρέει και εσύ βρίσκεσαι να κλείνεις την επιχείρηση σου γιατί η αγορά καθηλώνεται για 4 χρόνια και όση προσπάθεια και δουλειά κι αν κατέβαλες δεν μπορείς να κάνεις τίποτε.

Έρχονται τότε οι βασικοί υπεύθυνοι και σου λένε: ‘’δεν έχουμε καμία ευθύνη για το ότι κατέρρευσε η αγορά και για το ότι σε οδηγήσαμε σε καταστροφή και μάλιστα έχεις υποχρέωση ως πολίτης αυτού του τόπου να επωμισθείς τη σωτηρία και την δική μας και των τραπεζών’’… που χρόνια τώρα πάνε σφιχταγκαλιασμένες στη κακοδιαχείριση και τη λοβιτούρα με το πολιτικό σύστημα.

Και επειδή σου πήραμε με το έτσι θέλω όλο το ρευστό για να ξεπληρώσουμε δήθεν, θα σου πάρουμε και το σπίτι και θα το βγάλουμε σε πλειστηριασμό για να σώσουμε τις τράπεζες και τον εαυτό μας. Εάν το θέλεις πίσω θα σου δώσουμε ένα ακόμη δάνειο μέχρι να πεθάνεις και να το επωμισθούν και τα παιδιά σου εάν αντέχουν. Ταυτόχρονα θα σου δίνουμε συνέχεια υποσχέσεις ότι θα διορθώσουμε τα πράγματα, ενώ στην ουσία δεν ξέρουμε τι κάνουμε (αν κάνουμε κάτι καν), συνεχίζουμε να προσλαμβάνουμε τους δικούς μας στο δημόσιο, συνεχίζουμε να βάζουμε τα ανίκανα κομματικά στελέχη στις κυβερνητικές θέσεις. Μάλιστα αντί να μειώνουμε τα χρέη με τα λεφτά που σου πήραμε, τα αυξήσαμε σε τρία χρόνια από 240 σε 321 δις, μετακυλήσαμε όλο το χρέος σε σένα και στους υπόλοιπους Έλληνες που μπορούμε να τους τα πάρουμε, τα βρήκαμε με τους ξένους που μας στηρίζουν γιατί είμαστε αχυράνθρωποι και μαριονέτες στις βουλήσεις τους και αν μας κατηγορήσεις τους τα φορτώνουμε ανεύθυνα.
Και αν τολμήσεις και αντιδράσεις είσαι παράλογος, αντιδραστικός, λαϊκιστής, δεν δικαιούσαι να μιλάς γιατί μας ανεχόσουν τόσα χρόνια, άρα συναινούσες και έτρωγες κι εσύ και η μόνη λύση είμαστε εμείς που σε οδηγήσαμε σε αυτή τη κατάσταση.

Εάν μάλιστα δεν μας ψηφίσεις θα καταστραφείς.

Τελικά είναι ανίκανοι, ή ικανοί για όλα; »