ΠΟΕΣ: Θετικές οι προγραμματικές δηλώσεις του ΥΕΘΑ για τη μέριμνα του προσωπικού των ΕΔ

Την άποψη πως οι προγραμματικές δηλώσεις του νέου ΥΕΘΑ, κ. Δένδια, άφησαν περιθώριο αισιοδοξίας, αλλά δημιούργησαν εξίσου προβληματισμούς, εκφράζει η γραμματεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ).

Με επιστολή της προς τον ΥΕΘΑ, υποστηρίζει ότι νούληση και διάθεση φαίνεται να υπάρχει, αλλά παραμένει το ερώτημα αν θα υπάρξει και υποστήριξη από τα συναρμόδια Υπουργεία για να υλοποιηθουν οι εξαγγελίες.

Η ΠΟΕΣ, τονίζοντας ότι οι στρατιωτικοί δεν μπορούν να κάνουν άλλη υπομονή, γνωστοποιεί τη θέση της ότι θα συνδράμει στο έργο του ΥΕΘΑ, αναδεικνύοντας τα προβλήματα και προτείνοντας ρεαλιστικές λύσεις, ενώ ζητάει επίσημη συνάντηση με τον κ.Δένδια.

Η επιστολή της ΠΟΕΣ

«Όπως καταστήσαμε σαφές και στην κατ’ ιδίαν συγχαρητήρια επιστολή μας, η Ομοσπονδία μας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό της πολιτικής Ηγεσίας, με γνώμονα τη βελτίωση των συνθηκών για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες στρατιωτικούς. Οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι κατά βάσιν μας εξεπλήξατε ευχάριστα, αν και σε κάποια άλλα συγκεκριμένα σημεία δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε τους προβληματισμούς», αναφέρεται αρχικά στην επιστολή.

«Το τελευταίο διάστημα οι στρατιωτικοί βρέθηκαν σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση μέσα από πλήθος νομοθετημάτων και κανονιστικών πράξεων με ιδιαίτερα αρνητικό πρόσημο» τονίζει η ΠΟΕΣ και συνεχίζει πως «η κορυφή του παγόβουνου είναι ο εμπαιγμός στον οποίον υπόκεινται τα στελέχη, αφού επιχειρείται να παρουσιαστεί ότι πρόκειται για ευεργετικές ρυθμίσεις».

«Το γεγονός ότι αναδείξατε την αναγκαιότητα αναβάθμισης της καθημερινότητας των στρατιωτικών, μας γεμίζει αισιοδοξία. Μέσα σε ένα ιδιαίτερα αρνητικό περιβάλλον που έχει καλλιεργηθεί εις βάρος των Ελληνίδων και των Ελλήνων στρατιωτικών, στο οποίο τα προβλήματα των στρατιωτικών αυξάνονται αντί να μειώνονται, η δραματική αύξηση των παραιτήσεων (κατά την παρούσα φάση κυρίως στο ΠΝ) αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα ότι έως τώρα τα πάντα στις ΕΔ έχουν λάβει τη λάθος οδό».

«Ευελπιστούμε ότι οι εξαγγελίες σας θα σηματοδοτήσουν μια μεταστροφή προς μια σωστότερη κατεύθυνση, στο πλαίσιο της οποίας το στεγαστικό ζήτημα σαφώς και κατέχει ιδιαίτερα σοβαρή θέση, (και όχι μόνο στην παραμεθόριο), αλλά δυστυχώς πρόκειται μόνο για ένα από τα προβλήματα».

Παρά τα ζητήματα των οικονομικών απολαβών, των ασφαλιστικών, της σταδιοδρομίας και τα υπηρεσιακά θέματα, η ΠΟΕΣ δηλώνει έτοιμη «να δουλέψει σκληρά» μαζί με τον ΥΕΘΑ και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, για να βρει λύσεις.