Ποιά είναι η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Στρατιωτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) είναι ένα τμήμα στρατιωτικών αξιωματούχων υπό τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας και της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας (ΕΠΑ) της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η EUMC παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στην ΕΠΑ και στον Ύπατο Εκπρόσωπο.
Επίσης, επιβλέπει το Επιτελείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η EUMC ιδρύθηκε επίσημα τον Δεκέμβριο του 2000 από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας, και είναι ένα από τα πολλά όργανα άμυνας και ασφάλειας που καθιερώθηκαν ως αποτέλεσμα του Πρωταρχικού Στόχου του Ελσίνκι, που αποφασίστηκε τον Δεκέμβριο του 1999.

Η EUMC αποτελείται από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών της ΕΕ που εκπροσωπούνται σε τακτική βάση από τους στρατιωτικούς αντιπροσώπους τους στις Βρυξέλλες, οι οποίοι συχνά είναι αξιωματικοί δύο ή τριών αστέρων.

Μια παρόμοια Στρατιωτική Επιτροπή υπάρχει και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, και οι χώρες που είναι μέλη της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ έχουν στις περισσότερες περιπτώσεις, επιλέξει να χρησιμοποιήσουν το ίδιο πρόσωπο ως μόνιμο στρατιωτική εκπρόσωπο και για τους δύο οργανισμούς.

Η EUMC προεδρεύεται από κάποιο Στρατηγό, Ναύαρχο, ή αξιωματουχο της Αεροπορίας, επιπέδου τεσσάρων αστέρων (δηλαδή ισοδύναμο του επιπέδου ΝΑΤΟ-9 ), ο οποίος επιλέγεται από τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων και διορίζονται από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μια περίοδο τριών ετών, ο πρόεδρος της EUMC συμμετέχει στις συνεδριάσεις της ΕΠΑ. (Διαβάστε εδω ποια θα ειναι τα καθήκοντα του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής Μιχαήλ Κωσταράκου).

EUMC