Ποιοι λένε όχι σε προσλήψεις Εθνοφυλακων και ποιοι τους «άδεασαν»

Αδειάζει η ΠΟΕΣ την Ένωση Θεσσαλίας, μετά την πρόταση της τελευταίας για μη πρόσληψη των Εθνοφυλάκων που θα γίνει μέσα στο 2015 για κάλυψη αναγκών του Στρατού, αλλά και τη χρησιμοποίηση στρατιωτών, προκειμένου το ΥΠΕΘΑ να εξοικονομήσει 4,1 εκατομμύρια ευρώ και να τα δώσει στα στελέχη του.

Η ΠΟΕΣ σε έγγραφό της εκφράζει αντίθετη θέση απ΄ αυτή τη Ένωσης Θεσσαλίας.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.

Την 4-3-2015, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Θεσσαλίας, φέρεται να σας απέστειλε το υπ ́ αριθμ. 99/4-3-2015 έγγραφό της με θέμα την εξοικονόμηση κονδυλίων από επάνδρωση των Μονάδων με Οπλίτες Θητείας.

Αν και το συγκεκριμένο έγγραφο ξεφεύγει των καταστατικών αρμοδιοτήτων της συγκεκριμένης Ένωσης – μέλους μας, καθόσον υπεισέρχεται σε θέματα εφαρμογής της πολιτικής του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και επάνδρωσης των Μονάδων, ωστόσο, δεν μπορούμε να αφήσουμε ασχολίαστη την πρόταση με την οποία καταλήγει και για την οποία η Ομοσπονδία μας είναι διαμετρικά αντίθετη.

Σύμφωνα με το Ν.1295/1982 (ΦΕΚ Α ́ 126, «Περί Εθνοφυλακής», άρθρο 1 παρ.3) αποστολή της Εθνοφυλακής είναι η συμβολή στην Άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής των, αλλά και η υποβοήθηση του έργου του Στρατού, η οποία (Εθνοφυλακή) πληρώνει και τις διατάξεις του Ν.849/1978 (ΦΕΚ Α ́ 232, «Περί παροχής κινήτρων δια την ενίσχυσιν της περιφερειακής και οικονομικής αναπτύξεως της Χώρας»).
Σύμφωνα, εξάλλου, με το Ν.3257/2004 (ΦΕΚ Α ́, «Ρυθμίσεις θεμάτων προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλες διατάξεις», άρθρο 8 παρ. 5) με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας καθορίζεται κατ ́ έτος ο αριθμός των εκάστοτε, προς χρησιμοποίηση του επόμενου έτους, εθνοφυλάκων για τη φρούρηση αποθηκών πυρομαχικών, καυσίμων, υλικών επιστράτευσης και λοιπών εγκαταστάσεων του Σ.Ξ.

Μέχρι και σήμερα οι συμπολίτες μας που επάνδρωσαν τα Τάγματα Εθνοφυλακής εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους σε μέγιστο βαθμό αφήνοντας ακόμη και στις τοπικές κοινωνίες τις καλύτερες εντυπώσεις και το αίσθημα ασφαλείας που η Πολιτεία οφείλει να τους παρέξει.
Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει η οποιαδήποτε οικονομική κρίση να επηρεάσει το αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, ειδικά των παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών, που παρέχεται από τους περήφανους Εθνοφύλακές μας με ημερήσια αποζημίωσή τους, για το πολύτιμο έργο που παράγουν, η οποία (ημερήσια αποζημίωση) δεν ξεπερνά τα δεκαπέντε ευρώ (15,00 €), και παρέχεται κατά την κείμενη νομοθεσία  (άρθρο 7 παρ. 2 του ανωτέρω Ν.1295/1982) μόνο για την αντιμετώπιση των δαπανών τροφής, ιματισμού και υπόδησής των.

Η Ομοσπονδία μας επουδενί δεν επικροτεί την τακτική «να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» ή «να πάρω από το συμπολίτη μου ακόμη και το ελάχιστο που του απέμεινε για να περνάω εγώ καλά». Οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν γαλουχήθηκαν με αυτή την κουλτούρα και δεν κυνήγησαν κατά την ιστορική διαδρομή τους οικονομικές δόξες και μεγαλεία όταν δίπλα τους οι συμπολίτες τους πένονται και πεθαίνουν.

Πολλάκις στο παρελθόν η Ομοσπονδία μας στηλίτευσε μανιωδώς συγκεκριμένες πολιτικές που φτωχοποίησαν τους Έλληνες στρατιωτικούς αλλά και εν γένει την Ελληνική κοινωνία, δημιουργώντας εκατομμύρια ανέργους συμπολίτες μας και δεν θα συμμετάσχει στο παιχνίδι «κόψε από αυτόν και δώσε σε εμένα».

Οι Εθνοφύλακές μας, με την ελάχιστη ανωτέρω ημερήσια αποζημίωσή τους καταφέρνουν να συνδυάζουν την αγάπη τους στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, θέτοντας τον εαυτό τους στην αποστολή των Ταγμάτων Εθνοφυλακής, και την ανατροφή των οικογενειών τους με αξιοπρέπεια, περηφάνεια και τιμή.

Η Ομοσπονδία μας θα είναι η τελευταία που θα πει μην προσλαμβάνετε ή απολύστε Εθνοφύλακες των ελαχίστων ευρώ για να μπορέσει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εξοικονομήσει ελάχιστα χρήματα και να τα δώσει στα μόνιμα στελέχη του. Δεν χρειαζόμαστε τέτοιου είδους χρήματα που προέρχονται από το πόνο και τη φτώχεια των συνανθρώπων μας που καταλήγουν στην ανεργία και στην ανέχεια, όταν στις οικογένειές τους υπάρχουν μικρά παιδιά που χρειάζονται να ζήσουν και να μεγαλώσουν σε ένα διαφορετικό κόσμο. Ακόμη και αυτά τα λίγα ευρώ για τις οικογένειες αυτές είναι όλος τους ο κόσμος. Δεν πρέπει να τους τα στερήσουμε.

Αξιότιμε κε Υπουργέ.
Συνεχίστε το έργο σας με τη δυναμική που σας διακατέχει και αγνοήστε προτάσεις που οδηγούν συμπολίτες μας – συνέλληνες στην ανεργία και στη φτωχοποίηση. Μην εμπλέξετε το όνομά σας και την πολιτική της Κυβέρνησης με τον όρο απόλυση και πλήρη φτωχοποίηση οικογενειών. Πιστεύουμε ότι δεν είναι στην πολιτική κουλτούρα σας.
Η Ομοσπονδία μας παραμένει στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση και προτίθεται κατά την επόμενη συνάντησή μας, για την οποία παρακαλούμε όπως καθορίσετε τόπο και ημεροχρονολογία, να σας υποβάλλει συγκεκριμένες προτάσεις για εξοικονόμηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που σήμερα δαπανώνται.