Με ασφάλεια επέστρεψαν στην Ελλάδα, τα ξημερώματα (18.06.2025) οι 105 Έλληνες που είχαν εγκλωβιστεί τις τελευταίες ημέρες στο Ισραήλ. Οι Έλληνες ξεκίνησαν το μεγάλο ταξίδι της επιστροφής για την πατρίδα τους χθες. Πέρασαν τα σύνορα του Ισραήλ και διέσχισαν την Αίγυπτο από όπου τους παρέλαβαν 3 αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας, φέρνοντάς τους στην 112 Πτέρυγα Μάχης της Ελευσίνας.
Οι τελευταίοι Έλληνες επαναπατρίστηκαν λίγα λεπτά πριν τις 05:00 το πρωί. Συνολικά η Πολεμική Αεροπορία έκανε 3 πτήσεις για την επιστροφή των πολιτών μας.
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας δήλωσε: «Συγχαρητήρια στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όπως και στα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Ισραήλ, μέσω Αιγύπτου».
Συγχαρητήρια στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας @HAFspokesperson και της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, όπως και στα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών, τα οποία συνέβαλαν στην επιτυχή επιχείρηση απεγκλωβισμού Ελλήνων και ξένων πολιτών από το Ισραήλ, μέσω Αιγύπτου. pic.twitter.com/cNOD2AtzQV
— Nikos Dendias (@NikosDendias) June 18, 2025
Από αυτές εξυπηρετήθηκαν πολίτες από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σουηδία. Όλοι είχαν εγκλωβιστεί στο Ισραήλ από την ημέρα που ξεκίνησαν οι επιθέσεις με το Ιράν και έκλεισε ο ισραηλινός εναέριος χώρος.
Έξω από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας βρίσκονταν αυτοκίνητα με συγγενείς τους. Οι υπόλοιποι επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία που τους μετέφεραν στο κέντρο της Αθήνας, απ’ όπου και τους παρέλαβαν από εκεί οι δικοί τους.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών
Υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, των Πρεσβειών της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ και το Κάιρο και του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα, ολοκληρώθηκε με ασφάλεια, σήμερα, Τετάρτη 18 Ιουνίου, η επιχείρηση επαναπατρισμού 105 Ελλήνων πολιτών και μελών των οικογενειών τους, από το Ισραήλ.
Οι επαναπατρισθέντες μεταφέρθηκαν στην Αθήνα από το Sharm El Sheikh της Αιγύπτου, με αεροσκάφη C-130 και C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας.
Μέσω της ανωτέρω πτήσης διευκολύνθηκε επίσης και η επιστροφή πολιτών ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, μεταξύ άλλων, από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Ελβετία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, την Κύπρο, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία.
Το Υπουργείο Εξωτερικών, οι διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας στην περιοχή παραμένουν σε πλήρη ετοιμότητα για την παροχή κάθε δυνατής αρωγής.
Με πληροφορίες και από: Newsit