Πόσες Ενώσεις χωράνε οι Ένοπλες Δυνάμεις; Μόνο μία!

Πόσες Ενώσεις, Συνδέσμους ή όπως αλλιώς μπορούν να ονομαστούν , “χωράνε” οι Ένοπλες Δυνάμεις; Η “γέννηση” του Σύνδεσμου Εν Ενεργεία Στελεχών Αεροπορίας (Σ.Ε.ΕΝ.Σ.Α) επαναφέρει το ερώτημα. Δεν είναι ο μόνος. Οι στρατιωτικοί ιατροί έχουν δημιουργήσει την δική τους Ένωση εδώ και καιρό, οι ΕΜΘ το ίδιο και πάει λέγοντας.

Πριν μερικά χρόνια όλα αυτά θα ακούγονταν εξωπραγματικά. Για πολλούς είναι ακόμη και σήμερα εκτός λογικής.

Η οικονομική κρίση μας ανάγκασε να αντιμετωπίσουμε το θέμα που για λόγους συντομίας ονομάζουμε “χακι συνδικαλισμό”. Μέχρι το 2009 ήταν ένα θέμα που όλοι μας προτιμούσαμε να βάζουμε κάτω από το χαλί. Όπως πολλά άλλα.

Η πραγματικότητα σ΄ όλη την Ευρώπη μας είχε ξεπεράσει χρόνια τώρα αλλά δεν δίναμε καμία σημασία. Οι στρατιωτικοί είναι εργαζόμενοι με προβλήματα αλλά έπρεπε να έρθει η τρόϊκα στην Ελλάδα για να το συνειδητοποιήσουμε.

Οι προσπάθειες “αναχαίτισεις” του φαινομένου με διώξεις και κυνηγητό ,απλά έδωσαν δυναμική στην υπόθεση οργάνωσης των στρατιωτικών σ΄ ότι έχει να κάνει με τα εργασιακά τους θέματα. Οι κυβερνήσεις της κρίσης παρασύρθηκαν από μερίδα αποστράτων που ήθελαν να πιστεύουν ότι το στράτευμα αλλά και η ελληνική κοινωνία δεν έχει αλλάξει καθόλου από τα παλιά τα χρονια που εκείνοι ήταν εν ενεργεία. Οι φωνές που έλεγαν ότι “πρέπει άμεσα να νομοθετήσουμε και να βάλουμε όρια στο φαινόμενο του “χακί συνδικαλισμού” δεν εισακούστηκαν. Ακόμη και τώρα σε την κυβέρνηση που προεκλογικά δήλωνε οτι θα ήταν αριστερής …ροπής τουλάχιστον υπάρχουν δισταγμοί για να γίνει το αυτονόητο: να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο για ΜΙΑ ένωση ,σωματείο,σύνδεσμο ή όπως αλλιώς το ονομάσουμε. Μοντέλα που μπορούμε να αντιγράψουμε από το εξωτερικό υπάρχουν άφθονα. Θέληση δεν υπάρχει. Και αυτό δημιουργεί κινδύνους για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ενώσεις θα συνεχίσουν να “γεννιούνται”. Και πάντα από δω και πέρα θα υπάρχει καχυποψία για το τι εξυπηρετούν. Η “νεογέννητη” Σ.Ε.ΕΝ.Σ.Α για παράδειγμα ξεκινά την πορεία της έχοντας πρώτα απ΄ όλα το άγχος να αποδείξει ότι δεν έχει καμία σχέση με την ΝΔ. Οι “υποψίες” είχαν διοχετευτεί πολύ πριν από την επίσημη ανακοινωση της ίδρυσής της. Αρκεί μια μετάθεση ενός στελέχους που συμμετέχει σε κάποια ένωση για να την “χαρακτηρίσει” κομματικά. Είχε για παράδειγμα καλές μεταθέσεις ο πρόεδρος ή άλλο μέλος οποιασδήποτε ένωσης επί ΝΔ,ΠΑΣΟΚ ή τώρα με το ΣΥΡΙΖΑ; Αυτομάτως “βάφεται” και η ένωση με το αντίστοιχο κομματικό χρώμα.

Δεν αμφισβητούμε τις καλες προθέσεις κανενός, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφουμε.

Επειδή στην Ελλάδα η καχυποψία μας αρέσει θα πρέπει όλοι μας να είμαστε προσεκτικοί και σοβαροί. Πρώτα απ΄ όλα αυτοί που κυβερνούν. Αυτή τη περίοδο είναι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ας αντιμετωπίσουν λοιπόν το ζήτημα άμεσα κι ας νομοθετήσουν επιτέλους ώστε να τελειώσει αυτή η ιστορία ανώδυνα για τις ΕΔ. Δεν είναι δα και κανένα τόσο σύνθετο θέμα. Μια απόφαση είναι να πάρουν. Εκτός αν δεν μπορούν ούτε γι΄ αυτό να αποφασίσουν.