Πτώση F-4 Phantom: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη – Στα 100 μέτρα η μοιραία πτήση – «Σε τέτοιο ύψος δεν έχεις χρόνο αντίδρασης»

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτα συνεχίστηκαν οι έρευνες για τον εντοπισμό του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, κυβερνήτη του F-4 Phantom, που κατέπεσε στα ανοιχτά της Ανδραβίδας το πρωί της Δευτέρας, 30ής Ιανουαρίου 2023.

Αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έριχνε φωτοβολίδες με τις οποίες φώτιζαν την περιοχή των ερευνών βοηθώντας έτσι τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, ενώ ελικόπτερα Super Puma και S-70 εναλλάσσονταν μεταξύ τους, προκειμένου οι έρευνες να μη σταματήσουν καθόλου. Οι έρευνες για τον κυβερνήτη του F-4 θα συνεχιστούν για τις υπόλοιπες 48 ώρες όπως ορίζουν τα σχετικά πρωτόκολλα.

Όπως είναι ήδη γνωστό, το F-4 απογειώθηκε στις 10:15 το πρωί της Τρίτης και κατέπεσε γύρω στις 10:30. Ο ελιγμός στον οποίο εκπαιδευόταν το πλήρωμα του μαχητικού αεροσκάφους ήταν πτήση «χαμηλής ναυτιλίας», δηλαδή πτήση σε πολύ χαμηλό ύψος, γύρω στα 300 πόδια (περίπου στα 100 μέτρα) από την επιφάνεια της θάλασσας, προκειμένου – κατά το σενάριο – να αποφευχθούν τα εχθρικά ραντάρ.

«Οι πτήσεις αυτές είναι επικίνδυνες γιατί δεν έχεις χρόνο να αντιδράσεις αν κάτι πάει στραβά, είτε από χειρισμό, είτε από βλάβη», είπε στην ΕΡΤ ο Αντιπτέραρχος Ι. Αναστασάκης, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλές ώρες τέτοιων πτήσεων με αεροσκάφος A-7 Corsair στην βάση της Σούδας. Σε μια άσκηση σαν αυτή στην οποία μετείχε το F-4 «εκπαιδεύεσαι όπως θα πολεμήσεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Αναστασάκης.