Πώς να παραμείνεις ζωντανός σε εμπόλεμη ζώνη – ΦΩΤΟ

 Έχουν γραφεί πολλές εμπειρίες μαχητών στο παρελθόν, οι οποίες διασώθηκαν μέσα από βιβλία και προσωπικά απομνημονεύματα. Πολλές φορές αποδίδονται με γλαφυρό, λογοτεχνικό λόγο που προκαλούν συγκίνηση και συναίσθημα και σε άλλες περιπτώσεις, αναφέρονται με ύφος περιπέτειας και ίσως ικανοποίησης! Υπάρχουν όμως και κάποιοι, που με επαγγελματικό τρόπο περιγράφουν τα βιώματά τους και προσπαθούν να εντοπίσουν τα λάθη και τις σωστές κινήσεις.

Όπως έχει δείξει η εμπειρία, ποτέ η ίδια ακριβώς κατάσταση δεν αποτυπώνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην αντίληψη κάθε ατόμου, που συμμετείχε σ’ αυτήν. Έτσι και στην κατάσταση μάχης. Αλλιώς την αντιμετωπίζει ένας εκπαιδευμένος μαχητής και αλλιώς ένας τελείως απροετοίμαστος. Η επιβίωση ενός προετοιμασμένου ανθρώπου, για μια τέτοια δύσκολη κατάσταση, θεωρείται πιθανότερη, απ’ αυτήν ενός «άψητου» και αμάθητου.

Κάποτε, όπως έλεγαν οι παλιοί, στους πολέμους, αφού σκοτώνονταν αρχικά πολλοί, οι άλλοι που έμεναν, επιβίωναν, γιατί τα παθήματα των νεκρών, είχαν γίνει μαθήματα για τους ζωντανούς! Τα μαθήματα καταγράφονταν και διδάσκονταν στους νεότερους, σαν απαράβατοι κανόνες! Αυτοί οι γραμμένοι κανόνες, περιέχονται λοιπόν στους στρατιωτικούς κανονισμούς, για να μαθαίνουν οι επερχόμενες γενιές στρατιωτών, αν και εφ’ όσον υπηρετούν την θητεία τους σαν πιστοί και φιλότιμοι και βέβαια δεν χάνουν τον χρόνο τους, αλλά εκπαιδεύονται! Τι γίνεται όμως όταν κάποιος εντελώς ανεκπαίδευτος βρεθεί αντιμέτωπος με τον πόλεμο;

Πριν από λίγα χρόνια, όταν φούντωσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, ένας Ουκρανός που δεν είχε κληθεί στα όπλα, πιθανόν λόγω του νεαρού της ηλικίας και θέλοντας να προετοιμασθεί, γιατί θεωρούσαν τότε βέβαιη την ρωσική εισβολή, έκανε μια πρωτότυπη, (ίσως πλακατζίδικη) κίνηση. Μέσα στον φόβο, που του προκαλούσε η ανασφάλεια της έλλειψης στρατιωτικής εκπαίδευσης και μάλλον στην απελπισία του, άρχισε να «εκπέμπει» στο διαδίκτυο σε αγγλόφωνα κοινωνικά δίκτυα ερωτήματα SOS και να αναζητά πληροφορίες για το πώς μπορεί να επιβιώσει στη μάχη, όντας ανεκπαίδευτος! Έγραψε:

«Γειά σας, είμαι ο Μαρκ και είμαι από την Ουκρανία. Έχουμε επιστρατεύσει περίπου 40.000 στρατιώτες λόγω της απειλής ρωσικής επέμβασης. Δεν επιστρατεύτηκα, αλλά αν η Ρωσία μας επιτεθεί, θα δηλώσω εθελοντής. Η κυβέρνησή μας δίνει στους στρατιώτες μας μόνο από ένα τυφέκιο ΑΚ-47, λίγους γεμιστήρες και στρατιωτική στολή. Χωρίς εξάρτυση!

Δεν έχω υπηρετήσει ποτέ και δεν έχω κάνει οποιουδήποτε είδους στρατιωτική εκπαίδευση! Αυτό που ξέρω είναι ότι σε δυο εβδομάδες. πολύ πιθανόν να βρεθώ σε κάποιο όρυγμα πυροβολώντας Ρώσους. Ζητώ από οποιονδήποτε είχε στρατιωτική εκπαίδευση συμβουλές, για το πώς θα επιβιώσω σε πόλεμο Ευχαριστώ!»

Οι απαντήσεις του ήλθαν σαν βροχή θα έλεγα, από σχετικούς και …άσχετους! Ο ίδιος εντυπωσιάστηκε από την ανταπόκριση, που μάλλον δεν περίμενε! Κάποιες όμως απαντήσεις, προέρχονταν από εμπειροπόλεμους βετεράνους Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι είχαν πολεμήσει στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Διαλέγοντας τις καλύτερες συμβουλές, δείτε τι του έγραψε ένας πρώην Αμερικανός αλεξιπτωτιστής:

» Δεν είμαι βέβαιος πόση βασική εκπαίδευση θα κάνεις, οπότε θα σου δώσω μερικές συμβουλές, χρήσιμες για κάποιον που μπαίνει στη μάχη με λίγη ή καθόλου εκπαίδευση.

Καλές συμβουλές για να τις αγνοήσει κανείς. Συμβουλές που καταγράφονται μεν σε στρατιωτικά εγχειρίδια και μάλλον ακούγονται στην εκπαίδευση, αλλά περνούν από τους «εν ειρήνη διάγοντες» στρατιώτες ωσάν ψιλά γράμματα.

Παράδειγμα: Πόσοι ξέρουν, έτσι αμέσως ν’ απαντήσουν, όταν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών ακούν πρώτα το πλατάγισμα, μετά την εκπυρσοκρότηση και μετά …το σφύριγμα της σφαίρας, από ποιά απόσταση τους πυροβολούν; Κάπως έτσι εννοούνται «τα ψιλά γράμματα» που δεν είναι καθόλου ψιλά! Αν είχαν την εμπειρία θα ήξεραν γιατί «όποιος έχει καεί, φυσάει και το γιαούρτι».

Εκπαίδευση και πάλι εκπαίδευση!

Πηγή: Εφημερίδα των Ειδικών δυνάμεων