«Σώστε την τριήρη Ολυμπιάς» – Πρωτοβουλία ομογενών που επιστράτευσαν γνωστό ηθοποιό – ΒΙΝΤΕΟ

Καμπάνια για την  συγκέντρωση χρημάτων  για την αποκατάσταση της τριήρους »Ολυμπιάς», το μοναδικό πλοίο αυτού του τύπου που λειτουργεί πλήρως σήμερα παγκοσμίως,βρίσκεται σε εξέλιξη από ομογενή.

Η προσπάθεια αποσκοπεί  στην αποκατάσταση της τριήρους και στο γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ για την ιστορία και την πορεία της. Επιπλέον, οι διοργανωτές ελπίζουν να είναι σε θέση να έχουν την τριήρη έτοιμη για την πρεμιέρα του κινηματογραφικού έργου »300: Άνοδος μιας αυτοκρατορίας», μια  ταινία δράσης σε σκηνοθεσία Noam Murro. που αναμένεται να προβληθεί στις 2 Αυγούστου και εξιστορεί την επική μάχη  των “300” Σπαρτιατών και επικεντρώνεται στον  στρατηγό Θεμιστοκλή και στην μάχη του εναντίον των Περσών.

Όπως έχει αναφέρει σε ρεπορτάζ του το greekreporter.com οι δύσκολες  οικονομικές συνθήκες  στην Ελλάδα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για τη στήριξη αυτού  του μάλλον μεγάλου και ακριβού έργου της αποκατάστασης και έτσι ξεκίνησε μια προσπάθεια να συγκεντρωθεί το ποσόν που απαιτείται ( τουλάχιστον $ 265,000)  μέχρι την Κυριακή 5 Μαΐου,  ημερομηνία που λήγει η καμπάνια.
 
Ενδιαφέρουσες πληροφορίες  για την οικονομική καμπάνια -και τα προνόμια και »οφέλη» των χορηγών ΕΔΩ.

Η »Oλυμπιάς» είναι το μόνο πιστό αντίγραφο της αρχαίας αθηναϊκής τριήρους και αποτελεί σημαντικό παράδειγμα της πειραματικής αρχαιολογίας. 
Κατασκευάστηκε το 1985-1987 στον Πειραιά με σχέδια του ναυπηγού John F. Coates που τα ανέπτυξε μέσα από μακρές συζητήσεις με τον ιστορικό JS Morrison.

Να σημειωθεί ότι πέρυσι είχε ανακοινωθεί από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού  η διάθεση της Τριήρους ΟΛΥΜΠΙΑΣ στην εταιρεία International Advantage Corporation (IAC), για χρήση αυτής ως έκθεμα την περίοδο τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο τον Ιούλιο Αύγουστο 2012 και μελλοντικά σε πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής- ταξίδι που τελικά δεν έγινε με ευθύνη των Βρετανών.

Τότε η  επιλογή της εταιρείας πραγματοποιήθηκε μέσω μιας μακράς διαδικασίας ελέγχων και αξιολόγησης, εξασφαλίζοντας το πλαίσιο των απαιτούμενων εγγυήσεων που πρέπει να παρασχεθούν στο ΠΝ για ένα τέτοιο εγχείρημα. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε επενδύσει σε αυτό το ταξίδι προβολής διοτι κατά γενική ομολογία η Τριήρης ΟΛΥΜΠΙΑΣ αποτελεί ένα σημαντικό μέσο προβολής της Ιστορίας του Ναυτικού και της Ελλάδας συνολικά μέσω ενός συμβόλου που έχει ταυτιστεί παγκοσμίως με τη ναυτική τέχνη και την Ελλάδα.

Το ενημερωτικό trailer της καμπάνιας – σε ρολο αφηγητή και ο ηθοποιός Κώστας Σόμερ –  που προωθείται  στους ομογενείς

ΠΗΓΗ :hollywood.greekreporter.com