Στεφανής: Τι είπε για τα «προβλήματα στην λειτουργία του 212 ΚΙΧΝΕ»

Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, απάντησε σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης, Θανάσης Παφίλης και Λεωνίδας Στολτίδης, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου με θέμα: «προβλήματα στη λειτουργία του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (ΚΙΧΝΕ)».

Ο ΥΦΕΘΑ τόνισε ότι: «Κατά την τρέχουσα περίοδο, βαίνουν προς ολοκλήρωση οι εργασίες ανακαίνισης και θα ακολουθήσουν εργασίες τακτοποίησης του χώρου του χειρουργείου, αποστείρωσης, συντήρησης και ελέγχου ορθής λειτουργίας του επιστημονικού εξοπλισμού, έτσι ώστε, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, να υπάρξει ετοιμότητα διενέργειας προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων».

Ο Αλκιβιάδης Στεφανής διευκρίνισε τα εξής :

– Σύμφωνα με τον ισχύοντα Πίνακα Οργάνωσης Υλικού (Π.Ο.Υ) του 212 ΚΙΧΝΕ δεν προβλέπεται η λειτουργία αξονικού και μαγνητικού τομογράφου. Επιπρόσθετα η εγκατάστασή τους είναι εξαιρετικά δαπανηρή εργασία, απαιτεί την τοποθέτηση εξειδικευμένου προσωπικού και είναι εκτός υγειονομικού ρόλου και αποστολής της μονάδας.

– Οι εκτεταμένες εργασίες ανακαίνισης, που αφορούν στην αντικατάσταση του υδραυλικού και αποχετευτικού συστήματος, στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου αλλά και στους ελαιοχρωματισμούς που βρίσκονταν σε εξέλιξη στο χώρο του ΚΙΧΝΕ πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, καθιστούν ανέφικτη την τήρηση όλων των ενδεδειγμένων μέτρων αποστείρωσης και ασηψίας, για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων, κατά την παρούσα χρονική περίοδο. Ανεξάρτητα από τα παραπάνω, το σηπτικό χειρουργείο μικροεπεμβάσεων, λειτούργησε απρόσκοπτα καθ’ όλη τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης και συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

– Μετά την ολοκλήρωση των μεταθέσεων 2021, το σύνολο του τοποθετημένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, θα καλύπτει απόλυτα τις επιχειρησιακές ανάγκες της μονάδας, όπως αυτές καθορίζονται στις ισχύουσες διαταγές.

Τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας επανέλαβε ότι η δυνατότητα νοσηλείας των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ως εσωτερικών ή εξωτερικών ασθενών, εκτός στρατιωτικών νοσοκομείων ή ΚΙΧΝΕ, σε συμβεβλημένες ή μη ιδιωτικές κλινικές, παρέχεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ΠΔ 432/1983 και υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται σ’ αυτό.