Στη τελική ευθεία η αγορά των Rafale με προκαταβολή 30% του συνολικού κόστους των 2,4 δις ευρώ

Του Κώστα Αλατζά

Στην Επιτροπή Εξοπλιστικών και Αμυντικών Συμβάσεων εισέρχεται αύριο το μεσημέρι η συμφωνία πλαίσιο για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Η απόκτηση των συνολικά 18 γαλλικών αεροσκαφών θα ανέλθει μαζί με τον οπλισμό τους στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ με το ελληνικό δημόσιο να καταβάλει προκαταβολή 30 τοις εκατό επί του συνολικού τιμήματος.  

H σύμβαση για την απόκτηση των γαλλικών αεροσκαφών θα γίνει νόμος του κράτους μετά τη ψήφισή της από την ολομέλεια της Βουλής στα μέσα του Ιανουαρίου, κατά πάσα πιθανότητα στις 11 του μηνός. Μετά τη ψήφιση του νόμου πλαισίου θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με την κατασκευάστρια εταιρία Dassault. Η υπογραφή της σύμβαση αναμένεται να γίνει παρουσία της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.

Στις αρχές του έτους  πιλότοι και τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας αναμένεται να μεταβούν στη Γαλλία για εκπαίδευση στον νέο τύπο αεροσκαφών.

Η Ελλάδα θα αποκτήσει 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούρια αεροσκάφη τελευταίας έκδοσης F-3R. Η αγορά των αεροσκαφών θα ανέρχεται στα 2 δις ευρώ ενώ η προμήθεια του οπλισμού θα αγγίξει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι τα πρώτα δύο μεταχειρισμένα Rafale να έρθουν στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2021. Από κει και πέρα κάθε μήνα η γαλλική πλευρά θα παραδίδει και ένα αεροσκάφος.

Κατά γενική ομολογία, τα νέα αεροσκάφη θα αποτελούν πραγματικό υπερόπλο στις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας καθώς διαθέτουν ραντάρ RBE-2AA, τεχνολογίας ηλεκτρονικής σάρωσης (AESA) και μπορούν να εκτοξεύουν βλήματα μεγάλου βεληνεκούς και ακρίβειας, όπως είναι οι πύραυλοι αέρος επιφανείας Exocet και τα βλήματα αερομαχίας MICA και Meteor.

Φωτογραφία αρχείου Reuters