OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Στράτευση: Αντιδράσεις από τους γιατρούς για το νέο όριο αναβολής – «Κόβει» την απόκτηση ειδικότητας

16/02/2026 - 17:45
στράτευση - γιατροί
Share on FacebookShare on Twitter

Επανεξέταση στο ζήτημα της αναβολής στη στράτευση για τους νέους γιατρούς που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, ζητούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας.

Με επιστολή του προς τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υγείας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αναφέρει ότι ο νέος νόμος 5265/2026 θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους νέους γιατρούς, επιδεινώνοντας μάλιστα την φυγή τους στο εξωτερικό.

«Η αναβολή στη στράτευση για την απόκτηση ιατρικής ειδικότητας καταργείται ουσιαστικά για όσους συμπληρώνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους», τονίζει ο ΠΙΣ. Έτσι, «οι ειδικευόμενοι υποχρεούνται να διακόψουν την ειδίκευσή τους και να καταταγούν για την εκπλήρωση της στρατιωτικής τους θητείας».

Ο Σύλλογος κρίνει επιβεβλημένη την άμεση τροποποίηση των σχετικών ρυθμίσεων του νόμου 5265/2026. Και ζητά επαναφορά των ρυθμίσεων που ίσχυαν μέχρι πρότινος, θέτοντας ως απώτατο όριο αναβολής για τους γιατρούς το 33ο έτος της ηλικίας τους.

Από την μεριά του, και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) εκφράζει τους ίδιους προβληματισμούς για τη στράτευση των νέων γιατρών.

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ως εκπρόσωπος του ιατρικού σώματος, ύστερα από την επικοινωνία του Προέδρου του Ι.Σ.Α. κ. Γιώργου Πατούλη με τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Θανάση Δαβάκη στις 20.01.2026, επανέρχεται στα ζητήματα που έχουν ανακύψει μετά την ψήφιση του νέου νόμου (Ν. 5265/2026), σύμφωνα με τον οποίο, οι γιατροί παύουν να λαμβάνουν αναβολή στράτευσης μετά τη συμπλήρωση του 28ου έτους της ηλικίας τους, είναι μείζονος σημασίας και έχει οδηγήσει πολλούς νεαρούς συναδέλφους μας σε απόγνωση. Πολλοί ετοιμάζονται ήδη να αναχωρήσουν για το εξωτερικό».

«Πρόκειται αφενός για τους συναδέλφους που έχουν ήδη ξεκινήσει την εκπαίδευσή τους για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας και κινδυνεύουν να αναγκαστούν να τη διακόψουν πριν την ολοκληρώσουν, και αφετέρου για εκείνους που είναι σε αναμονή για την έναρξη ειδικότητας και βρίσκονται πλέον στον αέρα», τονίζει.

«Πρόκειται ασφαλώς για μία απρόοπτη, αιφνίδια νομοθετική ανατροπή για τους ιατρούς, χωρίς επιπλέον να είναι σαφές ποια είναι η ακριβής έννοια της διάταξης του άρθρου 242 παρ. 7 του Ν. 5265/2026 που ορίζει ότι: ‘Όσοι μέχρι την προηγούμενη της ημερομηνίας έναρξης ισχύος του παρόντος έχουν λάβει αναβολή κατάταξης σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3421/2005, πλην του άρθρου 25 του νόμου αυτού, διέπονται από τις προϊσχύσασες διατάξεις’», προσθέτει ο ΙΣΑ.

Ο ΙΣΑ καταλήγει με το αίτημα για την επανεξέταση του ζητήματος για τη χορήγηση αναβολής για κάθε γιατρό που βρίσκεται σε αναμονή για την έναρξη ή ολοκλήρωση για τη λήψη του τίτλου της ειδικότητας που έχει επιλέξει.

Tags: ΑΝΑΒΟΛΗΓΙΑΤΡΟΙΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣΣΤΡΑΤΕΥΣΗ

Related Posts

μαχητικά - πλοία - Κύπρος
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

26/03/2026 - 05:03
Πολεμικό Ναυτικό - 25η Μαρτίου
ΓΕΝ

Πολεμικό Ναυτικό: «Όπου υπάρχει γαλάζιο, υπάρχει Ελλάδα» – Το μήνυμα των στελεχών για την 25η Μαρτίου [vid]

25/03/2026 - 15:03
στρατιωτική παρέλαση
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τα όπλα που «έκλεψαν» την παράσταση στην στρατιωτική παρέλαση: Από τις SeaHake Mod4, στους «Κένταυρο» και «Υπερίων» [pics]

25/03/2026 - 14:01

Διαβάστε Επίσης

Σταθερό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων στην Κύπρο: Αλλαγή φρουράς με νέα πλοία και μαχητικά στη Μεγαλόνησο

Καιρός σήμερα: Αραιές νεφώσεις και τοπικές βροχές στα δυτικά

Σαν σήμερα: Το 1896 ο Λεωνίδας Πύργος γίνεται ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Νετανιάχου: «Το Ισραήλ διευρύνει την ουδέτερη ζώνη στον Λίβανο – Η επιχείρηση κατά του Ιράν συνεχίζεται»

Ιράν: «Έχουμε πληροφορίες ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζουν χερσαία επιχείρηση στα νησιά μας, μέσω γειτονικής χώρας»

ΗΠΑ: «Ο Τραμπ θα πλήξει ακόμη πιο σκληρά το Ιράν εάν δεν αποδεχτεί την ήττα του», προειδοποιεί ο Λευκός Οίκος

NYT: Το Ισραήλ προσπαθεί να καταστρέψει την ιρανική βιομηχανία όπλων μέσα σε 48 ώρες, πριν κάνει συμφωνία ο Τραμπ

To Ιράν απειλεί με επιθέσεις και στο στενό Μπαμπ ελ-Μαντέμπ στην Ερυθρά Θάλασσα, «αν οι ΗΠΑ επιχειρήσουν οποιαδήποτε χερσαία δράση»

Top News

Εριέττα Κούρκουλου - Βύρωνας Βασιλειάδης: Φωτογραφίες από την απόδραση στο Ναύπλιο με τους γιους τους

Ο Έλληνας πρέσβης διόρθωσε το «Μακεδονία» της Μελάνια Τραμπ και «πρόλαβε» μεγάλο ατόπημα

Κόνι Μεταξά: Δεν είμαι ανοιχτή σε νέο έρωτα, περνάω ωραία μόνη 

Σίσσυ Χρηστίδου σε Κωνσταντίνο Βασάλο: «Μπορεί να μένουμε σε μία ιστορία που είναι πολύ τοξική, αλλά να μην το ξέρουμε»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert