Στρατιωτικά νοσοκομεία: Αναστάτωση φέρνουν οι αναστολές εργασίας – Προβληματισμός στο ΥΠΕΘΑ για τους αρνητές του εμβολίου

Του Κώστα Αλατζά

Στη Δικαιοσύνη ετοιμάζονται να προσφύγουν οι εργαζόμενοι στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας, αντιδρώντας στο μέτρο της κυβέρνησης για  υποχρεωτική αναστολή εργασίας σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, στα στρατιωτικά νοσοκομεία της χώρας επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας εφάρμοσε την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό στις υγειονομικές μονάδες της χώρας. Δεν είναι λίγοι οι οποίοι μέχρι πρότινος θεωρούσαν ότι θα εξαιρεθούν από το μέτρο, καθώς – όπως αποκάλυψε  το OnAlert – σχεδόν μία εβδομάδα από την ισχύ του μέτρου της υποχρεωτικότητας το προσωπικό που δεν είχε εμβολιαστεί δεν είχε λάβει καμία πράξη αναστολής εργασίας από τις υπηρεσίες του υπουργείου Άμυνας, εν αντιθέσει με το προσωπικό των Εθνικού Συστήματος Υγείας στο οποίο από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν τεθεί σε αναστολή εργασία 6.450 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις είναι αρκετές εκατοντάδες εργαζομένων στις υγειονομικές και διοικητικές δομές που αρνούνται να εμβολιαστούν. Τουλάχιστον 300 φαίνεται να έχουν τεθεί σε αναστολής εργασίας ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν κάνει χρήση αδείας προκειμένου να μην τους επιδοθεί η απόφαση αναστολής.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το προσωπικό των στρατιωτικών νοσοκομείων σκοπεύει να προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο κατά των ατομικών πράξεων αναστολής εργασίας αλλά και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τη νομιμότητα του της σχετικής υπουργικής απόφασης. Κομβικής σημασίας για τις νομικές κινήσεις του ένστολου και πολιτικού προσωπικού των νοσοκομείων θεωρείται  η εκδίκαση από την Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής της ΠΟΕΔΗΝ κατά της επιβολής του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις υγειονομικές μονάδες του ΕΣΥ.

Βαρύ το κλίμα στα στρατιωτικά νοσοσκομεία – Προβληματισμός στο ΥΠΕΘΑ

Το κλίμα στα στρατιωτικά νοσοκομεία έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά την υποβολή παραίτησης του διοικητή του ΝΙΜΙΤΣ ο οποίος φέρεται να είναι αρνητής του εμβολίου για τον Covid 19. Υπενθυμίζεται πως χθες, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, αποκάλυψε στην εκπομπή «Live News» του Νίκου Ευαγγελάτου στο MEGA ότι το ΥΠΕΘΑ είχε βάλει «στο στόχαστρο» τον ανεμβολίαστο διοικητή του ΝΙΜΤΣ και φαίνεται πως είχε ζητήσει την παραίτηση του διοικητή του.

Οι αντιδράσεις στο μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού που καταγράφονται στις τάξεις του Στρατεύματος προκαλούν έντονο προβληματισμό στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Άμυνας, ειδικά τη χρονική στιγμή που βρίσκεται στο τραπέζι η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες. Ως γνωστόν στα σενάρια υποχρεωτικότητας εντάσσονται και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Επικοινωνώντας το OnAlert με νομικούς, στους οποίους έχουν απευθυνθεί τα στελέχη των ΕΔ για να
ζητήσουν νομικές συμβολές για το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού, πληροφορήθηκε ότι υπάρχει
ένα σημαντικό ποσοστό στ στελέχη του Στρατεύματος που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Αν οι
εκτιμήσεις τους είναι ορθές, τότε το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο για την ηγεσία του υπουργείου
Άμυνας αλλά και για την κυβέρνηση που επιθυμεί άμεσα τη δημιουργία τείχους ανοσίας απέναντι στα
νέο κύμα της πανδημίας.