Στρατιωτικός ιατρός βγαίνει στο τηλεοπτικό γυαλί

Την 30λεπτη ιατρική εκπομπή «Ραντεβού με το γιατρό σας» παρουσιάζει ο παθολόγος – εντατικολόγος Αντώνιος Λιόλιος πρώην στρατιωτικός ιατρός και σκοπός της είναι η παρουσίαση ιατρικών θεμάτων από ιατρό παρουσιαστή με σκοπό την ευχάριστη, κατανοητή και έγκυρη ενημέρωση του κοινού πάνω σε θέματα ατομικής αλλά και κοινωνικής υγείας.

Ένας έμπειρος γιατρός με τηλεοπτική εμπειρία και πολύχρονη εμπειρία στην εκπαίδευση επαγγελματιών υγείας, ασθενών και του κοινού, ξεκινάει την εκπομπή αναφέροντας το θέμα της και εξηγώντας το πολύ απλά για τον μη-ειδικό κοινό με την βοήθεια animation, γραφικών και δραματοποίησης. Επίσης εμφανίζονται διάφοροι άλλοι επαγγελματίες υγείας εγνωσμένου κύρους από Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάλογα με το εκάστοτε θέμα καθώς και ασθενείς. Υπάρχει η δυνατότητα των θεατών να προτείνουν θεματολογία και να θέτουν ερωτήματα μέσω της ιστοσελίδος της εκπομπής.

Στο τέλος της εκπομπής δίνεται το “Take home message” ή “tip of the week” ή συμπέρασμα  ώστε ο θεατής να μάθει κάτι ωφέλιμο και ενδιαφέρον το οποίο μάλιστα μπορεί να έχει και πρακτική χρησιμότητα στην καθημερινότητά του.

Σκοπός της εκπομπής δεν είναι ν’ αντικαταστήσει τον γιατρό αλλά να προάγει την υγεία σε όλα τα επίπεδα (σωματικό, ψυχικό, πνευματικό) και να ενημέρωσει σε θέματα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης (σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, καρκίνος παχέος εντέρου κλπ). Τέλος, το κύριο χαρακτηριστικό της εκπομπής θα είναι η έγκαιρη, διαφανής και ανθρωποκεντρική ενημέρωση. Ο στόχος είναι η βελτίωση της ψυχοσωματικής υγείας του θεατή, ενημερώνοντάς τον τι να προσέχει αλλά και το τι πρέπει ν’ αποφεύγει (ακόμα κι αν αυτό είναι περιττές εξετάσεις και φάρμακα). Επίσης, πέραν των νόσων, δίνεται έμφαση και στις καθημερινές συνήθειες ποραγωγής της υγείας («ευ ζειν»). Ουσιαστικά γίνεται προσπάθεια αναπαράστασης  της πολύ ισχυρής σχέσης ιατρού – ασθενούς στην οθόνη.
Σημαντικό είναι ότι η εκπομπή διαπνέεται από αέρα αισοδοξίας και ελπίδας ακόμη κι όταν διαπραγματεύεται δύσκολα θέματα όπως ο καρκίνος, η κατάθλιψη κλπ. Επιδίωξή της είναι να δώσει ελπίδα και όχι να τρομοκρατήσει τον ασθενή. Αυτό επιτυγχάνεται  με τον κατάλληλο χειρισμό και παρουσίαση της ιατρικής πληροφορίας και την προσεκτική, ποιοτική και ευχάριστη παραγωγή.
Όλη η εκπομπή είναι σκηνοθετημένη με γρήγορο ρυθμό.
Την αρχισυνταξία έχει ο Αντώνης Λιόλιος και την επιμέλεια σεναρίου η Σοφία Νέτα, έμπειρη δημοσιογράφος υγείας και ο Ηλίας Τσιαμήτρος, ιατρικός βιοχημικός και μάνατζερ μονάδων υγείας.
Η σκηνοθεσία είναι του Μιχάλη Γκατζόγια σε συνεργασία με τον Αντώνη Λιόλιο ενώ στην διεύθυνση φωτογραφίας είναι ο γνωστός κινηματογραφιστής Αργύρης Θέος και  ο Κωνσταντίνος Κουκουλιός.