Συμμετοχή της ΠΟΜΕΝΣ στο Συνέδριο του EUROMIL

70 εκπρόσωποι από 21 ενώσεις πήραν μέρος στην 119η συνεδρίαση του EUROMIL, που πραγματοποιήθηκε στις 12 Απριλίου στο Βουκουρέστι. Ανάμεσά τους και αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ).

Ο Πρόεδρος του EUROMIL, Emmanuel Jakob, πήρε το λόγο κατά την έναρξη του συνεδρίου τονίζοντας τη σπουδαιότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών στα πλαίσια του στρατιωτικού επαγγέλματος κάνοντας επίσης μνεία στις επετείους των 70 χρόνων της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, των 70 χρόνων του ΝΑΤΟ και των 20 χρόνων της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας (CSDP) της Ε.Ε.

Ο πρώτος ομιλητής A. Constantin, πρόεδρος του Military Order (ΜOR) της Ρουμανίας, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Εν συνεχεία πήρε το λόγο ο Υπαρχηγός του επιτελείου άμυνας της Ρουμανίας (MG) Teodor Incicas, εξηγώντας την πολυπλοκότητα του σημερινού περιβάλλοντος ασφαλείας και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει η Ε.Ε. Επίσης υπογράμμισε τη σημασία της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας (PESCO) και το ευρωπαϊκό σχέδιο αμυντικής δράσης.

Στην συνέχεια ακολούθησε πάνελ με ομιλητές ευρωβουλευτές, μέλη του
ΔΣ του EUROMIL και άλλους φορείς οι οποίοι έδωσαν βάση στην κοινωνική
διάσταση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια της Ε.Ε.

Τα θέματα που τέθηκαν από την ΠΟΜΕΝΣ ενώπιον του προεδρείου
ήταν τα εξής:

Ο πρόεδρος του EUROMIL έδωσε έμφαση στο περιστατικό ένοπλης
επίθεσης κατά στρατιωτικού σε κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων – Μεταναστών
(HOT-SPOT) στη Ελλάδα και ζήτησε περαιτέρω ενημέρωση για να εξετάσει το
θέμα και να προταθούν λύσεις.