Συντριβή εκπαιδευτικού αεροσκάφους στην Καλαμάτα – Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας [vid]

Συναγερμός έχει σημάνει στην Πολεμική Αεροπορία, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert, ένα διθέσιο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-2 της 120ης Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος συνετρίβη μισό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για χρήση του συστήματος εκτίναξης καθίσματος του πιλότου. 

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας αναφέρει: «Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώς 11:28, αεροσκάφος Τ-2E Buckeye της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε κατά την επιστροφή του, μισό ναυτικό μίλια βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης».

Πλάνα από το σημείο συντριβής:

Η Πολεμική Αεροπορία παρελαβε 40 τέτοια αεροσκάφη το 1976 και αποτέλεσαν τα πρώτα εκπαιδευτικά τζετ των ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων. Με αυτά τα αεροσκάφη ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους οι Ίκαροι και οι νέοι Ανθυποσμηναγοί.

Το εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου Τ-2 μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 1,5 τόνο οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί. Θα αντικατασταθούν από τα υπερσύγχρονα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου M-346.

Φωτογραφία αρχείου