Συντριβή F-4: Τι ανέφερε ο κυβερνήτης του 1ου Phantom που πετούσε με το μοιραίο αεροσκάφος – «Είδα μια έκρηξη στη θάλασσα»

Το μοιραίο αεροσκάφος F-4 Phantom, που συνετρίβη σήμερα κοντά στην Ανδραβίδα, πετούσε σε ζεύγος μαζί με ένα άλλο αεροσκάφους του ίδιου τύπου.

Τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν εκπαιδευτικές ασκήσεις σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος, «μηδενίζοντας» σχεδόν τα περιθώρια αντίδρασης των χειριστών σε περίπτωση λάθους. Οι πιλότοι του πρώτου αεροσκάφους αντιλήφθηκαν ότι κάτι «πάει στραβά» με το δεύτερο Phantom και ειδοποίησαν άμεσα τον πύργο ελέγχου.

Σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες που μέτεδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του STAR, ο κυβερνήτης του 1ου F-4 Phantom είδε με τα μάτια του τη συντριβή του μοιραίου μαχητικού.

«Στη διάρκεια μιας παρατεταμένης στροφής κι ενώ πετούσαμε σε ύψος 300 ποδών περίπου, γύρισα το κεφάλι μου να δω τον No2 (το δεύτερο Phantom), αλλά δεν τον είδα. Ξανακοίταξα προς τα κάτω και είδα μια έκρηξη, μια φωτιά στη θάλασσα», δήλωσε ο πιλότος του 1ου αεροσκάφους στους συναδέλφους του μόλις προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας, σύμφωνα με όσα μετέδωσε ο Κώστας Συμεωνίδης.

Η άσκηση που πραγματοποιούσε το ζεύγος των μαχητικών, ήταν μια δύσκολη άσκηση χαμηλών τακτικών στροφών, που συνήθως γίνεται σε ύψος ως 100 μέτρων. Στην άσκηση αυτή με τις πτήσεις και τους ελιγμούς σε χαμηλό υψόμετρο, οι πιλότοι των αεροσκαφών προσπαθούν να αποφύγουν τα εχθρικά ραντάρ.

Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει σαφή τα αίτια της τραγωδίας, ενώ ποικίλλουν τα σενάρια, από την πιθανότητα τεχνικής δυσλειτουργίας του αεροσκάφους, μέχρι και ανθρώπινο λάθος.

Νεκρός ο συγκυβερνήτης, Υποσμηναγός (Ι) Μάριος – Μιχαήλ Τουρούτσικας

Η Πολεμική Αεροπορία πενθεί τον χαμό του Υποσμηναγού (Ι) Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα, ετών 29, του συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροσκάφους, που εντοπίστηκε νεκρός τις απογευματινές ώρες, μετά από πολύωρες έρευνες του Ναυτικού, της Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος.

Με εντολή του ΥΕΘΑ κ.Παναγιωτόπολου κηρύχθηκε τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα έως τις 2 Φεβρουαρίου 2023, μετά το τραγικό γεγονός που συνέβη το πρωί.

«Ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του κυβερνήτη, εκφράζουμε τη θλίψη και την οδύνη μας για την απώλεια του συγκυβερνήτη μετά τη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους F-4 Phantom κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητος στην Ανδραβίδα. H σκέψη μας είναι με την οικογένεια του ιπταμένου Υπομηναγού, στην οποία εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας και τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας», δήλωσε ο ΥΕΘΑ.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον κυβερνήτη, Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη

θα συνεχιστεί και κατά τις βραδινές ώρες η επιχείρηση έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό του αγνοούμενο κυβερνήτη του F-4, τον Σμηναγό (Ι) Ευστάθιο Τσιτλακίδη, 31 ετών. Στην περιοχή επιχειρούν 1 αεροσκάφος C-130, 1 ελικόπτερο Super Puma, 1 ελικόπτερο S-70 (τα Ε/Π θα εναλλάσσονται κατά τη διάρκεια της νύκτας) και πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος.  

Όπως ορίζει το πρωτόκολλο, οι έρευνες θα πρέπει να συνεχιστούν για τουλάχιστον 48 ώρες μέχρι να εντοπιστεί κάποιο ίχνος του αγνοούμενου πιλότου. Σκάφη του Λιμενικού περισύλλεξαν μερικά από τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν, τα μετέφεραν στην ξηρά και στη συνέχεια επέστρεψαν στα ανοιχτά της θαλάσσιας περιοχής που έγινε η συντριβή για να συμμετάσχουν στις έρευνες.

Τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023 και ώρα 10:30, διθέσιο αεροσκάφος F-4E Phantom II της 338 Μοίρας της 117 Πτέρυγας Μάχης που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση, κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου Ανδραβίδας.