Σύσκεψη Μαξίμου: Επί τάπητος οι ανάγκες του Ναυτικού εν όψει ελληνογαλλικής συμφωνίας

Του Κώστα Αλατζά

Τις επιχειρησιακές ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων ενόψει της αμυντικής συμφωνίας που προτίθεται, όπως όλα δείχνουν, να υπογράψει η Ελλάδα με τη Γαλλία συζήτησε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Όπως πληροφορείται το OnAlert, στη συνάντηση συμμετείχε και ο αρχηγός ΓΕΝ, Στυλιανός Πετράκης προκειμένου να συζητηθούν οι απαιτήσεις του Πολεμικού Ναυτικού σε αμυντικούς εξοπλισμούς στο άμεσο μέλλον. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον τρόπο κάλυψης των αναγκών του Ναυτικού μετά την πρόθεση της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της επικείμενης ελληνογαλλικής συμφωνίας, να διερευνήσει το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών αεροσκαφών, Rafale.

Το Πολεμικό Ναυτικό επιθυμεί διακαώς την προμήθεια νέων πλοίων επιφανείας και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται εδώ και καιρό το σενάριο απόκτησης των γαλλικών φρεγατών BELH@RA. Ωστόσο, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, σε συνδυασμό με τις αβεβαιότητες στην πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθιστούν δύσκολη την εξίσωση της εκτέλεσης του νέου εξοπλιστικού προγράμματος που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, εκείνο που συζήτησε ο πρωθυπουργός με τους αρχηγούς είναι αν μπορεί να πραγματωθεί παράλληλα η αγορά φρεγατών και μαχητικών αεροσκαφών καθώς και ποιες άλλες επιλογές μπορεί να έχει το Πολεμικό Ναυτικό.

Όπως έχει γράψει το OnAlert, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει άμεσα σε γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών προκειμένου να υποστηριχθούν και να αναβαθμιστούν τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα αλλά και να αποκτηθούν νέα. Ήδη, η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Επενδύσεων έχει εκπονήσει μελέτη για εξοπλιστικά προγράμματα σε ορίζοντα πενταετίας και πλέον αναζητείται από το υπουργείο Οικονομικών ο δημοσιονομικός χώρος ώστε να εγγραφούν οι πιστώσεις για την υλοποίηση των προγραμμάτων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΟnAlert, ακόμη δεν έχει αποφασιστεί το τελικό ύψος των αμυντικών κονδυλίων που θα διατεθούν τα επόμενα πέντε χρόνια. Εκείνο που προέχει είναι να καταλήξει η κυβέρνηση στους εξοπλισμούς που μπορεί να προμηθευτεί από τη Γαλλία ενόψει της συνάντησης του πρωθυπουργού με το Γάλλο πρόεδρο στην Κορσική, στις 9 η 10 Σεπτεμβρίου.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου ακολουθήσει ενημέρωση των αρχηγών των Επιτελείων από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ.