Τα 10 πιο σημαντικά όπλα. ΦΩΤΟ

1. Η Κίνα απο τις αρχες του 10ου αιώνα κατασκέυαζε διάφορα όπλα που χρησιμοποιούσαν μπαρούτι καθώς και φλογοβόλα όπως βέβαια και τα γνωστά βεγγαλικά. Τα πρώτα όμως πυροβόλα όπλα που χρησιμοποιούσαν μπαρούτι για την εκτόξευση βλήματος ηταν την περίοδο του 13ου αιώνα στην Δυναστεία Γουάν. Τα συγκεκριμένα όπλα, κατα ενα μεγαλο βαθμό ηταν κανόνια – αν και μικρά και ανακριβές ο καπνός, η φωτιά και ο θόρυβος μάλλον βοηθούσαν στον εκφοβισμό των αντιπάλων.

2.Το πολυβόλο Gatling, 1862
Η εφεύρεση του Γκατλινγκ ηταν ίσως και το πρώτο πραγματικό πολυβόλο με περίπου 700.50 γύρους το λεπτό. Το Gatling έχει εξι κάννες. Η κάθε κάννη φορτώνεται και πυρπολείται με πυρομαχικά που τρoφοδοτουνται στο όπλο μηχανικά.
Το όπλο εκανε μια εμφάνιση στον Αμερικανικό εμφύλιο αλλα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματικό στον Ισπανο-Αμερικανικό πόλεμο. Το Gatling χρησιμοποιήθηκε θανατηφόρα και απο τους Βρετανούς στους αποικιακούς πολέμους, εναντίον των Ζουλού στη Νότια Αφρική, τον Μαχντιστ στο Σουδαν και σε αλλους πολέμους της περιοδου.

3. Colt Peacemaker, 1873

Το περίστροφο δεν ήταν εφεύρεση του Κόλτ αλλα ο Κόλτ ήταν αυτος που ειχε την ιδέα μαζικής παραγωγής των περίστροφων κατι που σήμαινε οτι δεν χρειαζόταν να στηρίζεται σε εξειδικευμένους οπλουργους για κάθε όπλο. Η εταιρία του Κόλτ κατασκεύασε το Κόλτ 45 (Peacemaker) που έγινε και το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο όπλο την εποχή της Άγριας Δύσης.

4. Το όπλο ‘Μαξιμ’, 1883

O Sir Hiram Maxim ήταν ένας Αμερικανός εφευρέτης που μετανάστευσε στην Ευρώπη. Οι δημιουργίες του περιλαμβάνουν συστήματα sprinkler για πυρκαγιές καθώς και αεροσκάφη που λειτουργούν με ατμό, αλλά η πιο επιτυχημένη του εφεύρεσή ήταν το Maxim, ενα πλήρως αυτόματο πολυβόλο. Το όπλο σε αντίθεση με το Γκάτλινγκ φόρτωνε αυτοματα αμέσως μετα την εκπυρσοκρότηση. Αυτος ήταν και ένας απο τους λόγους που αποδείχθηκε πολύ πιο αξιόπιστο απο αλλα όπλα της εποχής. Το Μαξίμ χρησιμοποιήθηκε και απο τις δύο πλευρές στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η χρήση του συνεχίστηκε μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1960.


5. Colt M1911, 1911

Το αυγό ή η κότα? Σε αυτη την περίπτωση ο Τζόν Μπράουνινγκ, κατασκεύασε το φυσίγγι πρώτο το 1904, με βελτιωμένη δυναμη πέδησης. Αργότερα έφτιαξε και το Μ1911 ώς περιτυλιγμα. Το Μ1911 σκόρπισε τον φόβο μετα απο δύο παγκοσμιους πολέμους, όπως και τους πολέμους στο Βιετνάμ και την Κορέα. Το αντικατέστησε η 9μμ Μ9 Μπερετα αλλα το Μ1911 ήδη ειχε κερδίσει την φήμη για ακρίβεια και αξιοπιστία.

6. M2 Browning, 1933

Η άλλη συμβολή του Μπράουνινγκ στον τομέα των πολυβόλων ειναι το Μ2. Το Μ2 σχεδιάστηκε προς το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα. Αν και βαρύ το Μ2 εχει τέσσερεις φορές την ενέργεια ενός τυπικού τουφεκιού – οι σφαίρες του ειναι ικανές να διαπεράσουν μια πανοπλία χάλυβα με πάχος μιας ιντσας απο απόσταση 2 χιλιομέτρων


7. M1 Garand, 1936

Ο Καναδός Τζόν Γκάραντ κατασκεύασε το πρώτο ημιαυτόματο τουφέκι που εγκρίθηκε από μια μεγάλη χώρα.
Λειτουργεί με σύστημα αερίων το οποίο χρησιμοποιειτο για την οπισθοδρομηση του κλείστρου κατι πρωτοποριακό για μια εποχή που κυριαρχούσαν τα τουφεκια κινητου ουραίου. Επίσης τα αέρια προκαλούσαν την αυτόματη έξοδο του άδειου γεμιστήρα διευκολύνοντας την αναχωρηγία σε σφαίρες. Παρα ταύτα η μικρη χωρητικότητα του γεμιστήρα με μόλις 8 σφαίρες δημιούργουσε προβλήματα σε συνθήκες μάχης.

8. Ούζι, 1948

Ο Ουζιελ Γκάλ κατασκεύασε το νέο 9x19mm parabellum υποπολυβόλο όπλο για τον ισραηλινό στρατό.Το υποπολυβόλο διαθέτει ενα γυροσκοπικό κλείστρο πάνω απο την επιφάνεια της καννης μειώνοντας σημαντικά ετσι το μήκος του όπλου. Η πρωτοποριακή σχεδίαση του περιλάμβανε και πτυσσόμενο κοντάκι μια καινοτομία που το καθιστούσε ιδιαίτερα ελαφρύ συμπαγές για χρηγση σε αστικό περιβάλλον για αρματιστές καθως και για τις Ειδικές Δυναμεις. Εχουν κατασκευαστεί πάνω απο 10 εκατομμυρια Ούζι, καθώς και μια ‘μινι’ εκδοση του υποπολυβόλου.


9. ΑΚ-47, 1949

Όταν ο Μιχαήλ Καλάσνικοφ, το 1940, έθεσε ώς στόχο του να σχεδιάσει ενα τυφέκιο για τον Κόκκινο Στρατό ήξερε οτι έπρεπε να ειναι απλό, φθηνό και αξιοπιστο με ακρίβεια και πανω απ ολα με δύναμη πυρός. Το σχεδιο του ειναι αναμφισβήτητα το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό όπλο στην ιστορία καθώς εχουν κατασκευαστεί πάνω απο 75 εκατομμύρια. Το ΑΚ-47 ειναι το αγαπημένο τυφέκιο ανταρτών και τρομοκρατών ανα τον κόσμο καθώς ειναι ανθεκτικό στην ρύπανση, στην λασπη, την βρωμιά και την άμμο!

10.Glock 17, 1982

Ο Αυστριακός Gaston Glock λόγω του παρελθόντος του στον χώρο της βιομηχανιας πλαστικού (polymer engineering)
δημιούργησε ενα απλοποιημένο πιστόλι κυρίως φτιαγμένο απο πλαστικό με εξαίρεση την κάννη. Το πλαίσιο του Γκλόκ ειναι σχετικά ελαφρύτερο και πιο ανθεκτικό απο το ατσάλι. Το 17 εχει τρεις ανεξάρτητους μηχανισμούς ασφαλείας και πήρε το όνομα του απο τον γεμιστήρα 17 φυσιγγίων.
Το Γκλόκ κέρδισε πολύ γρήγορα την αστυνομία των ηπα, με περίπου τα 2/3 να οπλοφορούν με Γκλοκ 17.