Τα σκυλιά των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλευρό Αμερικανών αλεξιπτωτιστών στο Κιλκίς [pic/vid]

Οι τετράποδοι φύλακες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δίνουν τη βοήθεια τους στο προσωπικό της 71ης Α/Μ Ταξιαρχίας και στους Αμερικανούς αλεξιπτωτιστές της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας των ΗΠΑ που βρίσκονται στο Κιλκίς για την άσκηση «Iron Sword 19»

Φύλακες, διασώστες, ανιχνευτές εκρηκτικών και ουσιών, ή εργάτες σε εργασία σκληρή για τουλάχιστον δέκα έτη. Στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων με …τέσσερα πόδια. Πολύτιμοι. Παρά τον τόσο σημαντικό ρόλο τους όμως, χρειάστηκε η συμμετοχή ενός ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου στην άκρως μυστική και επικίνδυνη αποστολή, που είχε ως στόχο τον αρχηγό του Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, για να έρθει στην παγκόσμια επικαιρότητα η σημασία και ο ρόλος των ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, που συχνά είναι οι αφανείς πολύτιμοι συντελεστές στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο Στρατός Ξηράς από το 1996 ξεκίνησε ένα πρωτότυπο και πραγματικά πρωτοποριακό πρόγραμμα αναπαραγωγής σκύλων, τότε με τον γερμανικό ποιμενικό, το γνωστό λυκόσκυλο, όπως το αποκαλεί ο κόσμος, το οποίο μετά μετεξελίχθηκε στη χρήση του βελγικού ποιμενικού ή αλλιώς μαλινουά (σ.σ Malinois)

Ο σκύλος αποδεικνύεται υπερπολύτιμος, όταν τα στρατεύματα βρεθούν σε εχθρική περιοχή και υπάρχει κίνδυνος εισόδου ανεπιθύμητων στοιχείων μέσα στο στρατόπεδο. Η συνδρομή του σκύλου είναι ουσιαστική, δεν φτάνει βέβαια το 100%

Οι ελληνικές ένοπλε δυνάμεις έχουν μεγάλο αριθμό σκύλων. Ο κύριος όγκος βρίσκεται στο Στρατό Ξηράς ενώ και η Πολεμική Αεροπορία κάνει χρήση των τετράποδων «φρουρών».

Ο παρασημοφορημένος Κόναν

Πριν από λίγες μέρες ο Πρόεδρος των ΗΠΑ παρασημοφόρησε τον «Κόναν», τον σκύλο που «έπιασε» τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι. «Ιδού ο Κόναν, ίσως ο διασημότερος σκύλος του κόσμου». Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε σήμερα στον Λευκό Οίκο τον σκύλο του αμερικανικού στρατού που συμμετείχε στην επιχείρηση η οποία οδήγησε στον θάνατο του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους Άμπου Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι.

«Ο Κόναν έκανε φανταστική δουλειά», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, παρουσία της συζύγου του Μελάνια και του αντιπροέδρου Μάικ Πενς.

«Αυτός ο σκύλος είναι απίστευτος, τόσο εξαιρετικός, τόσο έξυπνος», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι το μαλινουά (βελγικό λυκόσκυλο) παρασημοφορήθηκε «με ένα μετάλλιο και μια πλακέτα».

Αμέσως μόλις ανακοινώθηκε ο θάνατος του πιο καταζητούμενου τρομοκράτη του πλανήτη, στις 27 Οκτωβρίου, ο Τραμπ επαίνεσε το έργο αυτού του «φανταστικού» σκύλου. Ο Κόναν είχε ακολουθήσει τον αλ-Μπαγκντάντι μέσα στη σήραγγα όπου έβαλε τέλος στη ζωή του πυροδοτώντας τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

«Ο Κόναν είχε τραυματιστεί βαριά», εξήγησε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Πίστευαν ότι δεν θα τα κατάφερνε, όμως ανέρρωσε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ