OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ταξίδι: Νέο Μουσείο Αρχιμήδη στην Αρχαία Ολυμπία -BINTEO

05/08/2014 - 16:49
Share on FacebookShare on Twitter

Όσοι αδειούχοι επισκεφθούν την περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν ένα νέο αξιοθέατο να επισκεφτούν.
Το ολοκαίνουριο Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας.
Είσοδος Δωρεάν.

Η αξεπέραστη προσφορά των αρχαίων Ελλήνων στους τομείς της Φιλοσοφίας και των Καλών Τεχνών είναι πασίγνωστη και δεν αμφισβητείται από κανένα. Το ίδιο γνωστή είναι και η προσφορά τους στο χώρο των αρχαίων Επιστημών. Όμως η Τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων είναι σχετικά άγνωστη όπως και οι απίστευτες επιδόσεις τους στον τομέα αυτό. Η έκθεση του μουσείου αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ξαναζωντανεύει 300 περίπου εξαιρετικές εφευρέσεις του αρχαιοελληνικού τεχνολογικού θαύματος (από το ρομπότ – υπηρέτρια του Φίλωνος μέχρι τον κινηματογράφο του Ήρωνος και από το αυτόματο ωρολόγιο του Κτησιβίου μέχρι τον αναλογικό υπολογιστή των Αντικυθήρων) που καλύπτουν την περίοδο από το 2000 π.Χ. μέχρι το τέλος του αρχαίου ελληνικού κόσμου κατόπιν 25χρονης έρευνας και μελέτης του Κώστα Κοτσανά. Πρόκειται για την εγκυρότερη (καθότι στηρίζεται αποκλειστικά στην ενδελεχή μελέτη της αρχαιοελληνικής, λατινικής και αραβικής γραμματείας, των αγγειογραφικών πληροφοριών και των ελαχίστων σχετικών αρχαιολογικών ευρημάτων) και την πληρέστερη έκθεση του είδους της παγκοσμίως. Όλα τα εκθέματα και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Σκοπός του μουσείου είναι να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού και να αποδείξει ότι η τεχνολογία των αρχαίων Ελλήνων λίγο πριν το τέλος του αρχαιοελληνικού κόσμου ήταν εξαιρετικά όμοια με τις απαρχές της σύγχρονης τεχνολογίας μας. Για παράδειγμα οι κοχλίες και τα περικόχλια, οι οδοντωτοί τροχοί και οι κανόνες, οι τροχαλίες και οι ιμάντες, οι αλυσοτροχοί και οι αλυσίδες, οι υδραυλικοί ελεγκτές και οι βαλβίδες, οι προγραμματιστές και οι αυτόματοι πλοηγοί (εξαρτήματα όλα της μηχανής ενός σύγχρονου αυτοκινήτου) είναι μερικά μόνο από τα εφευρήματα των αρχαίων Ελλήνων που αποτέλεσαν τους θεμέλιους λίθους της πολύπλοκης τεχνολογίας τους. Αυτά τα κληροδοτήματα, ίδια και αναντικατάστατα, εξακολουθούν και σήμερα να αποτελούν τα δομικά στοιχεία της σύγχρονης τεχνολογίας μας, η εξέλιξη της οποίας θα ήταν αμφίβολη χωρίς την ανέξοδη και απροβλημάτιστη υιοθέτησή τους. Απλά χρειάστηκε πάνω από μια χιλιετία ωρίμανσης για να επανακτήσει η ανθρωπότητα αυτήν την αξιοθαύμαστη λησμονημένη τεχνολογία. Η εξερεύνηση αυτής της εποχής που η τεχνολογία αιχμής δεν κατοχυρωνόταν αποδεικνύει περίτρανα πόσα περισσότερα (από όσα νομίζουμε) χρωστά ο σύγχρονος Δυτικός Τεχνολογικός Πολιτισμός στους Έλληνες.

Όπως δήλωσε στο ΈΘΝΟΣ ο δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, το Μουσείο Αρχιμήδη θα συμβάλει στην τουριστική προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο δήμαρχος της πόλης Θύμιος Κοτζιάς. «Το Μουσείο Αρχιμήδη προβάλλει την αρχαία ελληνική τεχνολογία και θα βοηθήσει στην προβολή της Αρχαίας Ολυμπίας σε πανελλαδικό, αλλά κυρίως σε διεθνές επίπεδο, αφού οι επισκέπτες, που κάθε χρόνο ανέρχονται στο 1.000.000 άτομα, θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν τα σπάνια εκθέματα της αρχαίας τεχνολογίας, όπως αυτά αναδημιουργήθηκαν από τον Κώστα Κοτσανά. Το μουσείο λειτούργησε ύστερα από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. Αρχαίας Ολυμπίας και κατόπιν συνεργασίας με τους φορείς της πόλης», είπε χαρακτηριστικά.

Η είσοδος στο Μουσείο Αρχιμήδη θα είναι δωρεάν.

Δείτε ΕΔΩ όλα τα εκθέματα αρχαίας Στρατιωτικής Τεχνολογίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι συμβαίνει με την αρχαία τριήρη και το ΠΝ; ΒΙΝΤΕΟ

 

Tags: CULTUREΤΑΞΙΔΙ

Related Posts

Φρεγάτα ΨΑΡΑ
ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«ΨΑΡΑ»: Η ελληνική φρεγάτα περιπολεί στα ανοικτά της Λεμεσού [pics, vids]

07/03/2026 - 18:32
TLP - Best Warrior
ΓΕΑ

Έλληνας και πάλι ο Best Warrior του ΝΑΤΟ: Ιπτάμενος της 330Μ «Κεραυνός» ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος μεταξύ των πιλότων της Συμμαχίας

06/03/2026 - 19:37
TLP - Πολεμική Αεροπορία
ΓΕΑ

Η Πολεμική Αεροπορία στην κορυφή του TLP του NATO: Διακρίσεις για την 330Μ «Κεραυνός» και 347Μ «Περσέας»

06/03/2026 - 19:10

Διαβάστε Επίσης

Μπαχρέιν: Σταθμός αφαλάτωσης υπέστη ζημιές από ιρανικό drone

Ιράν: Έχει σχεδόν επιτευχθεί πλειοψηφική συναίνεση για τον διάδοχο του Χαμενεΐ, μεταδίδουν ιρανικά ΜΜΕ

Τραμπ σε Στάρμερ: Δεν χρειαζόμαστε τα αεροπλανοφόρα σας για έναν πόλεμο που έχουμε κερδίσει

Στροφή 180 μοιρών από Πεζεσκιάν μετά τις επικρίσεις: Τα λόγια μου παρερμηνεύθηκαν

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: ΗΑΕ και Κουβέιτ δέχονται ιρανικές επιθέσεις με πυραύλους και drones

Ιράν: Κόλαση πυρός στην Τεχεράνη – Χτυπήθηκε αποθήκη πετρελαίου [vids]

Καιρός: Γενικά αίθριος με τοπικές νεφώσεις και σποραδικές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1913 ο Κωνσταντίνος ορκίζεται βασιλιάς των Ελλήνων

Top News

Γιώργος Αμούτζας: Όταν έπαιζα στον Σασμό, ήρθαν Κρητικοί σε ένα καφέ και μου είπαν «τώρα έχεις μπλέξει άσχημα»

Βασίλης Τερλέγκας: Μια φορά έπαθα γάγγλιο, μια πάθηση του χεριού, από τα πολλά αυτόγραφα

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου γιόρτασε τα γενέθλιά της στις Μαλδίβες: «Ευγνώμων για τα μαθήματα που μου χάρισε η ζωή»

Ευρυδίκη Βαλαβάνη: Η εξομολόγηση στον Γρηγόρη Μόργκαν για τα γενέθλιά του - «Είσαι όλα όσα ονειρευόμουν»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert