Τι άλλο ζητάνε από τις ΕΔ για τους μετανάστες! Πόσο θ΄ αντέξουν να «κάνουν τα πάντα»;

Ακόμη πιο βαθειά στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ανεξέλεγκτης ροής παράνομων μεταναστών “βουτάνε” οι Ένοπλες Δυνάμεις. Οι οποίες ήδη έχουν προσφέρει πολλά,αλλά φαίνεται ότι ποτέ δεν θεωρούνται αρκετά! Όπως εδώ και μέρες γράφουμε διαμορφώνεται μεθοδικά κλίμα για “στρατικοποιημένες λύσεις” . Δημοσιεύματα -κάποια και με δόση…αγανάκτησης- αναρωτιούνται γιατί δεν αναλαμβάνουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο οι ΕΔ στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί η παράνομη μετανάστευση. Οι πιέσεις και η αγανάκτηση είχαν αποτέλεσμα, αφού από χθες οι διοικητές σημαντικών μονάδων σ΄ όλα ανεξαιρέτως τα ακριτικά νησιά που έχουν υποδεχτεί σημαντικούς αριθμούς μεταναστών και προσφύγων ειδοποιήθηκαν να βρουν και να διαθέσουν προσωπικό το οποίο θα αναλάβει:

•την καταγραφή των παράνομων μεταναστών

•την σίτισή τους

•την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη

Όλα αυτά δεν θα αποτελούσαν αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού αν υπήρχαν πράγματι δυνατότητες για να δώσουν οι ΕΔ περισσότερα απ΄ ότι έχουν ήδη προσφέρει. Όμως κάποιος πρέπει να εξηγήσει στην πολιτική ηγεσία -κι όχι μόνο σ΄ αυτή του ΥΠΕΘΑ- ότι οι μονάδες των ακριτικών νησιών αντιμετώπιζαν σημαντικότατα προβλήματα στη λειτουργία τους πολύ πριν ξεσπάσει το μεταναστευτικό “τσουνάμι”. Λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού. Το τελευταίο έχει πιεστεί δραματικά κι έχει κυριολεκτικά φθάσει στα όριά του. Το ίδιο και οι άνθρωποι που το διοικούν. Ο εκνευρισμός που επικρατεί στις μονάδες είναι ανθρώπινος και γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την “διαχείρισή” του.

Ακόμη κι αυτά δεν θα είχαν σημασία για να τα σχολιάσουμε αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος οι Ένοπλες Δυνάμεις να αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να αφήσουν σε “δεύτερη μοίρα” την κύρια αποστολή τους. Που δεν είναι άλλη από την εθνική ασφάλεια της χώρας. Για την οποία πρέπει πάντα να επαγρυπνούν και κυρίως να ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη τεράστια εμπλοκή στο θέμα της μετανάστευσης. Πλοία του Στόλου μας περιπολούν διαρκώς στο Αιγαίο κι έχουν διπλασιάσει τα ποσοστά έγκαιρων εντοπισμών δουλεμπορικών. Δυνάμεις του στρατού έχουν αναλάβει την σίτιση μεγάλου αριθμού μεταναστών . Ιατρικό προσωπικό όπου υπάρχει απασχολείται σχεδόν αποκλειστικά πλέον με την περίθαλψη μεταναστών. Τα ελικόπτερα της ΠΑ και του ΠΝ έχουν εκτελέσει πολλές αποστολές έρευνας διάσωσης μεταναστών στο Αιγαίο. Τώρα τους ζητάμε κι άλλα. Κι όπως όλα δείχνουν -και μακάρι αυτή τη φορά να διαψευστούμε- θα έρθει σύντομα η στιγμή που κάποιοι θα θελήσουν να τους αναθέσουν και αποστολές “επιβολής της τάξης” σε περιοχές που το θέμα των μεταναστών παίρνει εκρηκτικές διαστάσεις.

Οι ελληνικές ΕΔ έχουν μάθει χρόνια τώρα να καλούνται να υποκαταστήσουν το “ανάπηρο” κράτος . Όμως δεν μπορεί όλα να τα περιμένουμε απ΄ αυτές. Το σχοινί έχει τεντωθεί επικίνδυνα και μπορεί εύκολα να σπάσει. Χρειάζεται προσοχή και φειδώ στην χρησιμοποίησή τους ,Οι ΕΔ υπάρχουν για συγκεκριμένη και πολύ σοβαρή αποστολή. Ας μην το ξεχνάμε αυτό.