Τι προτείνουν οι στρατιωτικοί να αλλάξει στο νομοσχέδιο Γεννηματά

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών κατέθεσε πρόταση -τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας  «Φάροι, Στρατολογία και άλλες διατάξεις».

Η πρόταση έχει να κάνει με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για το προσωπικό των ΕΔ.

Αναλυτικά οι προτάσεις των στρατιωτικών:

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

1. Οι μειώσεις στους μισθούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, από το 2010 μέχρι σήμερα και με κριτήριο την οικογενειακή τους κατάσταση έχουν ως εξής: Για τους άγαμους 41,1%, για τον έγγαμο χωρίς παιδιά 41,3%, για τον έγγαμο με ένα παιδί 42,8%, για τον έγγαμο με δύο παιδιά 50,9%, για τον έγγαμο με τρία παιδιά 49,3%, για τον έγγαμο με τέσσερα παιδιά 49,2%. Σήμερα, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες οι κατηγορίες της ιεραρχίας των στρατιωτικών έχουν πλέον φτωχοποιηθεί. Πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει τεκμηριωμένα την αύξηση ατυχημάτων / συμβάντων με την δυσαρέσκεια των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για την εργασιακή, οικονομική, οικογενειακή και ευρύτερα κοινωνική τους κατάσταση. Η αποκατάσταση της εργασιακής ασφάλειας και της αξιοπρέπειας των στρατιωτικών δεν μπορεί παρά να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της αμυντικής πολιτικής.

2. Πρώτο, εφικτό και άμεσο βήμα είναι η αναβάθμιση της μέριμνας για το μόνιμο στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Πρόκειται για εύκολα και κυρίως αδάπανα μέτρα, τα οποία αναβαθμίζουν όχι μόνο την ποιότητα ζωής των στελεχών, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις ισοδυναμούν με παροχές σε είδος προς κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες, οι οποίες αυξάνουν το πραγματικό εισόδημα.

3. Με την πρώτη υποπαράγραφο της παραγράφου 1 του μόνου άρθρου αποσαφηνίζεται ότι γονείς μονογονεϊκής οικογένειας είναι και εκείνοι που έχουν ενήλικα τέκνα, τα οποία δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους. Με την προτεινόμενη ρύθμιση διασφαλίζεται η εφαρμογή των υφιστάμενων ευεργετημάτων της με αριθμό Φ.400/32/82424/Σ.343/27.5.2011 απόφασης ΥΕΘΑ «Διοικητικά και άλλα μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξέα και κοινωνικά προβλήματα» (ΦΕΚ Β΄ 1139/3-6-2011), όπως τροποποιήθηκε με τη Φ.400/46/83395/Σ.447/8.8.2011 απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1800/9-8-2011) και τη Φ.400/10/81896/Σ.298/11-5-2012 απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1646/11-5-2012), και στη συγκεκριμένη κατηγορία στελεχών.

4. Με τη δεύτερη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου καθίσταται σαφές ότι για την εφαρμογή της ίδιας υπουργικής απόφασης ως στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων νοούνται και οι μη μονιμοποιηθέντες Επαγγελματίες Οπλίτες.

5. Με την τρίτη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου καθίσταται σαφές ότι γονείς μονογονεϊκών οικογενειών που ασκούν τη γονική μέριμνα ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, καθώς και διαζευγμένοι γονείς που ασκούν την επιμέλεια ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου δεν εκτελούν υπηρεσίες που απαιτούν διανυκτέρευση, ενώ σε στρατιωτικές ασκήσεις συμμετέχουν μόνον εφόσον σωρευτικά, αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και δεν συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

6. Με την τέταρτη και την πέμπτη υποπαραγράφους της αυτής παραγράφου απαλλάσσονται από τη συμμετοχή σε ασκήσεις οι στρατιωτικοί που προστατεύουν ΑΜΕΑ, υπό την προϋπόθεση ότι συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.

7. Με την έκτη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου, σε περίπτωση συζευγμένων πολύτεκνων ή με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο στρατιωτικών απαλλάσσεται των ασκήσεων ο ένας εκ των δύο, εφόσον, σωρευτικά, αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι. Το αυτό εφαρμόζεται και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων ο/η σύζυγος δεν είναι στρατιωτικός

8. Με την έβδομη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου επιχειρείται ένα πρώτο ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια αποσύνδεσης των παροχών σε είδος από την αρχαιότητα και της σύνδεσής τους με κοινωνικά κριτήρια. Με την προτεινόμενη ρύθμιση καταργείται η κατά απόλυτη προτεραιότητα στέγασης σε στρατιωτικά οικήματα των υψηλόβαθμων Αξιωματικών. Ταυτόχρονα, παρέχεται το δικαίωμα αυτό σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν άνεργο σύζυγο και τουλάχιστον ένα (1) ανήλικο τέκνο.

9. Με την όγδοη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ περισσότερων δικαιούχων στέγασης σε στρατιωτικά οικήματα προηγείται όχι πλέον ο αρχαιότερος, αλλά το στέλεχος με το χαμηλότερο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

10. Με την ένατη υποπαράγραφο της ανωτέρω παραγράφου του αυτού άρθρου ορίζεται ότι η χρονική διάρκεια της προσωρινής στέγασης σε στρατιωτικά οικήματα δεν καθορίζεται πλέον με απόφαση του Αρχηγού του Οικείου Κλάδου, αλλά με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

11. Με τη δέκατη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου επέρχεται εξομοίωση της μοριοδότησης των ετών υπηρεσίας των στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που δικαιούνται παραθερισμού στα αντίστοιχα κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε άνιση μεταχείρισή τους.

12. Με την ενδέκατη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου προστίθενται στους δικαιούχους παραθερισμού στα αντίστοιχα κέντρα των Ενόπλων Δυνάμεων και οι τρίτεκνες οικογένειες.

13. Με τη δωδέκατη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου προβλέπεται ότι σε περίπτωση ισοψηφίας μεταξύ περισσότερων δικαιούχων παραθερισμού προηγείται όχι πλέον ο αρχαιότερος, αλλά το στέλεχος με το χαμηλότερο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

14. Με τη δέκατη τρίτη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου επεκτείνεται και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων η ρύθμιση του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα σχετικά με τη χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αποκαθίσταται η συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, αφού η χορήγηση της εν λόγω άδειας σε στρατιωτικούς τελεί υπό αυστηρότερους όρους που δυσχεραίνουν αδικαιολόγητα την άσκηση του αντίστοιχου δικαιώματος.

15. Με τη δέκατη τέταρτη υποπαράγραφο της αυτής παραγράφου καθιερώνεται δικαίωμα προσέλευσης μια (1) ώρα μετά την προβλεπόμενη ώρα προσέλευσης για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να συνοδεύσουν τα ανήλικα τέκνα τους στο σχολείο.

16. Με τη δεύτερη παράγραφο του αυτού ως άνω μόνου άρθρου επεκτείνεται το καθεστώς προσαύξησης της κανονικής άδειας όσων υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

17. Με την τρίτη παράγραφο καθίσταται σαφές ότι δικαιούχος υγειονομικής περίθαλψης είναι οποιοσδήποτε από τους δυο (2) συζύγους και

18. Με την τέταρτη παράγραφο διευρύνεται το δικαίωμα πρόσβασης σε Στρατιωτικές Λέσχες, ώστε πλέον να περιλαμβάνει εν ενεργεία Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς.

19. Με την πέμπτη παράγραφο το καθεστώς της ειδικής άδειας προσωπικού λόγω ειδικών νόσων τέκνων επεκτείνεται και στα στελέχη που έχουν με δικαστική απόφαση την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες.

20. Με την πρώτη υποπαράγραφο της έκτης παραγράφου διασφαλίζεται ότι στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με περισσότερα από τρία παιδιά δεν μετατίθενται παρά μόνο με αίτησή τους ή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση. Το ίδιο ισχύει και για τα τέκνα τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών. Συνακόλουθα, με την εικοστή δεύτερη παράγραφο προσαρμόζεται ανάλογα το αντίστοιχο άρθρο του Νόμου 3883/2010 «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 167 24-9-2010).

21. Με τη δεύτερη υποπαράγραφο της ανωτέρω παραγράφου διευκρινίζεται ότι τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων δικαιούνται να εμφανίζονται ενώπιον των Πειθαρχικών Συμβουλίων, είτε αυτοπροσώπως (και μετά συνηγόρου), είτε εκπροσωπούμενα από πληρεξούσιο Δικηγόρο.

22. Με τις παραγράφους 8 – 10 ρυθμίζονται θέματα συνυπηρέτησης των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων με τους/τις συζύγους τους. Οι σχετικές ρυθμίσεις αποτελούν εκδήλωση της κατοχυρωμένης στο άρθρο 21 του Συντάγματος υποχρέωσης του Κράτους να μεριμνά για την οικογένεια.

23. Με την παράγραφο 11 επεκτείνεται και στους Ανθυπασπιστές – Υπαξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων η υποχρεωτικότητα μετάθεσής τους εφόσον έχουν εκλεγεί στα αιρετά όργανα του α΄ και β΄ βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως συμβαίνει με τους δημοσίους, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβεστικούς υπαλλήλους.

24. Επισημαίνεται ότι η παρούσα τροπολογία δεν προξενεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση.

Β. ΔΙΑΤΑΞΗ ΝΟΜΟΥ

Άρθρο 1

Μέριμνα Προσωπικού

1. Τροποποιείται η υπ΄ αριθμ. Φ.400/32/82424/Σ.343/27.5.2011 απόφαση ΥΕΘΑ «Διοικητικά και άλλα μέτρα για κατηγορίες στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οξέα και κοινωνικά προβλήματα» (ΦΕΚ Β΄ 1139/3-6-2011), όπως τροποποιήθηκε με τη Φ.400/46/83395/Σ.447/8.8.2011 απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1800/9-8-2011) και τη Φ.400/10/81896/Σ.298/11-5-2012 απόφαση ΥΕΘΑ (ΦΕΚ Β΄ 1646/11-5-2012), ως ακολούθως:

α. Στο τέλος του κειμένου της υποπαραγράφου α του άρθρου 1 προστίθεται η εξής φράση: «καθώς και ενός ή περισσότερων ενήλικων τέκνων, τα οποία δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους.»

β. Από το τρίτο εδάφιο της υποπαραγράφου γ του άρθρου 1 διαγράφεται δις η λέξη «μονιμοποιηθέντες».

γ. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 τροποποιείται ως εξής: «Γονείς μονογονεϊκών οικογενειών που ασκούν τη γονική μέριμνα ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, καθώς και διαζευγμένοι γονείς που ασκούν την επιμέλεια ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου, εκτελούν μόνο υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και σε περίπτωση που δεν υφίστανται τέτοιες, απαλλάσσονται. Απαλλάσσονται, επίσης, από τη συμμετοχή τους στις ασκήσεις, εφόσον, σωρευτικά, αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι.»

δ. Η υποπαράγραφος α της παραγράφου 3 του άρθρου 2 τροποποιείται ως εξής: «Εφόσον έχουν σύζυγο ΑΜΕΑ απαλλάσσονται όλων των υπηρεσιών. Απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, εφόσον, σωρευτικά, αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι. Σε περίπτωση εφαρμογής κυλιόμενου ωραρίου, έχουν δικαίωμα επιλογής του χρόνου εργασίας.

ε. Η υποπαράγραφος β της παραγράφου 3 του άρθρου 2 τροποποιείται ως εξής: «Εφόσον έχουν τέκνο ΑΜΕΑ, εκτελούν υπηρεσίες που δεν απαιτούν διανυκτέρευση και, σε περίπτωση που δεν υφίστανται τέτοιες, απαλλάσσονται. Απαλλάσσονται από τη συμμετοχή τους σε ασκήσεις, εφόσον, σωρευτικά, αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι. Στην περίπτωση των συζευγμένων στρατιωτικών τα εν λόγω ευεργετήματα απολαμβάνει ο ένας εκ των δύο, κατά περίπτωση και κατόπιν υποβολής σχετικής αναφοράς».

στ. Η παράγραφος 4 του άρθρου 2 τροποποιείται ως εξής: «Σε περίπτωση συζευγμένων πολύτεκνων ή με ένα τουλάχιστον ανήλικο τέκνο στρατιωτικών απαλλάσσεται των ασκήσεων ο ένας εκ των δύο, εφόσον, σωρευτικά, αυτό είναι δυνατόν εκ της φύσεως των καθηκόντων τους και της ασκήσεως και συντρέχουν σοβαροί οικογενειακοί λόγοι. Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των οποίων ο/η σύζυγος δεν είναι στρατιωτικός».

ζ. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 5 προστίθεται υποπαράγραφος ε ως εξής: «ε. Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, που έχουν άνεργο σύζυγο και τουλάχιστον ένα ανήλικο τέκνο»

η. Η υποπαράγραφος στ της παραγράφου 3 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «Σε περίπτωση ισοψηφίας, προτεραιότητα έχει το στέλεχος με το χαμηλότερο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα».

θ. Η παράγραφος 4 του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, μετά από σύμφωνη γνώμη της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, καθορίζεται η χρονική διάρκεια της προσωρινής στέγασης των δικαιούχων όλων των κατηγοριών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια εφαρμογής του παρόντος άρθρου».

ι. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 6 προστίθεται υποπαράγραφος ε ως εξής: «ε. Των τρίτεκνων οικογενειών».

ια. Η υποπαράγραφος β της παραγράφου 4 του άρθρου 6 τροποποιείται ως εξής: «Πολιτικό προσωπικό: Οι μόνιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ΣΕΙΔ) αορίστου χρόνου παραθερίζουν με βάση κοινωνικά κριτήρια, όπως αυτά καθορίζονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου και με μοριοδότηση των κριτηρίων, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 4α του παρόντος άρθρου, πλην της περίπτωσης 4α (1), καθώς και με μοριοδότηση των ετών υπηρεσίας τους, αντίστοιχη με εκείνη του στρατιωτικού προσωπικού»

ιβ. Η υποπαράγραφος δ της παραγράφου 4 του άρθρου 6 τροποποιείται ως εξής: «Σε περίπτωση ισοψηφίας, προτεραιότητα έχει το στέλεχος με το χαμηλότερο ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.»

ιγ. Η παράγραφος 7 του άρθρου 9 τροποποιείται ως εξής: «Σε όλες τις προαναφερόμενες περιπτώσεις η άδεια ανατροφής τέκνου, ολόκληρη ή μέρος αυτής, εξαντλείται αποκλειστικά μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων (4) ετών του τέκνου».

ιδ. Στο άρθρο 10 προστίθεται παράγραφος 3 ως εξής: «α. Το προσωπικό της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, με διαταγή του Διοικητή της Μονάδας, προσέρχεται στη Μονάδα όπου υπηρετεί για ανάληψη υπηρεσίας καθημερινά μία (1) ώρα αργότερα, προκειμένου να συνοδεύει με ασφάλεια το/α ανήλικο/α τέκνο/α του στο δημόσιο ή ιδιωτικό ίδρυμα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. β. Για τη χορήγηση της αδείας ο γονέας υποβάλλει κάθε χρόνο, άπαξ, στη Μονάδα του σχετική αίτηση, αναφέροντας το γεγονός της αδυναμίας, ελλείψει ετέρου προσώπου, φύλαξης και συνοδείας του/των τέκνου/ων τουστο ανωτέρω ίδρυμα».

2. Τροποποιείται η υπ΄ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/φ.51/578/οικ. 6378/4-3-2008 υπουργική απόφαση «Προσαύξηση της κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές» (ΦΕΚ 475 Β΄), ως ακολούθως:

«Η παράγραφος 5 της υπ΄ αριθμ. ΔΙΔΑΔ/φ.51/578/οικ. 6378/4-3-2008 υπουργικής απόφασης «Προσαύξηση της κανονικής άδειας των υπαλλήλων που υπηρετούν σε παραμεθόριες περιοχές» (ΦΕΚ 475 Β΄), τροποποιείται ως εξής: «Η παρούσα απόφαση εφαρμόζεται και στο προσωπικό που υπηρετεί στο Δημόσιο, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. α΄ και β΄ βαθμού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου, καθώς και στα μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

3. Τροποποιείται το ΠΔ 432/1983 «Υγειονομική περίθαλψη των Στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος, καθώς και των μελών των οικογενειών τους» (ΦΕΚ Α ‘ 162), ως ακολούθως:

α. Η παράγραφος 1 περίπτωση α του άρθρου 3 τροποποιείται ως εξής: «Ο/Η σύζυγος του/της δικαιούχου Στρατιωτικού, περιλαμβανομένης και αυτού/αυτής που βρίσκεται σε διάσταση.»

β. Η περίπτωση β της παραγράφου 1 του άρθρου 3 καταργείται.

4. Τροποποιείται ο Νόμος 324 της 20/27 Οκτ. 1914 «Περί συστάσεως και λειτουργίας στρατιωτικών λεσχών» (ΦΕΚ Α΄ 307), ως ακολούθως:

«Το άρθρο 1 του Νόμου 324 της 20/27 Οκτ. 1914 «Περί συστάσεως και λειτουργίας στρατιωτικών λεσχών» (ΦΕΚ Α΄ 307) αντικαθίσταται ως εξής: «Οι εν ενεργεία Αξιωματικοί, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί του Στρατού Ξηράς, που υπηρετούν σε φρουρές στις οποίες λειτουργούν Στρατιωτικές Λέσχες, μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτές εφόσον: α) Υποβάλλουν αίτηση εγγραφής τους, β) Εγγραφούν ως μέλη τους και γ) Καταβάλλουν μηνιαία συνδρομή μέλους ίση με το 0,3% του εκάστοτε βασικού μισθού Ανθυπολοχαγού οι Αξιωματικοί, 0,2 % του εκάστοτε βασικού μισθού Ανθυπασπιστού οι Ανθυπασπιστές και 0,1 % του εκάστοτε βασικού μισθού Λοχία οι Υπαξιωματικοί. Η μηνιαία συνδρομή, μπορεί να καταβάλλεται σε μηνιαία, διμηνιαία, τριμηνιαία ή εξαμηνιαία βάση».

5. Τροποποιείται ο Νόμος 1911/1990 «Εισαγωγή γυναικών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, ρύθμιση στρατολογικών θεμάτων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 166) ως ακολούθως:

«Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του Νόμου 1911/1990 «Εισαγωγή γυναικών στις ανώτατες στρατιωτικές σχολές, ρύθμιση στρατολογικών θεμάτων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α’ 166) αντικαθίσταται ως εξής: «Το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο έχει τέκνο που πάσχει από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down είτε σύζυγο ή γονέα ή άγαμο τέκνο που πάσχει από νόσημα, το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούται ειδικής άδειας με αποδοχές, πέραν της κανονικής μέχρι τριάντα (30) ημέρες το χρόνο Το προηγούμενο εδάφιο ισχύει και για το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο με δικαστική απόφαση έχει την επιμέλεια ατόμου με ειδικές ανάγκες».

6. Τροποποιείται ο Νόμος 3883/2010 «Υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων – Θέματα διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας και συναφείς διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 167/24-9-2010), ως ακολούθως:

α. Η υποπερίπτωση α της περίπτωσης 2 της πρώτης παραγράφου του άρθρου 5 τροποποιείται ως εξής: «Την οικογενειακή τους κατάσταση. Οι πολύτεκνοι, οι γονείς τριών (3) τέκνων ή γονείς ενός (1) τουλάχιστον τέκνου με δυσίατο νόσημα, ένα (1) τέκνο (στρατιωτικός) οικογένειας με τρία (3) τέκνα, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, δημόσιοι πολιτικοί υπάλληλοι ή/και στρατιωτικοί, γονείς μονογονεϊκών οικογενειών καθώς και πάσχοντες από ανίατα ή δυσίατα νοσήματα μετατίθενται μόνο κατόπιν πρότερης σχετικής αναφοράς τους. Για τον προσδιορισμό του εν λόγω κριτηρίου, ως μέλη της οικογένειας θεωρούνται ο σύζυγος και τα άγαμα παιδιά ηλικίας μέχρι δεκαοκτώ (18) ετών ή μέχρι είκοσι πέντε (25) ετών εάν φοιτούν σε σχολές τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, της φοίτησης βεβαιούμενης με πιστοποιητικό της οικείας Σχολής, καθώς και τα ανίκανα για εργασία, λόγω αναπηρίας, άγαμα παιδιά ανεξάρτητα από ηλικία. Η ανικανότητα για εργασία πιστοποιείται από την Ανωτάτη κατά κλάδο Υγειονομική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου.»

β. Η παράγραφος 2 του άρθρου 47 τροποποιείται ως εξής: «Η διαδικασία διεξάγεται προφορικώς και τη διευθύνει ο Πρόεδρος, ο οποίος αποφασίζει και για το αν αυτή θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών, αναλόγως του αντικειμένου της υπόθεσης. Ο εγκαλούμενος έχει δικαίωμα να παραστεί είτε αυτοπροσώπως είτε δια ή μετά πληρεξουσίου Δικηγόρου.»

7. Τροποποιείται ο Νόμος 1910 της 25 Σεπτεμ./3 Οκτωβρίου 1944 «Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως της νομοθεσίας «περί προστασίας πολυτέκνων»» (ΦΕΚ Α΄ ), ως ακολούθως:

«Η τρίτη παράγραφος του άρθρου 10 του Νόμου 1910 της 25 Σεπτεμ./3 Οκτωβρίου 1944 «Περί κωδικοποιήσεως και συμπληρώσεως της νομοθεσίας «περί προστασίας πολυτέκνων»» (ΦΕΚ Α΄ 229) τροποποιείται ως εξής: «Πολύτεκνοι ή τέκνα αυτών δημόσιοι ή στρατιωτικοί υπάλληλοι τοποθετούνται στον τόπον των συμφερόντων τους, εφ΄ όσον ο νόμος το επιτρέπει και δε μετατίθενται παρά μόνο με αίτησή τους ή με πράξη που δεν επιτρέπει την παραμονή τους στον τόπο της θέσης τους. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για δημόσιους πολιτικούς ή στρατιωτικούς υπαλλήλους, που είναι γονείς τριών τέκνων ή τέκνα οικογένειας με τρία παιδιά».

8. Τροποποιείται ο Νόμος 2946/2001 «Υπαίθρια Διαφήμιση, Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 224), ως ακολούθως:

α. Η πρώτη παράγραφος του άρθρου 21 τροποποιείται ως εξής: «Τακτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και ιδιωτικού δικαίου (που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου), που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων ή ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης, αποσπώνται υποχρεωτικά, εφόσον κατατεθεί αίτηση του/της ενδιαφερομένου/νης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα, στην περιοχή που υπηρετεί ο σύζυγός τους».

β. Η δεύτερη παράγραφος του άρθρου 21 τροποποιείται ως εξής: «Η απόσπαση διενεργείται με κοινή απόφαση των συναρμόδιων Υπουργών, που εκδίδεται κατόπιν σχετικής αίτησης του υπαλλήλου και σύμφωνης γνώμης μονομελών ή συλλογικών οργάνων (π.χ. ΔΣ) των εμπλεκομένων φορέων. Αρνητική γνωμοδότηση δικαιολογείται μόνο για σοβαρό υπηρεσιακό λόγο, που διαπιστώνεται και αιτιολογείται επαρκώς από το μονομελές ή το συλλογικό όργανο και γνωρίζεται στον υπάλληλο».

γ. Στο άρθρο 21 προστίθεται τρίτη και τέταρτη παράγραφοι ως εξής: «3. Η ανωτέρω απόσπαση διενεργείται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει την ημερομηνία αποχώρησης του στρατιωτικού προς το νέο τόπο μετάθεσης/απόσπασης/παρουσίασης. 4. Σε περίπτωση που η απόσπαση δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω έλλειψης οργανικής θέσης (λόγω ειδικότητας) του υπαλλήλου που πρέπει να αποσπαστεί, η απόσπαση διενεργείται σε συναφή ειδικότητα ή σε περίπτωση που και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί σε άλλη θέση, έστω και εκτός οργανικής, όπου ο/η υπάλληλος μπορεί να ανταποκριθεί σύμφωνα με τις ικανότητές του, καθήκοντα ή προσόντα του.».

1. Τροποποιείται ο Νόμος 3754/2009 «Ρύθμιση όρων απασχόλησης των νοσοκομειακών ιατρών του ΕΣΥ, σύμφωνα με το π.δ.76/2005 και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 43), ως ακολούθως:

α. Μετά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 10 προστίθεται τρίτη παράγραφος ως εξής: «Ο ανωτέρω περιορισμός της πενταετίας δεν ισχύει για το προσωπικό τις παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου που είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων ή ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού, Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και μετατίθενται. Στην περίπτωση αυτή το παραπάνω προσωπικό ακολουθεί υποχρεωτικά το στέλεχος που μετατίθεται».

β. Η τρίτη παράγραφος του άρθρου 10 αναριθμείται σε τέταρτη παράγραφο.

10. Τροποποιείται ο Νόμος 3454/2006 «Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 75), ως ακολούθως:

«Το εδ. γ΄ της παρ. 3 του άρθρου 1 του Νόμου 3454/2006 «Ενίσχυση της οικογένειας και λοιπές διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 75) τροποποιείται ως εξής: «Πολύτεκνοι ή τέκνα αυτών δημόσιοι υπάλληλοι τοποθετούνται εις τον τόπον των συμφερόντων αυτών, εφ΄ όσον ο νόμος επιτρέπει τούτο και δε μετατίθενται παρά μόνον τη αιτήσει των ή δια πράξιν μη επιτρέπουσαν την παραμονήν των εις τον τόπον της θέσεώς των. ‘’Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου ισχύει και για δημόσιους πολιτικούς διοικητικούς υπαλλήλους, ως και στο μόνιμο ένστολο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι γονείς τριών τέκνων ή για ένα τέκνο οικογένειας με τρία παιδιά, που είναι δημόσιοι πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι ή στρατιωτικοί….».

11. Τροποποιείται ο Νόμος 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄ 87), ως ακολούθως:

α. «Στο άρθρο 93 προστίθεται παράγραφος 9 ως εξής «9. Με την έννοια των υπαλλήλων της παραγράφου 7 του παρόντος άρθρου νοούνται και οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων.»

β. «Στο άρθρο 182 του ν.3852/2010 (ΦΕΚ Α΄ 87) προστίθεται παράγραφος 11 ως εξής «11. Με την έννοια των υπαλλήλων της ανωτέρω παραγράφου νοούνται και οι Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων».

Διαβάστε ακόμη:

Οι δύο σημαντικές ρυθμίσεις για στρατιωτικούς που κόπηκαν από το νόμο Γεννηματά

Οι ρυθμίσεις για στρατιωτικούς στο νόμο Γεννηματά – Ποιοι «μπαίνουν» στην «παραμεθόριο»