Τι θα σημάνει η κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης που δρομολογείται

Πληθαίνουν οι φήμες και μεγαλώνει η ανησυχία για την πιθανή κατάργηση της στρατιωτικής δικαιοσύνης.

Μετά από το δημοσίευμα του Onalert υπήρξαν πολλά μηνύματα στρατιωτικών που στην πλειοψηφία τους εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο υπαγωγής τους στην τακτική δικαιοσύνη και τις συνέπειες που θα έχει στην πειθαρχία του στρατεύματος και την υπηρεσιακή τους εξέλιξη.

Είναι ποροφανές ότι θα πρόκειται, εάν επαληθευτεί, για μια άστοχη πολιτική κίνηση, εφόσον είναι πολιτική και όχι προσωπικών μικροσυμφερόντων κάποιων, που εμπλέκονται ως ειδήμονες.

Αυτό, δε, που φοβούνται περισσότερο οι στρατιωτικοί είναι ότι, μια πολύχρονη καθυστέρηση στην απονομή δικαίου στους «εγκαλουμένους – κατηγορουμένους» θα επιφέρει πολύχρονη καθυστέρηση στις κρίσεις και προαγωγές με δυσμενείς συνέπειες στον οικογενειακό – οικονομικό προγραμματισμό, ειδικά σήμερα .
 
Η στρατιωτική δικαιοσύνη, απόλυτα δεσμευμένη από το άρθρο 97 του Συντάγματος, χαρακτηρίζεται ακόμη για τη συνέπειά της, το ταχύτατο ρυθμό απονομής δικαίου και την ποιότητα των αποφάσεών της, έναντι της τακτικής δικαιοσύνης η οποία λόγω του υπερβολικού αριθμού των ποινικών υποθέσεων καθυστερεί και πέρα από τα 4 χρόνια.
 
Ήδη οι στρατιωτικοί τα τελευταία 5 χρόνια της δημοσιονομικής προσαρμογής δέχονται θεσμικές αλλαγές κατ΄ επιταγή της Τρόικας, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ιδιαιτερότητα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έναντι αυτών των Ευρωπαϊκών Χωρών. Υγεία – νοσοκομεία, μετοχικά ταμεία, ιεραρχία – εξέλιξη, μισθοδοσία και τώρα η στρατιωτική δικαιοσύνη.
 
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν πρέπει να επιτρέψει αυτό που από φήμες δρομολογείται, να σταθμίσει τις συνέπειες και να προσπαθήσει να αναβαθμίσει το θεσμό, όπως ακριβώς συμβαίνει στα δικαιοκρατούμενα δημοκρατικά κράτη.