Το Δαχτυλίδι: Ενάμισης αιώνας ελληνικής ιστορίας σ’ενα συγκλονιστικό μυθιστόρημα

Το Δαχτυλίδι είναι το πρώτο μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου. Μέσα από προσωπικές εμπειρίες και αφηγήσεις αληθινών περιστατικών, αποτυπώνει ενάμιση αιώνα ελληνικής ιστορίας και φωτίζει άγνωστες, στο ευρύ κοινό, πτυχές της. Ακόμα περισσότερο, όμως, σκιαγραφεί το πώς οι ανθρώπινες σχέσεις και οι αξίες της οικογένειας δοκιμάζονται και εξελίσσονται υπό ακραίες συνθήκες, σαν αυτές ενός πολέμου.

Ο συγγραφέας του βιβλίου Γιώργος Παπαδόπουλος – Κυπραίος δήλωσε οτι ‘Το Δαχτυλίδι’ πρόκειται για ένα Μυθιστόρημα που μέσα από τη ζωή μιας οικογένειας και των απογόνων της από τον καιρό της Επανάστασης του ’21 μέχρι και το 1959, φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές για την προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους και την πραγμάτωση του εθνικού τους πόθου για Ένωση με την Ελλάδα..
Τόνισε οτι έζησε ο ίδιος μια μικρή περίοδο της ιστορικής αυτής διαδρομής, που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την μακραίωνη ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Έχει και Λεωνίδες, έχει και Εφιάλτες. Έχει Διάκους και Μπουμπουλίνες. Η ευχή της Σπαρτιάτισσας μάνας «Ή να γυρίσεις νικητής ή να σε φέρουν νεκρό, ξαπλωμένο πάνω στην ασπίδα σου» μεταφράστηκε άξια από την Κύπρια μάνα που διαμαρτυρήθηκε γιατί δεν την άφησαν να σκοτώσει η ίδια τον προδότη γιο της…

Τα διλήμματα που τίθενται όταν κάποιος βρεθεί στη θέση να θυσιάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο γα να σώσει ζωές αγνώστων ή για να συνδράμει αγώνες του έθνους (είναι τόσο ισχυρά που) έχουν τη δύναμη να συντρίψουν μια ψυχή και να φέρουν στην επιφάνεια προτόγνωρα συναισθήματα.
Με γλώσσα πλούσια και πλοκή που παρασέρνει, η αφήγηση του Δαχτυλιδιού είναι τόσο ζωντανή, που μόλις γυρίσετε την τελευταία σελίδα θα αισθανθείτε ότι σφίξατε το χέρι των ηρώων, συνομιλήσατε μαζί τους και σταθήκατε δίπλα τους στις δυσκολότερες, και συνάμα σπουδαιότερες, στιγμές της ζωής τους.

Το Δαχτυλίδι, είναι ένα πολυσύνθετο μυθιστόρημα που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά .Η υπόθεσή του ξεδιπλώνεται σε ενάμιση αιώνα ελληνικής ιστορίας και οι ήρωές του καλούνται όχι μόνο να ξεπεράσουν ανυπέρβλητα εμπόδια, αλλά και να παλέψουν με τον ίδιο τους τον εαυτό. Ένα δακτυλίδι που συμβολίζει την αγάπη, τη θυσία και την πίστη αλλάζει χέρια. Η Ζηνοβία το δίνει στον Αντώνη, όμως η μοίρα τής το επιστρέφει. Το δακτυλίδι χάνεται για χρόνια και συνεχίζει να υπάρχει μόνο στις αναμνήσεις, ώσπου μια μέρα απρόσμενα εμφανίζεται για να ενώσει αυτούς που έπρεπε να είναι εχθροί.

Μέσα από τις σελίδες του Δαχτυλιδιού οι ήρωες πολεμάνε ενάντια στη μοίρα, και συχνά ενάντια στη λογική, για να αποδείξουν ότι οι μεγαλύτερες αλήθειες δεν χαρίζονται, αλλά ούτε και εξαγοράζονται. Και μέσα από τις σελίδες του θα συγκινηθείτε, θα συλλογιστείτε και θα αγαπήσετε σαν να είναι η πρώτη σας φορά.

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου φέρνει στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές για την προσφορά των Κυπρίων στους αγώνες του Έθνους και για την πραγμάτωση του εθνικού τους πόθου, την Ένωση της Κύπρου με τη «μητέρα» Ελλάδα.
Στο Δαχτυλίδι, το πρώτο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιώργου Παπαδόπουλου-Κυπραίου, που βασίζεται σε πραγματικά περιστατικά, έξι γενιές Ελλήνων διασχίζουν ενάμιση αιώνα ιστορίας. Κύπριοι αγωνιστές φεύγουν μυστικά από το νησί τους και συμμετέχουν στην επανάσταση του ’21, στις κρητικές επαναστάσεις, στους Βαλκανικούς. Πολεμούν με τους Συμμάχους στους δύο Παγκόσμιους Πολέμους «για την ελευθερία των λαών», όμως οι ίδιοι παράμειναν υπόδουλοι.

Η Ένωση αποτελούσε τον πυρήνα της εθνικής συνείδησης των ελλήνων της Κύπρου και την επιδιώκουν με ειρηνικούς τρόπους… Μετά από τρία δημοψηφίσματα, που αγνόησαν οι κατακτητές, καταφεύγουν στα όπλα. Ιδρύουν την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ), της οποίας ο συγγραφέας υπήρξε μέλος, και πολεμούν τους άγγλους στα βουνά και στις πόλεις.
Ανάμεσα σε όλα αυτά το δακτυλίδι, σύμβολο της αγάπης και της πίστης, που έδωσε η Ζηνοβία στον άντρα της, χάνεται για χρόνια. Αλλάζει χέρια… Συνεχίζει να υπάρχει μόνο στις αναμνήσεις της, ώσπου μια μέρα, απρόσμενα, εμφανίζεται για να ενώσει αυτούς που έπρεπε να είναι εχθροί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια ήταν η ΕΟΚΑ; 1η Απριλίου 1955 ξεκινά ο απελευθερωτικός αγώνας της

Βιβλίο-ντοκουμέντο για την αγγλική κατοχή στη Κύπρο