Το Λιμενικό στο επίκεντρο των ερευνών για τη Χρυσή Αυγή – ΒΙΝΤΕΟ

Οι αποκαλύψεις για τη δράση της Χρυσής Αυγής και τις διασυνδέσεις της λαμβάνουν μορφή χιονοστιβάδας, καθώς μετά τις έρευνες για τους πιθανούς θύλακες της Χρυσής Αυγής στα σπλάχνα της ΕΛ.ΑΣ τώρα βγαίνει στο φως της δημοσιότητας και η σχέση της με το Λιμενικό Σώμα. 

Όπως έγινε γνωστό, η αρμόδια υπηρεσία του Λιμενικού πριν από μερικούς μήνες είχε χρειαστεί να προχωρήσει στη διενέργεια διοικητικής διερεύνησης καταγγελιών για σχέσεις του Λιμενικού Σώματος με τη Χρυσή Αυγή.

 

Η έρευνα, όπως προκύπτει από έγγραφο που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού (σ.σ. 24 Μαΐου 2013), γινόταν από Ανώτατο Αξιωματικό, μετά από καταγγελίες ότι στο ΤΕΙ του Πειραιά υπήρχαν αφίσες της Χρυσής Αυγής που είχαν τυπωθεί πάνω σε υπηρεσιακά έγγραφα του Λιμενικού Σώματος, μη διαβαθμισμένα που αφορούσαν τη διακίνηση αναλώσιμων, έγγραφα στα οποία μπορούσε να έχει πρόσβαση μόνο κάποιος που υπηρετούσε στη συγκεκριμένη υπηρεσία και έφεραν μάλιστα και αριθμό πρωτοκόλλου.

Ερώτηση για το συγκεκριμένο περιστατικό είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς σημειώνοντας ότι ειδικά για το Λιμενικό δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη δημοσιότητα ανάλογο κρούσμα, καθώς το Μάρτιο του 2010, άνδρες των ΟΥΚ παρέλασαν φωνάζοντας ρατσιστικά και υπερεθνικιστικά-σωβινιστικά συνθήματα. Οι βουλευτές εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη «διασύνδεση τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, και αντίστοιχα τη διείσδυση της τελευταίας σε κρατικούς μηχανισμούς με ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματος».

 

Στην έγγραφη απάντησή του, ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης επιβεβαίωνε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργείται Διοικητική Διερεύνηση από Ανώτατο Αξιωματικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωνε επίσης τους βουλευτές ότι η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής σε κάθε περίπτωση αποδεδειγμένης εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, ειδικά δε όταν αυτή αφορά στην προσβολή ή περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών, κινεί άμεσα τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, τηρώντας πάντοτε ενήμερες τόσο τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές όσο και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων.

Όπως διαβεβαίωνε ο τότε υπουργός, «πρακτικές συγκάλυψης δεν νοούνται ούτε γίνονται ανεκτές και όποτε και εάν διαπιστώνονται πατάσσονται πειθαρχικά από πλευράς της προαναφερόμενης Διεύθυνσης και αναγγέλλονται παραχρήμα στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές».

ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΘΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μια ημέρα αφού ξήλωσαν αξιωματικούς της αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε έφοδος των εσωτερικών υποθέσεων στα αστυνομικά τμήματα Νίκαιας, Ρέντη και Καμινίων, μετά τις καταγγελίες του προέδρου της μουσουλμανικης κοινότητας ότι μέλη της έχουν δεχθεί ρατσιστικές επιθέσεις.

Έτσι, θα ζητηθούν στοιχεία για το πόσοι και ποιοι αστυνομικοί χειρίστηκαν αυτά τα περιστατικά, αλλά και ποια ήταν τα αποτελέσματα της έρευνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, στα αστυνομικά τμήματα Νίκαιας και Καμινιών δεν εντοπίστηκε κάτι, ωστόσο στο τμήμα του Ρέντη υπάρχουν στοιχεία ότι αστυνομικοί άφηναν Πακιστανούς να πουλάνε λαθραία τσιγάρα, έχοντας κάνει τη συμφωνία ότι θα παίρνουν τα μισά από τις εισπράξεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο διοικητής του Α.Τ. Ρέντη θα δικαστεί στις 10 Οκτωβρίου, καθώς είχε κατηγορηθεί ότι έκλεψε 4.000 ευρώ από τον Πακιστανό Ιμτιάζ Αλάμ Τζαφάρι και στη συνέχεια το εκβίαζε.

Ξήλωμα και διαθεσιμότητες σε συγκεκριμένα Α.Τ.

Από χθες το πρωί, στην ΕΛ.ΑΣ οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές με παραιτήσεις ανώτατων αξιωματικών, αλλά και ξήλωμα όλων των επικεφαλής νευραλγικών διευθύνσεων και διαθεσιμότητες σε συγκεκριμένα αστυνομικά τμήματα, όπου γίνονται ΕΔΕ για την Χρυσή Αυγή.

Μετά τις παραιτήσεις που υποβλήθηκαν από τον Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδας αντιστράτηγο Ιωάννη Δικόπουλο και τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Απόστολο Κασκάνη, το υπουργείο άλλαξε εκ βάθρων όλα τα πρόσωπα σε θέσεις ευθύνης.

Έτσι, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με εντολή του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκου Δένδια, ανατέθηκε χθες από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Νικόλαο Παπαγιαννόπουλο στον Διευθυντή της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, ευρύτατη έρευνα σχετικά με τα καταγγελλόμενα στον Τύπο για ενεργό εμπλοκή αστυνομικών στη δραστηριότητα του κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή» και την τυχόν συμμετοχή τους στη διάπραξη αδικημάτων.