Το «όπλο» του πολιτισμού. Ένας 16χρονος «ανασταίνει» τον καραγκιόζη,κόντρα στο life style

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ

Στο Onalert πολλές φορές έχουμε υποστηρίξει ότι εκτός από τα κανόνια,τα πλοία και τα αεροσκάφη, η Ελλάδα έχει στα χέρια της ένα πραγματικό υπερόπλο που τις τελευταίες τρεις δεκαετίες το αφήνει διαρκώς να “σκουριάζει”. Ο πολιτισμός μας, η γλώσσα μας ,η τέχνη μας έγιναν…ντεμοντέ! Βέβαια αυτό ισχύει για το εσωτερικό της όπου το απίθανο life style που επέβαλλαν με επιμονή οι “ευρωπαίοι” “διαμορφωτές της κοινής γνώμης” έβαλε στην άκρη πολλά. 

Πως μας ήρθαν όλα αυτά; Έπεσε το μάτι μας σε μία κριτική για την 4η Απονομή Βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου και εντυπωσιαστήκαμε όχι από το ποιοι πήραν ή δεν πήραν τα βραβεία. Δεν γνωρίζουμε και πολλά απ΄ αυτά. Αυτό που μας εντυπωσίασε αρνητικά ήταν ότι η κριτικός συμπεριέλαβε στα αρνητικά της βραδυάς , την επιλογή των διοργανωτών να δώσει ένα από τα βραβεία ένας 16χρονος νεαρός μαθητής, ο οποίος από τα παιδικά του χρόνια μέχρι και σήμερα -ελπίζουμε και αύριο- ασχολείται με αυτό που λατρεύει: τον Καραγκιόζη.

Ο νεαερός Κωνσταντίνος Βαμβακάρης είναι καραγκιοζοπαίχτης. Και αυτό κατά την ταπεινή μας άποψη ήταν ένα από τα πιο θετικά, για μην πούμε ΤΟ θετικό στοιχείο της βραδυάς στην οποία απονεμήθηκαν τα κινηματογραφικά βραβεία. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα που γενιές επί γενιών μεγάλωσαν βλέποντας περισσότερο …Simpsons και άλλα ξενόφερτα και πολλά κακόγουστα κατασκευάσματα, σήμερα που τα παιδάκια μαθαίνουν πρώτα τον Spiderman και μόνο τυχαία πέφτουν πάνω στον Καραγκιόζη, υπάρχουν νεαρά παιδιά σαν τον 16χρονο Κωνσταντίνο Βαμβακάρη,ο οποίος παλεύει με τις μικρές του δυνάμεις να κρατήσει ζωντανό τον απόλυτο ήρωά μας. Τον Καραγκιόζη!

Γι΄ αυτόν λοιπόν το νεαρό εμείς οι παντογνώστες δημοσιογράφοι ,βρήκαμε να γράψουμε ότι η παρουσία του στα βραβεία κινηματογράφου ήταν …στα αρνητικά της εκδήλωσης!

Ο καθένας έχει την άποψη και την αισθητική του και ελεύθερα μπορεί να την εκφράζει. Όμως όταν έχουμε να κάνουμε με νέους ανθρώπους ,με έφηβους που τολμάνε να ασχοληθούν με κέφι και μεράκι με την λαϊκή μας παράδοση -που εμείς αγνοήσαμε επιδεικτικά ως …ευρωπαίοι- καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί. Ας προστατεύσουμε όσους επιμένουν να μας θυμίζουν ότι εκτός από Ευρώπη, “εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε”. Κι ας νοιώσουμε επιτέλους, λίγο υπερήφανοι γι΄ αυτό.